duurzame alternatieven voor balpennen
Duurzaamheid

Low-waste alternatieven voor balpennen

Ik vind het de laatste tijd ontzettend zonde om lege pennen gewoon weg te moeten gooien, en ik vroeg me af of dat niet anders zou kunnen. Dat kan zeker anders en daarom deel ik vandaag duurzame alternatieven voor balpennen (of andere wegwerp pennen)!

Het liefst zou ik nooit meer een normale balpen kopen. Ik heb net zoals (bijna) iedereen vrij veel pennen in huis. Maar sinds ik ze niet meer koop (omdat ze er zo mooi uit zien) slinkt mijn voorraad zienderogen. Precies daarom ging ik op zoek naar alternatieve voor de traditionele pen.

Potloden

Het meest straight-forward alternatief voor een pen is natuurlijke en potlood. Een potlood maakt minder afval dan een balpen en een standaard exemplaar bevat geen plastic (een met een plastic coating met glitters natuurlijk wel). Ze gaan ook nog eens veel langer mee. Ik ben zelf geen groot fan van potloden omdat ze als ze kort worden ze niet meer lekker schrijven en mijn vingers dan verkrampen. Hiervoor zou je een potlood-verlenger kunnen kopen, maar ik heb hier zelf nog geen ervaring mee.

Vulpennen

De vulpen is een heel goed alternatief voor de balpen. Duurdere vulpennen kan je vullen met inkt uit een glazen potje en zo hoef je helemaal geen plastic afval te produceren. Ik ben zelf niet zo een fan van vulpennen, vooral door slechte ervaringen met goedkope vulpennen. Bovendien gebruik ik pennen vooral op de universiteit, en zie ik het niet zitten om een potje inkt mee te moeten slepen voor het geval mijn pen leeg is. Als je pennen vooral thuis gebruikt, kan dit wel een heel fijn alternatief zijn.

Vulpotloden

In het zelfde straatje als de vulpen heb je ook het vulpotlood. Dit is een potlood waar je een vulling in kan doen. Deze vullingen zitten vaak wel in een plastic verpakking, maar je maakt veel minder afval dan met traditionele balpennen. Ik heb zelf nog geen vulpotlood geprobeerd, maar dit alternatief wil ik in de toekomst zeker uit gaan proberen.

duurzame alternatieven voor balpennen: het potlood
Foto door: Pixabay

Meer lezen over creativiteit en duurzaamheid? Klik hier voor mijn post over duurzame stationery!

Kartonnen balpennen + Refills

Als een vulpotlood voor mij niet goed blijkt te werken wil ik graag dit alternatief gaan proberen: een kartonnen balpen waar je als de pen leeg is alleen de lege pen hoeft weg te gooien, het kartonnen omhulsel gebruik je opnieuw. Het is natuurlijk niet zero waste, maar je maakt wel minder afval dan met een traditionele balpen. Bovendien is het ook heel laagdrempelig omdat het gewoon een pen is. Ik kwam het zelf hier tegen, maar ik weet zeker dat je het ook op andere plekken kan kopen!

Ga zo veel mogelijk digitaal

Als je helemaal niet hoeft te schrijven, hoef je ook geen pennen of potloden te gebruiken. Ik probeer daarom steeds meer digitaal te doen. Zo bespaar je niet alleen pennen, maar ook nog eens papier. Bijkomend voordeel is dat digitale bestanden ook niet zo snel kwijtraken, verkleuren of verkreukelen.

Dit zijn alle alternatieven voor de traditionele pen die ik tot nu toe ben tegengekomen, maar ik weet zeker dat er nog meer zijn. Weet jij nog een andere alternatief voor de balpen laat je het dan weten in de comments? Samen kunnen we de wereld steeds een beetje duurzamer maken!

Liefs, Anouk

Welke duurzame alternatieven voor balpennen zou jij het liefst gebruiken?

12 gedachten over “Low-waste alternatieven voor balpennen”

  1. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit nagedacht over mijn bennen, oeps. Ik schrijf wel heel graag op papier. Vooral als ik moet leren voor mijn studie: van de computer leer ik niet goed. Dingen moet ik opschrijven en markeren. Potloden vind ik niet fijn, omdat dat er rommeliger uitziet (vind ik) dan wanneer je iets schrijft met een pen. Wel koop ik vaak wat duurdere pennen die ook langer meegaan dan goedkope pennen.
    Als ik moet kiezen, zou ik denk ik voor die kartonnen pen gaan. Al vraag ik mij af hoe fijn die in je hand ligt.

    Liefs,
    Marloes

    1. Voor mijn studie heb ik ook echt pen en papier nodig, aantekeningen op de computer slaan mijn hersenen niet op. Met pennen die langer meegaan bespaar je natuurlijk ook al afval, ik ben hierin ook nog echt aan het zoeken naar iets wat goed werkt maar niet inlevert op schrijfgemak

  2. Wat een fijn artikel. Ik heb hier dus nooit echt bewust bij stilgestaan. Nou moet ik zeggen dat ik zelf vooral veel mijn laptop gebruik, maar pen en papier is ook altijd handig om bij je te hebben. Maar voortaan word dit denk ik toch potlood en papier ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *