duurzame hobbymaterialen
Duurzaamheid

Op zoek naar duurzame hobbymaterialen? Zo kom je eraan! (Tips & Tricks)

Ik schreef al eens eerder over mijn hobby’s en daarin noemde ik ook al kort dat ik dat (grotendeels) duurzaam doe. Die blog ging heel specifiek over borduren (lees hem hier) en niet over andere hobby’s. Vandaag een iets algemenere blog over hoe je duurzaam een creatieve hobby kan uitoefenen met duurzame hobbymaterialen. Meer weten, lees snel verder!

De foto hierboven is een close-up van mijn huidige creatieve project: een tapestry haken!

Vraag vrienden & familie

Dat haakproject dat ik net al even noemde? Dat heb ik volledig gemaakt met restjes wol die mijn moeder nog had liggen. Wil je een nieuwe hobby proberen, vraag dan vooral familie & vrienden of ze iets hebben liggen wat je mag gebruiken. Veel mensen hebben bijv. nog wol, borduurgaren en knutselpapier op zolder van toen de kinderen klein waren.

Zoek tweedehands (marktplaats & kringloopwinkels)

De tweede tip vergt wat meer moeite maar is zeker niet onmogelijk: koop je hobbymaterialen tweedehands. Er zijn heel veel mensen die fanatiek aan een hobby beginnen om er vervolgens mee op te houden, op marktplaats kan je van alles vinden als je zoekt op bijv. ‘haken’ ‘borduren’ of ‘vul jou hobby in’.

Op het moment in zijn de kringloopwinkels dicht door de lockdown maar als die weer opengaan kan je ook hier op zoek. Vaak kan je er wol vinden, allerlei spullen om zelf kaartjes te maken en boeken met mooie papieren voor andere papierprojecten.

Koop van duurzame merken

Er zijn er nog niet zoveel, maar ik weet zeker dat ze er steeds meer gaan komen: duurzame hobbymerken. Duurzame wol is al heel goed verkrijgbaar (bijvoorbeeld hier), en voor papierproducten kan je er op letten of ze een FSC keurmerk (of nog beter FSC recycled keurmerk, voor gerecycled papier) hebben (Klik hier voor uitgebreide uitleg over papierkeurmerken). Ook bij winkels als Pipoos zie je steeds meer materialen van duurzame materialen.

Investeer in goede materialen

Hoe goed je ook je best doet, je gaat er toch tegen aanlopen dat niet alle hobbymaterialen duurzaam te krijgen zijn. Een manier om te verduurzamen is om te investeren in goede materialen die lang meegaan. Koop dus een stevige haaknaald/breinaalden/knutselschaar/etc die jaren meegaat en niet een wiebelige van de action. Ook stiften van duurdere merken zoals Stabilo gaan veel langer mee dan die van de action. Dat is duurzamer (minder verpakkingsmateriaal) en bespaart je op de lange termijn ook nog eens geld!

Heb je zelf geen geld voor duurzame of goede kwaliteit hobbymaterialen? Overweeg dan om dit soort materialen voor je verjaardag cadeau te vragen, het zijn superleuke cadeaus om te geven en krijgen!

Koop bij een kleine ondernemer

Een andere optie is om te kopen bij een kleine ondernemer. Dit is niet perse hele duurzaam, maar hiermee ondersteun je wel de lokale economie en dat is dan ook weer goed voor de wereld. Bovendien maak je een echt mens blij. Ik vind zelf bijvoorbeeld de webshop Irisborduurt.nl heel leuk voor, de naam zegt het al, borduurgaren. Neus eens rond op Etsy en dan vind je ook tal van kleine ondernemers die leuke hobbyspullen aanbieden (wel even de locatie van de shop op Nederland zetten als je geen torenhoge verzendkosten wil)

Ik koop ook heus wel eens knutselspullen bij de action, maar ik probeer het steeds meer duurzaam te doen en dat lukt ook steeds beter! Op het moment ben ik dus aan het haken (als lockdown-tijdverdrijf) en mijn ouders hadden nog veel wol op zolder wat ik nu gebruik, zo leuk! En mijn moeder ook blij dat het nu gebruikt wordt.

Liefs, Anouk

Heb jij wel eens nagedacht over de duurzaamheid van hobbymaterialen?

4 gedachten over “Op zoek naar duurzame hobbymaterialen? Zo kom je eraan! (Tips & Tricks)”

  1. Voor dingen als wol of borduurgaren vraag ik ook altijd eerst even aan mijn moeder of ze nog wat heeft liggen. Meestal is dat zo en is dat voor mij voldoende. Ideaal! Ik had er nooit zo over nagedacht dat het zeker als je begint met een hobby handig is om het op die manier aan te pakken, maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *