Overstappen naar een duurzame bank
Duurzaamheid

Overstappen naar een duurzame bank | Hoe & Waarom!

Een paar jaar geleden alweer maakte ik de bewuste keuze om over te stappen naar een duurzame bank. Een keuze waarmee ik nog steeds heel erg blij mee ben. Vandaag vertel ik jou waarom overstappen naar een duurzame bank een ontzettend goed idee is, wat je opties zijn en waarom je dit zou willen!

Ik ben absoluut geen expert op het gebied van bankzaken, in deze blog deel ik mijn persoonlijke redenen om over te stappen en de opties die je op dit moment in Nederland hebt. Weet jij hier veel meer over en heb je aanvullingen? Stuur me een mail of laat het hieronder weten!

Waarom eigenlijk, een duurzame bank?

Een bank verdient geld, door geld te investeren in bedrijven. Het geld dat ze gebruiken om te investeren, dat is jou geld. Door jou geld op een bepaalde bank te zetten, maak je een keuze over wat er met jou geld gebeurt. De meeste banken investeren in dingen die niet erg duurzaam zijn zoals de olie-industrie (want winstgevend) en er wordt ook vaak geïnvesteerd in wapens. Een duurzame bank investeert niet in dit soort bedrijven en investeren juist in groene bedrijven (denk aan zonnepanelen). Door jou geld bij een duurzame bank op een rekening te zetten draag je dus bij aan dit soort groene initiatieven.

Wil je weten waar jou bank in investeert, je kan dit eigenlijk altijd vinden op de website van jou bank of door jou bank te googelen.

Welke duurzame banken zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er op het moment twee banken die echt duurzaam zijn: ASN Bank en Triodos. Beide banken investeren veel (of de ASN zelfs alles) geld in groene bedrijven en projecten.

Ik zit zelf bij ASN bank en dit bevalt heel erg goed, ze hebben gewoon dezelfde functionaliteiten als de andere banken en zijn ook niet (veel) duurder dan andere banken. Het beviel mij zelfs zo goed, dat mijn ouders ook zijn overgestapt naar de ASN Bank. Goed voorbeeld doet goed volgen. Met Triodos heb ik geen ervaring

Overstappen, is dat niet veel gedoe?

Toen ik ging overstappen was ik bang dat het ontzettend veel gedoe zou zijn. Maar niets is minder waar, het was eigenlijk heel erg simpel. Tegenwoordig heb je hele fijne overstapservices waarmee alles goed uitgelegd is en zo geregeld. Volgens mij is het wel lastiger als je een hypotheek hebt bij een bank, dit heb ik zelf alleen niet dus dat weet ik niet. Je kan in dat geval ook een deel van je rekeningen overhevelen naar een duurzame bank.

Ik ben helemaal happy met mijn keuze voor een duurzame bank en wil echt niet meer terug. Nu mijn man nog zover krijgen dat hij met zijn privérekening ook gaat overstappen naar een duurzame bank!.

Liefs, Anouk

Ben jij al overgestapt naar een duurzame bank?

11 gedachten over “Overstappen naar een duurzame bank | Hoe & Waarom!”

  1. Interessant dat je daar over schrijft. Voor mijn bac. Economics heb ik duurzamer of “groene” fonds vergeleken, en ben toen (helaas) tot de conclusie gekomen, dat heel veel fonds veel minder groen zijn als zou moeten. Ook van duurzame banken, omdat die vaak hun fonds weer aan anderen uitbesteden. En omdat het een soort fonds is, dat automatisch inversteert, en dan is de groenfactor niet zo belangrijk. Helaas. OVerigens vergeet je in je intro te vertellen, dat de bank jouw geld investeerd, en dat je dus meebetaalt aan niet-groene dingen, maar het gaat nog verder, je hebt een verantwoordelijkheid, want het is jouw geld, dus ben je ook mede-verantwoordelijk voor de mis-standen. Voor heel veel mensen is dat onduidelijk, en houdt hun interesse op, bij het brengen van hun geld op de bank. Als er maar rendement komt. Hoe dat gerealiseerd wordt, dat wil men dan niet zo precies weten. Helaas. Maar super dat je er aandacht aan besteedt.

  2. Nooit over nagedacht eigenlijk, maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Ik zit al vanaf mijn geboorte bij dezelfde bank en heb dat altijd zo gehouden omdat ik geen gedoe wilde. Mijn hypotheek heb ik daar ook afgesloten en alles loopt fijn. Ik houd het dus toch maar zo.

  3. Ik wil ook al een paar jaar overstappen naar een duurzame bank. Wat me tegenhoudt is dat ik dan een geheel nieuw rekeningnummer krijg en dat ik dit dan bij allemaal instanties moet doorgeven. Dat is best een hoop werk. Ook heb ik maandelijkse automatische afschrijvingen. Deze dingen weerhouden mij er dus van om de overstap te maken.

    1. Voor dit soort dingen is er dus de overstapservice, alles wat automatisch afgeschreven wordt wordt dan vanzelf geregeld! En je moet wel een nieuw nummer doorgeven, maar dat is een middagje werk en je kan er superveel impact mee maken op de wereld!

  4. Ik zit alweer bijna 5 jaar bij ASN en ik vond het echt zó makkelijk om over te stappen. Ook onze gezamenlijke rekeningen zitten bij ASN en ook mijn ouders stapten over. Zo tof! Dit is echt een van de meest passieve, positieve dingen die je kunt doen voor mens en milieu die bovendien de rest van je leven effect hebben. Ik snap echt niet waarom mensen het níet zouden doen, als je om duurzaamheid geeft, terwijl ik de drempel bij veel andere stappen (bijvoorveeld fair fashion) wel begrijp. Ik voel me dan ook helemaal verbonden als ik andere mensen met een ASN- of Triodospasje tref, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *