Duurzaamheid Langzaam leven

Mijn duurzame hobby: vrij borduren

Ik ben een creatief persoon, dat uit ik graag middels deze blogs maar ook met allerlei andere creatieve projecten. Een hobby waar ik heel erg van geniet is vrij borduren, deze hobby kan ik ook nog eens op een hele duurzame manier uitoefenen. Extra fijn! Vandaag deel ik met jou hoe ik dat doe.

Wat is vrij borduren?

Vrij borduren of modern embroidery zoals het ook wordt genoemd wordt steeds populairder dus misschien heb je het al wel eens voorbij zien komen. Het is een vorm van borduren waarbij je niet met de standaard kruissteekies borduurt, zoals je vast als kind wel eens gedaan hebt, maar eigenlijk alles kan doen waar je zin in hebt. Zo zit je niet vast aan bepaalde vormen (kruisjes) en zijn er oneindig veel steken om uit te proberen en kan je ze ook zelf bedenken. Ik borduur het liefst met de satin stitch, zoals je op bovenstaande foto kan zien.

Vrij borduren kan je op alle soorten stof doen omdat je geen vierkantjes nodig hebt. Het liefst gebruik je een stevige stof zodat je borduurwerk niet al te veel trekt aan de stof en gaat hobbelen. Verder kan je het best een scherpe naald gebruiken omdat je geen stof met gaatjes gebruikt, als je dit wel doet kan je ook een botte borduurnaald gebruiken.

Borduren is ontspannend

Ik borduur graag omdat het een hele fijn ontspannende hobby is doordat je echt je hoofd erbij moet houden en je je dus niet druk kan maken over allerlei andere dingen. Je houdt er ook nog is hele toffe zelfgemaakte items aan overhoud. Vaak maak ik borduurwerkjes specifiek voor een persoon en die geef ik dan aan ze cadeau, over het algemeen zijn mensen hier heel blij mee.

vrij borduren: golven

Hoe doe je dat dan duurzaam?

Een nieuwe hobby beginnen betekent vaak dat je allerlei nieuwe materialen moet kopen en dat is natuurlijk allesbehalve duurzaam. Gelukkig hoeft dit met borduren helemaal niet het geval te zijn.

  • Vraag je moeder/oma of ze nog borduurgaren, naalden en hoepels hebben liggen. Ik heb heel veel garen van familie gekregen toen ze ontdekten dat ik aan het borduren was omdat bijna iedereen dit nog wel op zolder heeft liggen.
  • Kijk in de kringloop. Heel veel kringloopwinkels hebben een sectie met hobbyspullen en regelmatig liggen hier stoffen en andere borduurspullen.
  • Koop duurzame materialen zoals een borduurring van bamboe
  • Koop spullen bij een kleine ondernemer zoals IrisBorduurt. Niet super duurzaam, maar op een andere manier wel goed voor de wereld.
  • Lijstjes heb je vast nog wel liggen, deze kan je perfect gebruiken om je borduurwerkjes in ten toon te stellen zodat je niet elke keer een nieuwe borduurhoepels hoeft te kopen.

Over het algemeen borduur ik met gekregen borduurgaren en nieuwe borduurhoepels omdat ik die vaak niet tweedehands kan vinden. Als ik ze cadeau geef doe ik dit ook vaak in een tweedehands lijstje en soms in de borduurhoepel. Je kan borduren zo duurzaam maken als voor jou goed is.

Vrij borduren: hyacinten

Beginnen met borduren?

Leuk en aardig al deze tips om duurzaam borduurmaterialen te scoren, maar hoe begin je hier nou eigenlijk mee? Als je nog nooit hebt geborduurd zou ik aanraden om een borduurkit te kopen bijvoorbeeld via Irisborduurt.nl of via Etsy. Als je geen geld wil of kan uitgeven heeft DMC ook plenty gratis leuke patronen zoals dit simpele hart of deze mooie bloemenkrans! Met de goede instructies bij de patronen weet ik zeker dat het jou ook lukt om te borduren.

Ik ben dol op borduren. Hopelijk kan ik met deze blog jou ook inspireren om het ook een keertje te proberen en wie weet ook nog op een duurzame en goedkope manier. Alle foto’s in deze blog zijn borduurwerken van mijn hand, wil je meer zien? Bekijk dan eens mijn creatieve instagram @crea.anouk.

Liefs, Anouk

Heb jij wel eens geborduurd, als kind of als volwassene?

18 gedachten over “Mijn duurzame hobby: vrij borduren”

  1. Wat leuk! Ik kende alleen de overbekende kruissteek, maar dit ziet er heel leuk uit. Ik heb vroeger wel veel geborduurd, maar ik geef toe dat mijn laatste borduurwerk al jaren (net) onvoltooid in de kast ligt. Toevallig gisteren nog aan gedacht, dus wie weet pak ik ‘m binnenkort weer.

  2. Wauw, wat leuk gedaan zeg! En heel tof dat je meer vrij borduurt dan met de welbekende kruissteekpatroontjes. Ik kan me voorstellen dat dit veel meer ontspannend werkt. Ik heb een kijkje genomen op je Instagram en vindt vooral de cirkels met regenboogachtige patronen heel erg gaaf. Ontzettend leuk ook om te geven en te krijgen, denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *