duurzame stationery
Duurzaamheid

Hoe duurzaam is stationery eigenlijk?

Stationery, ik denk dat we er op het internet allemaal een beetje verslaafd aan zijn. Ik ben in elk geval dol op leuke washi tape, stickers en papiertjes. De laatste tijd ben ik me steeds meer af gaan vragen: hoe duurzaam is stationery eigenlijk? En ook hoe kan ik mijn stationery collectie duurzamer maken?

Deze blog is de eerste in een reeks blogs over duurzaamheid en stationery. In deze eerste blog wil ik een kort overzicht maken van de meest voorkomende stationery producten en hoe duurzaam deze zijn namelijk: papier (hieronder vallen o.a. decoratief papier en notitieboekjes) stickers en decoratie tape (denk aan washi tape en decoratief plakband).

Papier

Papier heb je natuurlijk in allerlei vormen en maten: papierblokken, enveloppen, notitieboekjes, sticky notes en ga zo maar door. Nieuw papier is niet zo duurzaam omdat hier veel bomen gepakt voor worden, maar het is ook niet super slecht. Hoe duurzaam papier is hangt enorm af van het keurmerk dat het papier heeft en is dus niet zomaar te zeggen. Het beste papier is natuurlijk gerecyceld papier of tweedehands papier.

Stickers

Stickers kunnen gemaakt zijn van ongelofelijk veel verschillende materialen maar meestal zijn ze van papier of van plastic*. Ze zitten geplakt op papier met een soort plastic coating waar je ze makkelijk vanaf kan halen, ik heb niet kunnen vinden waar dit exact van wordt gemaakt.

Ik zie stickers niet als een duurzaam product omdat ze meestal van plastic worden gemaakt, vaak zitten er bovendien glitters/metallic delen die ook vaak van plastic worden gemaakt. Mogelijk zijn papieren stickers een duurzamer alternatief.

Tape

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten tape de meest voorkomende zijn duct-tape, plakband en washi tape. Deze heb ik hieronder kort uiteen gezet.

Washi-tape

Oorspronkelijk wordt washi tape gemaakt van washi papier. Dit papier wordt gemaakt van plantaardige vezels vaak van rijst, maar het kan ook van andere planten zoals bamboe. Washi tape is dus biologisch afbreekbaar en herbruikbaar en hierdoor best wel duurzaam. Japanse merken zoals MT gebruiken vaak echt washi papier om hun washi tapes te maken. Van goedkope merken (action/hema/etc) heb ik al vaker gelezen dat er plastic in wordt gebruikt (bijvoorbeeld hier) en dat ze hierdoor gladder zijn, ik kan me hier iets bij voorstellen maar ik heb hier geen harde bronnen voor gevonden.

Over het algemeen is washi tape dus best wel duurzaam, wil je echt zeker weten of een merk washi tape duurzaam is? Kijk dan op de website of je kan vinden of ze echt washi papier gebruiken. Iets om ook rekening mee te houden: washi tape met glitters of metallic stukken zijn over het algemeen minder duurzaam. Dit wordt vaak gemaakt van plastic of aluminium.

Let op: (decoratief) plakband wordt gemaakt van plastic en is dus in tegenstelling tot washi tape niet duurzaam.

Foto door Crissy Jarvis

Ducttape en plakband

Ducttape wordt vaak gebruikt omdat het sterk is en goed plakt, maar er zijn ook vele versies met leuke printjes waarmee je allerlei creatieve projecten kan doen. Dit soort tape wordt gemaakt van stof met hierop een plastic coating* en is dus niet erg duurzaam.

Normaal plakband komt in verschillende vormen en maten, het meest gebruikt is natuurlijk het doorzichtige plakband, maar je hebt ook decoratief plakband. Dit lijkt op Washi-tape maar wordt gemaakt van plastic en is dus veel minder duurzaam.

Conclusie

De conclusie: stationery is niet over een kant te scheren als het aankomt op duurzaamheid. Het hangt ontzettend af van waar het van is gemaakt (bijv. papier of plastic). Ook niet geheel onbelangrijk: de omstandigheden waarin het wordt gemaakt, maar hier heb ik helaas weinig over kunnen vinden.

Wil je graag stationery gebruiken met een goed gevoel? Maak dan gebruik van de materialen die je al hebt, koop bij kleine ondernemers en verdiep je in de achtergrond van de merken waar je bij koopt. Geen zin in veel gedoe om dit uit te zoeken? Lees dan mijn blogs over duurzame alternatieven die ik ook schreef:

Liefs, Anouk

Heb jij nog tips voor duurzame stationery producten?

10 gedachten over “Hoe duurzaam is stationery eigenlijk?”

  1. Hier zeker weten een liefhebber van al het leuks dat je beschrijft;). Ik heb wel met mezelf afgesproken dat ik nu geen nieuwe dingen meer ga kopen. Er is zóveel leuks te krijgen, maar ik heb ook zóveel in de kast liggen. Daar ga ik eerst maar eens een poosje (lees: ik kan wel minstens drie jaar vooruit) mee aan de slag.

    1. Enorm herkenbaar! daar ben ik nu ook al ongeveer een jaar mee bezig, maar het einde van mijn voorraad stickers begint toch in zicht te komen, dus de zoektocht naar alternatieven begint nu ook.

  2. Wat een interessant artikel, hier heb ik eigenlijk nooit zo bij nagedacht. Wel gebruik ik regelmatig gerecycled papier, omdat ik dit simpelweg heel lekker zacht (weet niet of dat logisch klinkt, voor iemand die veel tekent wel) tekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *