Natuurlijke zero waste deodorant
Duurzaamheid

Mijn (succesvolle) zoektocht naar een natuurlijke & Zero Waste deodorant!

Toen mijn vorige deodorant op was, wou ik over stappen naar een zero waste versie. Eentje vinden die Zero Waste is, maar ook vegan, 100% natuurlijk en dierproefvrij dat was een uitdaging. Gelukkig blijken er heel veel opties te zijn voor natuurlijke en zero waste deodorant, in deze blog neem ik je mee in mijn zoektocht!

In deze blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar natuurlijke deodorant, vanaf het eerste wat ik probeerde tot wat ik nu gebruik. Sommige vond ik fijn, anderen helemaal niet. Sommige zijn DIYs en andere koop je kant en klaar in de winkel. Voor ieder wat wils denk ik.

Aluin/Crystal Deodorant stick

Ik begon met een kristallen deo. Het merk dat ik had wordt niet meer verkocht, maar het is er een zoals deze. Als je dit niet kent, dan klinkt het misschien wat vreemd, een kristallen deo. Dit is een stick gemaakt van zouten die zweetlucht tegengaan, vaak het zout Aluin. In een normale deo zitten deze zouten opgelost, en in zo’n stick is het in vaste vorm. Je maakt de stick of je oksels nat, smeert het erop en klaar. Geen deodorant of andere stoffen toegevoegd en het gaat mega lang mee. Veel mensen zijn er laaiend enthousiast over, maar voor mij is het niet sterk genoeg en na een dag stink ik gewoon naar zweet. Geen groot succes dus.

Salt of the Earth Spray/Roller – Niet meer verkrijgbaar

Vervolgens heb ik een paar jaar lang de sprays en rollers gebruikt van het merk Salt of the Earth. Ik ben er laaiend enthousiast over want het werkte supergoed en ze roken lekker. Dit merk is vegan, dierproefvrij en 100% natuurlijk, helaas niet zero waste. En nog een puntje: niet meer te koop. Het merk is vernieuwd en heet nu Happy Earth. De nieuwe geuren spreken me alleen niet aan. Ik weet vrij zeker dat het exact dezelfde producten zijn, dus als je het niet erg vind dat de verpakking van plastic is, raad ik je het merk Happy Earth aan (te koop bij Bol.com* en Etos). Ik wou zelf alleen graag een zero waste deodorant!

Home made met én zonder Baking Soda

Vervolgens ging ik op de DIY toer. Lekker budgetvriendelijk en ook nog eens zero waste. Deze deodorants zijn vaak een soort crème die je op je oksels smeert, dat went verassend snel. In de DIY deodorant wereld heb je pakweg twee soorten: met én zonder baking soda. Eerst probeerde ik een recept zonder baking soda, omdat sommige mensen gevoelig zijn hiervoor. Helaas, dit deed net zo weinig als de aluin stick en na een dag rook ik enorm naar zweet. Dat was geen succes. Vervolgens probeerde ik het recept met baking soda uit het boek Doe het Zero. Deze deodorant werkt fantastisch, maar na een week kreeg ik jeukende oksels. En geloof me, daar wordt je niet vrolijk van. Helaas, dus geen succes met de DIY deo’s.

Natuurlijke Deodorant: Kokos en Limoen van HappySoaps

Ondertussen zat ik al bijna een maand zonder goedwerkende deo, en ik was het zo zat dat ik geen zin had om nog een nieuw recept uit te gaan proberen. Toen heb ik de smeerbare deodorant van HappySoaps gekocht, ik heb zelf goede ervaringen met dit merk, de reviews waren laaiend, het is makkelijk verkrijgbaar bij Jumbo, het is een merk van Nederlandse bodem en ook nog eens vegan, dierproefvrij en zero waste. Ik was toch sceptisch over de deodorant want a) best wel duur en b) op een basis van baking soda waar ik gevoelig voor bleek. Gelukkig bleek deze deodorant fantastisch, na 2 dagen had ik geen jeukende oksels meer en ik ruik twee dagen niet naar zweet na 1 keer aanbrengen. Helemaal top. De geur van de deodorant is wel vrij intens, maar dat vervliegt snel en dan ruik je vrij neutraal naar ‘jezelf’. Ik ben helemaal blij ermee!

Het is altijd even zoeken als je een zero waste product wil toevoegen aan je routine, eigenlijk net als met gewone producten is het soms zoeken naar wat werkt. Uiteindelijk bleek die van HappySoaps voor mij goed te werken, en die ga ik de komende tijd gebruiken. Ik zal nog eens een update geven over hoe lang de verpakking mee gaat, en of de dure prijs ook betekent dat het lang meegaat.

Liefs, Anouk

Wat voor (natuurlijke/zero waste) deodorant gebruik jij?

Deze blog bevat affiliate links

6 gedachten over “Mijn (succesvolle) zoektocht naar een natuurlijke & Zero Waste deodorant!”

  1. Interessant! Momenteel gebruik ik een aluinstick, maar dat is niet altijd even handig. Het is namelijk geen deo die je onderweg / gedurende de dag makkelijk kunt gebruiken, vanwege dat water dat je erbij nodig hebt. En een Salt of the Earth spray of roller was bij mij geen succes. Toch een zweetlucht. :/ Die HappySoaps deo ga ik binnenkort eens proberen!

  2. Leuk om te lezen welke deo’s voor jou wel en ook niet werken. Wat jammer dat Salt on the Earth niet meer bestaat en dat de nieuwe geuren van het merk geen succes zijn. Die van HappySoaps klinkt heel fijn. En kokosgeur…yum, dat lijkt me wel wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *