Spullen doneren
Duurzaamheid Langzaam leven

Ontspult? Hier laat je al je spullen! (5 tips)

Als je bezig bent met duurzaam leven wil je waarschijnlijk ook minderen in de hoeveelheid spullen je hebt. Minimaliseren, ontspullen, marie kondo’en: op welke manier jij ook opruimt daarna heb je altijd spullen die je niet meer wil maar die je ook niet weg wil gooien. In deze post vertel ik hoe je deze spullen kan doneren of op andere wijze een nieuw huis kan geven!

Er zijn ontzettend veel manieren om je spullen een nieuw huis te geven, maar niet alle manieren zijn even duurzaam. Iets gewoon in het vuilnis gooien is natuurlijk eeuwig zonde en daarom verteld ik je hoe je duurzaam je spullen een nieuw huis kan geven!

Geef het aan familie & vrienden

De duurzaamste manier om van je spullen af te komen is om ze weg te geven aan familie en vrienden. Laat ze zelf uitzoeken of ze iets willen of niet, want het is ook zonde als het bij hun op zolder komt. Je spullen worden dan niet weggegooid en krijgen zeker weten een nieuw huis.

Wat je ook kan doen is je spullen weggeven op zogenaamde weggeefhoeken op facebook. Zoek op weggeefhoek met je plaatsnaam of postcode erachter en je vindt vast een groep. Foto maken van je spullen en je kan het weggeven aan wie reageert. Je spullen vinden zo een nieuw huis!

Weten hoe je goed kan opruimen en kan minimaliseren? dat lees je hier!

Minibiebjes

Heb je boeken over en kan je ze ook niet weggeven aan familie? Dan kan je ze naar een minibieb brengen, kleine kastjes om gratis boeken in uit te wisselen. Vaak vind je ze in de supermarkt en op campings, maar ook gewoon langs de weg. Weten of er een bij jou in de buurt zit? Kijk op minibieb.nl, maar kijk ook vooral goed rond want lang niet alle minibiebjes staan op deze site!

Kringloopwinkel & Goede Doelen

Je kan natuurlijk ook gewoon al je spullen naar de kringloopwinkel brengen. Zij kiezen uit wat ze kunnen verkopen en dat gaat naar nieuwe mensen. Echter is het wel zo dat kringloopwinkels veel van de spullen die ze krijgen weggooien omdat ze niet verkoopbaar zijn of omdat ze te veel spullen hebben. Geef daarom vooral eerst zelf zoveel mogelijk weg!

Sommige items kan je ook doneren aan goede doelen, zoals kleding in de bakken bij de supermarkt! Dan gaan de kleding naar een goed doel, en wat niet meer bruikbaar is wordt gerecycled.

Verkoop je spullen

Heb je spullen die nog helemaal goed zijn? Dan kan je ze ook verkopen, zo verdien je er nog iets aan! Goede plekken om items te verkopen zijn Marktplaats en Facebook market place, kleding kan je kwijt op Vinted en United Wardrobe en boeken verkoop je makkelijk via bol.com!

Recyclen

Heb je items die kapot zijn of die je nergens kwijt kan? Zorg er dan voor dat je ze in elk geval goed recyclet. Papier bij het papier, platic bij het platic. Kleine apparaten en lampen kan je inleveren bij Wecycle punten (eigenlijk elke supermarkt).

Ik denk dat je zo wel even op weg kan met al je spullen. Ik geef mijn spullen vaak weg via de weggeefhoek op Facebook (of eigenlijk: ik laat mijn moeder dat doen). En ik geef ook veel door aan familie. Wat doe jij met spullen die je niet meer wil?

Liefs, Anouk

Welk item ga jij vandaag een nieuw huis geven?

9 gedachten over “Ontspult? Hier laat je al je spullen! (5 tips)”

 1. Dat ze bij de Kringloop zoveel weg doen, vind ik echt jammer. Ik zou willen dat het makkelijker was om bijvoorbeeld speelgoed te doneren aan een speelgoedbank. Ik wilde pas wat puzzels weg doen, maar een speelgoedbank vinden bleek behoorlijk ingewikkeld. Jammer, vind ik, want ik gun het lever aan een kind uit een minimumgezin dan dat ik het naar de Kringloop breng (รฉn inderdaad het risico loop dat ze het gewoon weggooien).

 2. In Westerbork bij kringloopwinkel de Zandhoek staat buiten een weggeefkraam.
  Hier mag je spulletjes meenemen maar ook spulletjesachterlaten. Erg leuk.
  Tijdens de zoektocht voor bruiloft decoratie heb ik daar regelmatig wat gehaald en achtergelaten.

  Nog een andere tip.
  Als een apparaat kapot is maar nog niet versleten naar jouw idee, kun je deze bij een repaircafe laten nakijken. Zij geven advies en voeren kleine reparaties ook zelf uit.
  Je geeft een donatie naar eigen inzicht
  Het wordt gerund door vrijwilligers en die zitten bij ons 1x in de maand op zaterdagmorgen in de bibliotheek.
  Een leuk initiatief. De vrijwilligers hebben een leuke vrijetijdsinvulling, jij kunt voor weinig je apparaat laten repareren en vaak is de sfeer erg gezellig. Kopje koffie erbij, praatje maken.
  Iedereen blij.

  Oja. En is het apparaat toch niet neer te redden en wordt het oud ijzer, dan doen we dat naar oom Bert!

  1. Als het goed is worden apparaten als je ze inlevert op een inleverpunt ook gerecycled. En natuurlijk heeft niet iedereen een oom die oud ijzer verzameld/zin om het zelf naar een oud ijzerbedrijf te brengen, en dan is zo’n inleverpunt ideaal!

 3. Wij hebben inderdaad ook een minibieb in de supermarkt, dus ik kijk altijd na het boodschappen doen even of ik daar een leuk boek kan lenen. En soms zet ik er ook iets tussen of breng een gelezen boek weer terug ๐Ÿ™‚

 4. Ik wist helemaal niet dat kringloopwinkels spullen weggooiden. Snap het wel, want op een gegeven moment hebben ze zo veel spullen, maar het is wel enorm zonde. Wij hebben hier bij de AH een mini-bieb. Daar kijk ik af en toe, maar de boeken die er staan, tsja, daarvan snap ik dat mensen die weg hebben gedaan. Ik doe zelden boeken weg. Als ik ze weg doe, verkoop ik ze op Marktplaats of geef ik ze gratis weg.

  1. Ja dat herken ik heel erg! Ik dacht dat het lag aan dat ik in een vrij kleine stad woon (stadsmensen vinden het hier een dorp, ik als dorpsmens vind het een stad), ik zie op insta vaak foto’s van mensen die leuke boeken uit dat soort biebjes scoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *