makkelijke moestuin ervaring, bron: Karolina Grabowska
Duurzaamheid Langzaam leven

Mijn ervaring met een (makkelijke) moestuinbak

Als je me al wat langer volgt op instagram heb je hem vorige zomer wel eens voorbij zien komen: mijn makkelijke moestuinbak. Nu het weer lente wordt leek het me leuk om er iets meer over te delen. Dus vandaag mijn ervaring met de makkelijke moestuin!

Ik zal meteen bekennen dat ik niet een heel fanatiek moestuinier ben, ik vind het maar ingewikkeld en ben erg bang om iets fout te doen. In deze blog ga je dus ook niet lezen over hoe succesvol ik tegenwoord al mijn eten zelf kweek. Ondertussen heb ik toch wel aardig wat plantjes in de bak staan en daar heb ik heel blij mee! Ik deel vandaag dus vooral wat wΓ©l goed gaat!

Wat heb ik voor moestuinbak?

Om even bij het begin te beginnen, ik heb een moestuinbak in bruikleen van mijn schoonmoeder (Hoi Marianne, ik weet dat je mijn blog soms leest). Dit is een bak van het merk De makkelijke moestuin met 8 vakken (deze om precies te zijn). Het idee is dat je in elk vak iets anders zaait, en er is een app waarin je kan bijhouden wat je zaait. In deze bak heb ik worteltjes gekweekt, zoals je op onderstaande foto kan zien.

Verder heb ik niet echt de methode van de makkelijke moestuin gevolgd, dus deze blog gaat vooral over mijn ervaring met een moestuinbak. De bak staat nu vooral vol met kruidenplantjes en aardbeien en naast deze bak staat ook nog een grote bloempot (wederom van mijn schoonouders), en daarin staat een munt plant.

makkelijke moestuin ervaring: wortels

Groentes kweken

Ik heb een paar pogingen gedaan tot het kweken van mijn eigen groente. Tot nog toe waren die niet zo heel succesvol, het heeft geresulteerd in hele kleine worteltjes (zie foto) en hele kleine bollen knoflook. Ik zal eerlijk bekennen dat ik groente kweken maar ingewikkeld vind, je moet er toch vrij veel voor doen. Moeilijk vind ik het ook om te bedenken wanneer je wat moet zaaien en wat wel en niet achter elkaar in de bak mag (anders krijg je zieke grond) Ik denk dat ik dit jaar een poging ga wagen met kleine plantjes uit het tuincentrum, dat lijkt me makkelijker!

Heel veel Bloembollen

Geen groente dus, maar wat staat er dan wel in je bak Anouk? Nou heel veel bloembollen, ik denk wel meer dan 100. Op het moment van schrijven bloeien de krokussen, ik heb goede hoop dat de narcissen bloeien tegen de tijd dat deze post online staan. Verder staan er ook tulpen in en een paar soorten waarvan ik de naam ben vergeten. Ik heb bloembollen die verspreid over de lente opkomen, dus als het goed is kan ik nog maanden van bloemen genieten op deze manier.

Vaste kruidenplantjes & aardbeien

Naast bloembollen staan de meeste vakken van de moestuin vol met kruidenplantjes en aardbeien. De aardbeienplant staat nu in 1 vak. Ik wil hem zo gaan leiden dat hij straks 2/8 vakken gebruikt. Van de overige 6 vakken staan er in 2 kruidenplantjes, in de eerste staat (geloof ik) tijm, en verder heb ik rozemarijn, lavendel en bieslook. De laatste 2 vakken zijn nog leeg, hierin kunnen dus bovenstaande groente plantjes in. Of meer kruiden.

Ik ben nog niet heel succesvol dus met mijn makkelijke moestuin, maar over het algemeen is het wel een positieve ervaring. Ik zie altijd alleen maar succes verhalen, dus wie weet is het ook eens leuk om te lezen dat het niet voor iedereen is weggelegd. Tuinieren vind ik vooral leuk als het makkelijk is, als ik er niet naar om hoef te kijken. Kruidenplanten zijn ideaal, die kan ik absoluut aanraden. Mocht je nog tips hebben voor makkelijke planten laat het me dan vooral weten!

Liefs, Anouk

Heb jij al ervaring met de makkelijke moestuin? Of met een ander soortige moestuin in de tuin of balkon?

6 gedachten over “Mijn ervaring met een (makkelijke) moestuinbak”

  1. Ik ben ook geen groots tuinierder, maar heb al wel jaren een moestuin – enigszins volgens het principe van de Makkelijke Moestuin. Ik beperk me tot de wat makkelijkere groenten, die iedereen ook goed eet. Dus sla, spinazie, postelein, bietjes, knolselderij. Die komen van zaadjes. In de zomer zet ik er wel eens een komkommerplantje bij, maar eigenlijk doe ik niet aan klimplanten – te ingewikkeld. Ik heb in de zomer ook altijd wat verse kruiden, zoals koriander, peterselie, basilicum. Munt staat apart (want woekert erg). Aardbeien staan β€˜gewoon’ in de tuin en doen het prima. Worteltjes heb ik wel geprobeerd maar was inderdaad geen succes en vond ik niet de moeite. Tip: niet te veel ineens zaaien, want dan eet je 6 weken alleen sla. Het is een fout die ik zelf elk jaar opnieuw wel weer maak. Heb nu de helft van de bak gebruikt, hopelijk hebben we nu niet zo veel over

  2. Nooit geweten dat je op moet passen wat je na elkaar in de grond stopt. Ik vind bloembollen in de moestuin een geweldig idee en ook nog eens heerlijk vrolijk als alles dan uitkomt.

    1. Nee wist ik ook niet, tot ik het in het makkelijke moestuin boek las haha πŸ™‚ Ja bloembollen zijn zo leuk, de narcissen bloeien nu en de tulpen en blauwe druifjes komen er al aan!

  3. πŸ“
    Wat fijn om te lezen.
    Wij zijn net begongen met zo een moesbakken. Ben super benieuwd of het hier goed zal groeien. Op mijn blog komt er zeker een artikel er over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *