No Buy Maand
Duurzaamheid Langzaam leven Mentale Gezondheid

Ik deed een no-buy maand (en hier lees je hoe dat ging)

Ik ben niet echt iemand voor goede voornemens, ik heb liever concrete doelen. Dit jaar leek het me leuk om eens iets anders te doen, een challenge. Daarom besloot ik om een no-buy maand te doen, oftewel om in Januari niets te kopen. Lees mee hoe dat ging.

Het is helemaal niet zo dat ik veels te veel koop, of idiote geldbedragen uitgeef terwilj ik dat geld niet heb. Het is wel zo dat ik duurzaam en minimalistisch leven belangrijk vind, en een No-Buy leek me een goede challenge om hier mee bezig te zijn.

Wat is een No-buy?

Een no-buy is zoals de naam al zegt een periode waarin je niets koopt. Ik koos ervoor om dit een maand te doen, maar je kan het natuurlijk ook langer doen. In deze periode stel je vaak een paar simpele regels in die passen bij jou wensen. dit waren mijn regels:

 • Ik koop geen fysieke items behalve als iets op is en ik geen backup heb.
 • Ik geef geen geld uit in de AH-to go (of soortgelijke winkels)

Verder had ik geen regels, ik wou gewoon zo min mogelijk geld uitgeven. Ik geef zelf nooit veel geld uit aan diensten zoals kappersbezoekjes of manicures, dus voor mij was het niet nodig om dit los in mijn regels op te nemen. Als jij dit wel doet kan je bijvoorbeeld. hier ook geen geld aan uitgeven. Voorbeelden van dingen die ik wel zou mogen doen zijn: naar de kapper gaan, nieuwe deodorant kopen als ik geen deodrant meer heb, cadeautjes kopen en/of iets te eten kopen als ik ga lunchen met vriendinnen.

Uitgaven die van onze gezamenlijke rekening gaan tellen ook niet, dit zijn dingen zoals de boodschappen en ons netflix abonnement. Deze challenge was alleen voor mij, niet ook voor mijn verloofde.

Hoe ging mijn No-buy maand?

Het ging eigenljk heel goed, ik had ook niet anders verwacht want ik geef nooit heel veel geld uit. Waar ik wel tegenaan liep was dat ik toch wel regelmatig even iets te eten koop bij de AH to go, wat nu dus niet mocht! Als ik een intens craving naar chocola had moest ik die dus negeren, dat vond ik soms wel moeilijk. Wel gezonder trouwens om er niet aan toe te geven.

no buy maand
Foto via Pixabay

Wat heb ik wel geld aan uitgegeven?

Als ik op mijn bankrekening kijk zie ik dat ik deze maand slechts drie keer geld heb uitgegeven. Dat was voor de volgende dingen:

 • Tandenstokers
 • Een etentje met vriendinnen
 • De fietsenmaker

Deze dingen vallen alle drie binnen de regels van mijn no-buy om geld aan uit te geven. Dus ik heb het eigenlijk ontzettend goed gedaan deze maand. Helaas merkt mijn rekening er niet zoveel van, ik had het veel te lang uitgesteld om mijn fiets te laten repareren waardoor dat vrij duur was.

En hoe nu verder?

Ik heb besloten om mijn no-buy niet te gaan verlengen met nog een maand of om het een kwartaal te gaan proberen. De reden daarvoor is vooral dat er iets was wat ik gewoon heel graag wou bestellen om een nieuwe hobby uit te gaan proberen (en wat ik ook direct 1 februari gekocht heb). Ik wil wel blijven proberen om geen dingen te kopen die ik niet nodig heb, maar dat deed ik voor mij no-buy ook al dus dat is voor mij niet nieuw.

Eigenlijk veranderde er met de no-buy niet erg veel voor mij, doordat ik als minimalist altijd al heel kritisch ben over wat ik wel en niet koop. Het voelde wel als een uitdaging en het voelt goed dat ik niks gekocht heb de afgelopen maand, dus wie weet herhaal ik het nog wel eens later dit jaar!

Liefs, Anouk

Heb jij wel eens een No-Buy gedaan? Of zou je overwegen er een te doen?

15 gedachten over “Ik deed een no-buy maand (en hier lees je hoe dat ging)”

 1. Leuk om te lezen en goed gedaan! Ik geef ook niet veel geld uit aan onnodige dingen. Voor januari had ik me, na een dure decembermaand, voorgenomen om gewoon even alleen vaste lasten te betalen en verder de weekboodschappen te doen. Maar ja, toen begaf de oplader van mijn laptop het al vroeg in januari en ging het al ‘mis’. Niet echt, vind ik, want zo’n ding heb je gewoon echt nodig. Tenminste, ik wel;).

  1. Een laptopolader heb ik ook echt wel nodig, dus echt misgaan is het niet. Ik kan me voorstellen dat het wel zo voelt, helemaal als het aan het begin van de maand gebeurd.

 2. Leuk! Ik heb dit ook regelmatig gedaan – ook wel een Buy Nothing New-periode – en vond het dan de uitdaging om ook leuke doe- of tweedehands cadeautjes te vinden. Lukt me tegenwoordig sowieso vrij goed. Mooi dat het je gelukt is om bezoekjes aan de AH to go te weerstaan, dat kan inderdaad flink aantikken. Ben ook benieuwd naar je nieuwe hobby!

   1. Leuk om te lezen! Ik vind ook dat je het super goed hebt gedaan, ik ben echt een enorme spender en kan me niet eens voorstellen zo weinig te kopen. Misschien toch eens proberen!

 3. Wat leuk dat je een no buy hebt gedaan! Ik ga hem zelf denk ik in maart doen, al denk ik niet dat het heel moeilijk gaat worden. Wel ga ik specifieke regels opstellen en mijn eigen daar ook aan houden haha!

 4. Leuk om te lezen! Ik vind ook dat je het super goed hebt gedaan, ik ben echt een enorme spender en kan me niet eens voorstellen zo weinig te kopen. Misschien toch eens proberen!

 5. Leuk dat je dit hebt gedaan! Ik geef zelf ook niet zoveel geld uit aan dingen. Snap wel dat het echt moeilijk is om niks bij de AH to go te kopen, haha! Als ik bijvoorbeeld met de trein ga, moet ik enorme moeite doen om niks te kopen bij de supermarkt of Kiosk. Gelukkig reis ik niet vaak met de trein en ik zorg er wel altijd voor dat ik zelf drinken mee heb.

  1. Ja hè, ze hebben altijd zoveel lekkere dingen bij de winkels op het station. Ik ga dagelijks met de trein naar mijn stage en als je dan een keer te weinig eten mee had is het zo makkelijk, terwijl ik ook gewoon een half uur later thuis kan eten wat goedkoper en milieuvriendelijker is.. maar ach niemand is perfect

 6. Wat tof! Ik koop zelf ook vrij weinig, dus ik heb nog nooit overwogen om zoiets te doen. Ik ben namelijk ook een enorme underbuyer en veel te streng voor mijzelf met dit soort dingen. Dan stel ik dus jΓΊist de aankopen die ik echt nodig heb enorm uit. Ik heb wel besloten om elk kledingstuk dat ik koop dit jaar bij te houden! Tot zover zit ik op 0 πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *