zero-waste wishlist
Duurzaamheid

Mijn Zero-Waste Wishlist

Zoals ik al deelde is een van mijn doelen voor dit jaar om minder afval te gaan produceren, oftewel om te werken richting zero-waste. Er zijn, ironisch genoeg, bepaalde producten die ik daar graag voor wil aanschaffen. Het leek me leuk om mijn Zero-Waste Wishlist vandaag met jullie te delen!

Veel van de standaard tips om minder afval te produceren, zoals een eigen waterflesje, doe ik al. Op deze lijst staan dus vooral dingen die je misschien (nog niet) niet wil aanschaffen als je net begonnen bent met bewuster leven. Begin jij vanaf nul? Hier heb ik dan nog een ander artikel met allemaal basis tips!

Houten/bamboe afwasborstel

Dit eerste item heb ik stiekem vorige week al gekocht, dus dit is eigenlijk gewoon een tip: Een afwasborstel van hout. Ik wou dit graag hebben omdat het gewoon net zo goed werkt als een plastic afwasborstel maar het toch beter is voor het milieu. Ik kocht mijn houten afwasborstel bij de Dille & Kamille, waar je ook nog eens losse koppen voor kan kopen.

Bamboe/gerecyclede tandenborstel

Ik zou graag over willen gaan op tandenborstels van bamboe of van gerecycled plastic. Ik heb er voor mezelf stiekem al een in de la liggen, maar voor mijn vriend zou ik er graag nog een aanschaffen. Bovendien moeten tandenborstels vervangen worden dus ik vond dat het wel op mijn wishlist mocht.

Herbruikbare diepvrieszakjes

Ik hergebruik nu vaak mijn normale plastic zakjes, maar dat gaat natuurlijk niet als er iets vies in heeft gezeten. Het lijkt me daarom fijn om herbruikbare diepvrieszakjes te hebben, in het kader van alle kleine beetjes helpen.

Kokosolie in een glazen pot

Al eerder schreef ik een blog over wat je allemaal kan met kokosolie, vooral om mezelf te motiveren om dat nu echt eens te gaan kopen want het is zo veelzijdig en veroorzaakt geen afval. Je raad het al, maar ik heb het nog steeds niet gekocht, op de wishlist dus.

Zeepklopper

Een wat? Een zeepklopper. Dit is een soort gigantisch thee-ei voor een blok zeep. Samen met een blokje huishoudzeep is het een ontzettend veelzijdig product wat je kan gebruiken voor de afwas, handwas of gewoon voor een sopje om mee te poetsen. Dit lijkt me superfijn om te hebben.

Glazen bakken

Bakjes zijn natuurlijk ideaal om etensresten in te bewaren of mee te nemen. Wij hebben nu een ratjetoe aan tweedehands bakjes die niet met elkaar matchen en ook niet meer allemaal heel zijn. Deze bakjes zijn allemaal anders, staan niet mooi in de kastjes en een groot deel heeft onmogelijke maten waardoor er net niets in past of juist veel te veel. Bij de IKEA heb ik mooie glazen bakken gezien met plastic deksels, ze kunnen in de afwasmachine, oven en magnetron. Zulke bakken zou ik nog graag eens aanschaffen.

Nog genoeg leuke spulletjes dus om aan te schaffen om minder afval te maken. Het beste is natuurlijk om te gebruiken wat je al hebt om minder afval te maken, maar sommige dingen heb je gewoon niet. Ik ben heel benieuwd welke dingen ik daadwerkelijk ga kopen, en of ze dan ook fijn zijn. Verwacht dus nog een update hierover, later dit jaar.

Liefs, Anouk

Wat staat er op jou zero-waste wishlist?

14 gedachten over “Mijn Zero-Waste Wishlist”

  1. Ik kan de Ikea-bakken erg aanraden. Zelf ben ik ook enorm fan van Foodhuggers en bijenwasdoek om restjes af te dekken. Die laatste heb je tegenwoordig ook in een vegan variant. Gaat je rolllen vol plastic- en aluminumfolie besparen!

  2. Wat heb je een goede tips gegeven zeg, wij gooien amper tot nooit wat weg. Verder vriezen wij ook veel in, dat scheelt al enorm! Minder lampen aan, minder lang douchen, verwarming stoken wij niet enorm op.

    1. Wij vriezen ook graag in, ik heb alleen maar een hele kleine vriezer. Minder lang douchen ben ik niet zo goed in, maar ik douche niet elke dag dus dat scheelt alweer

  3. De glazen bakken wil ik ook graag hebben. Toevallig kocht ik gisteren nog een glazen weckpot, zodat ik weer wat granola kan opbergen. Maar dat heb ik meer gekocht, omdat ik glazen potten mooi vind staan in het huishouden, haha. Uiteindelijk hoop ik wel genoeg glazen potten te hebben om meer verpakkingsvrije producten te kunnen kopen. Laatst ontdekte ik hier namelijk een winkel waar je bijvoorbeeld pasta en hagelslag verpakkingsvrij kunt kopen. Dat is natuurlijk wel milieuvriendelijk.

    1. Weckpotten koop ik vaak bij de kringloop! Wat tof zeg dat je dat gewoon verpakkingsvrij kan kopen, hier kan het alleen bij de Ekoplaza maar dat is voor ons helaas te duur.

  4. Ik gebruik sinds kort herbruikbare wattenschijfjes (Glov) en ze zijn sΓΊper fijn! Scheelt een hele hoop afval ook als je elke dag je huid twee keer reinigt met wattenschijfjes.

    1. Ik gebruik nu ongeveer een jaar herbruikbare wattenschijfjes en vind het echt ideaal! Alleen soms vergeet ik ze in de was te doen en zit ik ineens zonder haha πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *