vegetariër worden
Duurzaamheid

Ik ben 1 jaar vegetariër! (mijn ervaringen als vegetariër)

Een hele simpele manier om je eigen CO2 uitstoot te verminderen is om vegetarisch te gaan eten (of nog beter, vegan!). Een jaar geleden zette ik eindelijk deze stap, en vandaag deel ik hoe dat is gegaan. Mijn ervaringen met een jaar vegetarisch eten!

Ik eet eigenlijk al veel langer weinig vlees. Thuis eet ik al sinds ik uit huis ben (bijna) geen vlees meer. Toen het me buitenshuis ook steeds meer ging tegenstaan om vlees te eten (bijv. op een verjaardag) besloot ik om nu toch echt full-time vegetariër te worden.

Word vegetariër in kleine stapjes

Lees je deze blog omdat je zelf misschien vegetariër wil worden, dan kan ik het je enorm aanraden om het in stapjes te doen. Ik begon zelf 5 jaar geleden met 1x per week vegetarisch eten en heel geleidelijk werd dat steeds vaker. Vervang eens je hamburger met een lekkere vega-burger, en ga zo stap voor stap. Dat maakt het makkelijk, en de kans is groter dat je het volhoudt. Wat hulp nodig? Klik hier voor mijn post met de lekkerste vleesvervangers!

Steeds minder behoefte aan vlees

Nu ik geen vlees meer eet merk ik dat ik er ook steeds minder behoefte aan heb. In het begin wou ik nog wel eens vlees eten, bijvoorbeeld kipsaté of een frikandel. Nu ik langer geen vlees meer eet heb ik voor bijna alles wel een goed alternatief gevonden! Er zijn overigens een paar dingen die ik nog wel mis: Ragout (die naar vlees smaakt en niet naar champignons), Frikandellen (de vegetarische varianten zijn het allemaal net niet), slavinken en salami. Dus mocht je goede vega-opties weten hiervoor, laat het me weten!

Lastiger in het openbaar/bij familie

Thuis vegetarisch eten vind ik echt supermakkelijk. Buiten de deur is een ander verhaal. In restaurants zijn vaak alle vegetarische gerechten met paddenstoelen (en die lust ik niet), dus dan kies ik vaak toch voor een vis gerecht. Bij familie gaat het ook nog wel eens mis. Dan zit er ineens wel vlees in (maar het is biologisch en dat wil je toch wel?), terwijl dit niet met mij overlegt is en dat vind ik wel erg vervelend. Gelukkig gebeurt dat steeds minder vaak, nu mensen er aan gewend raken!

Wat me eigenlijk het meest verbaasde aan het worden van vegetariër is dat zoveel mensen het nog raar vinden, terwijl ik dacht dat dat ondertussen wel heel gewoon is. Ook veel vooroordelen over vleesvervangers hoor ik regelmatig denk aan “die zijn allemaal vies” of “Als je geen vlees wil eten moet je ook geen nep-vlees eten”. Nu ben ik dol op vleesvervangers en overtuig ik graag mijn familie door ze vleesvervangers te serveren! Hebben jullie ook dit soort ervaringen?

Heel veel vleesvervangers

Als je mijn blog volgt weet je dat ik dol ben op vleesvervangers (lees er hier & hier meer over). Het eerste half jaar dat ik vegetarisch at, at ik dan ook vooral vleesvervangers i.p.v. vlees en weinig andere alternatieven. Sinds een tijdje koken we langzaamaan meer zonder. Onder andere door het geweldige kookboek Veg van Jamie Oliver*, die kan ik echt aanraden!

Niet volledig vegetarisch

Stiekem eet ik niet volledig vegetarisch. Zoals ik hierboven al schreef eet ik af en toe nog wel eens vis. Omdat niemand snapt wat een pescotariër is, en omdat als ze het wel snappen ze dan denken dat ik alle dagen vis eet (Nee dus, misschien 1x per maand). Daarom noem ik mezelf dus gewoon vegetariër, wel zo duidelijk! Ook eet ik nog kaas met dierlijk stremsel, kaas zonder dierlijk stremsel is vaak zo duur dat we dat niet kunnen betalen. En natuurlijk gebeurd het wel eens dat ik me vergis, zo leerde ik pas recent dat er gelatine in kwark zit.

Ik blijf voorlopig nog vegetariër, maar mijn man en ik zijn al stappen aan het zetten om steeds meer vegan te gaan eten. Want met veganist worden wil ik het net zo aanpakken als met vegatariër, stap voor stap!

Liefs, Anouk

Ben jij vegetariër? Zo ja, hoe lang al? Zo nee, overweeg je het om vegetariër te worden?

Linkjes met een * zijn affiliatie links. Als je iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage. Jij betaalt niets extra.

12 gedachten over “Ik ben 1 jaar vegetariër! (mijn ervaringen als vegetariër)”

 1. Ik herken het wel goed van die reacties! Als veganist krijg ik ook wel verbaasde reacties. Dan zijn ze verbaasd dat zo’n ‘normaal’ iemand veganist is. 😉 Maar thuis vind ik het echt prima te doen, er zijn inderdaad zó veel vervangers tegenwoordig!
  Leuk dat je ook stapje voor stapje meer veganistisch gaat eten. 🙂 Ik vond zelf de filmpjes van Pick Up Limes op YT wel heel bruikbaar, maar misschien ken je haar al wel!

 2. Oooh zeg ik stoor mij toch altijd zo aan die opmerkingen à la als je geen vlees wil moet je ook geen nep vlees eten. Maar ja, dat komt van vleeseters vooral dus ik snap dat die het niet begrijpen :p Mij helpt zo’n vleesvervanger om vaker vegetarisch te eten. Wij eten wel nog vlees maar niet elke dag.

 3. Wat goed dat je van minder vlees eten nu zelfs naar helemaal geen vlees meer eten bent gegaan! Dat is echt een mega-stap! En juist slim dat je het in kleine stapjes hebt aangepakt 🙂 Ik vind het ook altijd zo suf als mensen vanuit een vooroordeel denken dat alle vega-burgers vies zijn. Zelfs mijn vader – die eerder alles met het woord “vega” al vies vond 😉 – eet inmiddels heel wat vleesvervangers. Het is gewoon een kwestie van de juiste vinden.

  Qua vega-frikandellen vind ik trouwens de mini’s van Albert Heijn heel lekker. Ik moet bekennen dat ik me de smaak van echte frikandellen na 14 jaar geen vlees niet echt meer kan herinneren 😛 Maar voor zover ik me frikandellen nog herinner, smaakt het aardig hetzelfde.

 4. Dankzij jou eet ik nu bewuster en minder vlees.
  Vleesbeleg op brood doe ik al heel lang niet meer en in elk geval 1 a 2 dagen geen vlees bij het avondeten.
  En soms doetje vader (onbewust) ook mee. Daar heb ik wel lol aan.

 5. Lastig lastig. Groenten zijn wel het uitgangspunt van wat we eten, maar we eten veel – veel te veel – vlees. En dat terwijl ik vroeger heel veel vegetarisch at. Maar ik moet (na een operatie) genoeg eiwit binnen krijgen en dat is als je geen zuivel mag best lastig. Het kan wel, maar is lastig. En man + kids hebben heel graag vlees. Ik heb er nog niet de modus in gevonden om een gebalanceerd menu op tafel te krijgen wat door iedereen gegeten wordt en vegetarisch is. Ik vind vleesvervangers prima eetbaar, maar de rest van het gezin niet zo. Ik zit nu op de koers van een paar keer in de week vegetarisch (en dan vooral vegan, wegens geen zuivel. Ei eten we overigens wel, maar meestal niet bij avondeten), en de porties vlees per maaltijd steeds verder verkleinen. Ik vind vegan eten zelf heel lekker. Was het niet voor de eiwit-opgave, dan wist ik het wel.

  1. Lijkt me inderdaad moeilijk als je ook geen zuivel mag! En met kinderen erbij wordt het ook nog weer lastiger, natuurlijk. Een paar keer per week vegetarisch lijkt me dan al heel mooi, als iedereen dat zou doen zou de wereld daar al veel beter van worden!

  1. Alle beetjes helpen, je zou bijvoorbeeld ook structureel een dag minder vlees kunnen eten per week. Of geen vlees meer op brood, dat scheelt al heel veel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *