Marie Kondo Methode
Duurzaamheid

de Marie Kondo methode: meer dan 5 jaar later

In klas 5 of 6 van de middelbare school ruimde ik mijn hele hebben en houwen op met behulp van de boeken van Marie Kondo, destijds een enorme hype! We zijn ondertussen meer dan 5 jaar verder en het leek me leuk om te delen of deze methode voor mij heeft gewerkt en of mijn spullen nog steeds netjes zijn!

Wat is de Marie Kondo methode

Ik kan het me haast niet voorstellen, maar misschien weet je nog niet wat de Marie Kondo methode is. Marie Kondo is een Japanse opruimcoach en als je volgens haar methode werkt ruim je op per categorie en niet per ruimte. Je begint met kleren, dan boeken, dan papieren, dan komono (alle andere spullen) en dan sentimenteel.

Het belangrijkste van deze methode is dat je al je kleren bij elkaar legt. Dan zie je pas echt wat je hebt (geloof me dit is echt heel indrukwekkend, doe dit echt)! Vervolgens bekijk je elk item of je er blij van wordt, zo ja? Houden! Nee? Wegdoen! Als je meer wil weten over deze methode kan je op Netflix haar opruimserie kijken, haar boek lezen* of op youtube video’s zoeken over de marie kondo methode.

Bleef het netjes?

Ik heb dus meer dan 5 jaar geleden mijn spullen uitgezocht met Marie Kondo en geloof het of niet, maar mijn spullen zijn nog steeds netjes. Wij hebben geen rommella (nee echt niet!) en alle spullen hebben nog altijd een vaste plek (dat is een belangrijk onderdeel van de Marie Kondo methode). Zowel mijn man als ik vinden het heel fijn dat spullen een vaste plek hebben waar je ze altijd kan terugvinden, dus we leggen ze ook altijd netjes terug.

Hoef je echt nooit meer op te ruimen?

In haar boek claimt Kondo dat je nooit meer hoeft op te ruimen als je eenmaal haar methode hebt toegepast, klopt dat? In essentie ja, sinds ik met haar methode heb opgeruimd heb ik nooit meer zo’n grote opruimsessie hoeven houden om mijn kamer/huis toonbaar te krijgen. Je moet natuurlijk nog wel spullen netjes terugleggen en spullen weg doen waar je niet meer blij van wordt. Voor mij gaat dit zo vanzelf dat ik dat niet eens zie als opruimen

Ik word blij van opruimen

Sinds ik met Marie Kondo heb opgeruimd kan ik echt blij worden van opruimen, van net georganiseerde lades en keurig opgevouwen onderbroeken (ja, ik vouw mijn ondergoed volgens de Marie Kondo methode). Ik word er echt heel gelukkig van om goed voor mijn spullen te zorgen en deze netjes op te bergen. Ik vind dit een van de grootste lange termijn voordelen van deze methode.

Pas ik alles uit haar boek nog toe?

Nee, zoals met alle zelfhulpboeken pas ik niet alle tips uit haar boek nog toe. Zo vouw ik mijn kleding niet op tot een rolletje (stomweg omdat ik een kast heb met planken en niet met lades). En ik gebruik ook geen schoenendozen als opbergdozen (om de een of andere reden is ze hier heel erg fan van). De grote lijnen volg ik nog altijd.

Je hoort het al, ik ben groot fan. Het heeft voor mij ontzettend goed gewerkt en ik kan het iedereen aanraden. Ik merk dat mensen vaak sceptisch zijn over dingen houden omdat je er blij van wordt, maar dat werkt dus echt (en je kan dus ook blij worden van iets omdat je blij wordt van de functie, zoals bijv. met gereedschap). Dus ik zou zeggen geef het een kans!

Liefs, Anouk

Heb jij opgeruimd met de Marie Kondo methode?

Linkjes met een * zijn affiliatie links. Als je iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage. Jij betaald niets extra.

3 gedachten over “de Marie Kondo methode: meer dan 5 jaar later”

  1. Wat gaaf zeg, dat het na zo’n lange tijd nog steeds werkt bij jou. Ik heb nooit officieel volgens Marie Kondo opgeruimd, maar het is bij mij wel altijd netjes. Dat betekent dat ik af en toe grote schoonmaak moet houden, maar er gaan hier nooit hele zakken vol vuilnis weg. Simpelweg omdat er eigenlijk niets ‘overbodigs’ in huis is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *