Duurzame bruiloft : wat ik loslaat
Bruiloft Duurzaamheid

Waarom ik duurzaamheid voor onze bruiloft (een beetje) loslaat

Als je me al wat langer volgt, dan weet je misschien dat ik dit jaar ga trouwen. Op veel aspecten van mijn leven ben ik heel erg druk bezig met duurzaamheid (en daar schrijf ik dan weer over op deze blog). Voor onze bruiloft vind ik duurzaamheid ook belangrijk, maar ik probeer het ook een beetje los te laten.

Er zijn best veel dingen die we voor onze bruiloft best duurzaam regelen, hier volgt later nog een blog over. Er zijn echter ook veel dingen die we niet op een duurzame manier doen, om variërende redenen. Hieronder lees je er een paar en misschien helpt het jou ook om beslissingen te nemen betreft een duurzame bruiloft.

Het is de mooiste dag van je leven

Ik wil onze bruiloft het liefst zo perfect mogelijk doen. En er zijn heel veel dingen die ik niet kan doen als ik bij alles aan het milieu moet denken. Denk bijvoorbeeld aan alle dingen die je eigenlijk wel nieuw koop zodat het precies is zoals wij het willen: een mooi maatpak voor mijn vriend, een jurk voor mij, mooie hakken en sieraden. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarom doen we dat lekker niet duurzaam (alhoewel ik stiekem wel eerst duurzame merken check voor ik iets van een fast fashion merk koop)

Veel is niet goed te vinden

Ik heb heel veel moeite met het vinden van duurzame varianten van specifieke trouw accessoires. Er zijn niet heel veel mensen die een duurzaam trouwpak willen. Daardoor, zijn er waarschijnlijk ook gewoon niet veel te koop. Dit geldt ook voor trouwringen, trouwjurken, bruidsschoenen, decoraties voor bruidstaarten noem maar op. Een bruiloft organiseren is al heel veel werk, laat staan als je jezelf dan ook nog gaat verplichten om voor alles een duurzaam alternatief te vinden.

We kunnen een duurzame bruiloft niet betalen

Laten we eerlijk zijn, op veel aspecten maakt duurzaam leven het leven duurder. Denk bijvoorbeeld aan zero-waste artikelen die alleen in de biologische winkel te krijgen zijn, of slow-fashion merken. Zo ook voor veel items die je nodig hebt voor een bruiloft. Trouwringen van duurzaam goud zijn niet alleen moeilijk te vinden maar ook nog eens duurder. Maatpakken, zijn sowieso al duur, helemaal als je het duurzaam wilt. En dit geldt natuurlijk ook voor trouwjurken en schoenen.

Er zijn natuurlijk ook heel veel dingen voor een bruiloft die we wel op een duurzame manier regelen. Dit is namelijk iets wat wij allebei heel belangrijk vinden. Zo maken we veel gebruik van tweedehands items en houden we onze bruiloft klein. Een uitgebreide blog over dit onderwerp volgt, zodra ik iets meer tips heb verzameld.

Liefs, Anouk

Ben jij getrouwd? Of zou je willen trouwen?

14 gedachten over “Waarom ik duurzaamheid voor onze bruiloft (een beetje) loslaat”

  1. Ik denk dat het ook moet kunnen dat je het bij dit soort dingen een beetje loslaat. Je wilt natuurlijk ook gewoon een mooie dag en daar is niks mis mee. En volgens mij doe je al zoveel mogelijk wat je kan.

  2. Ik denk oprecht dat als jij keuzes maakt die jou heel erg blij maken, het zoveel waardevoller is dan met alles aan de aarde te denken. En ik neem aan dat wat je koopt voor je bruiloft sowiezo een waardevolle blijvende herinnering zal zijn die je niet zomaar op de grote hoop terecht laat komen. En er zijn zoveel manieren om wel een ‘duurzaam statement’ te maken tijdens jullie dag, zonder dat de hele dag daarom draait. Het gaat tenslotte om liefde, en dat het een mooie dag gaat worden, dat weet ik zeker!

  3. Heel begrijpelijk!
    Als ik ooit ga trouwen wil ik ook kijken of ik ringen kan laten maken van oude gouden sieraden uit de familie die niemand meer draagt en geen grote herinneringen hebben. Duurzamer, met een beetje meer persoonlijke waarde en hopelijk ook niet al te duur door het aanleveren van het materiaal.

  4. Denk dat het klein houden een van de duurzaamste dingen die is die je kunt doen. Tenzij je de hele groep natuurlijk voor een nachtje naar een ver oord laat vliegen, maar dat is uiteraard niet wat jullie doen. Mocht ik ooit gaan trouwen, dan zou ik denk ik proberen een paar grote klappers relatief duurzaam aan te pakken, zoals een tweedehands trouwjurk en enigszins duurzame voeding. En wellicht ook kijken naar een locatie die goed bereikbaar is met het OV. Eigenlijk de keuzes die ik ook in het gewone leven maak. Uiteindelijk heeft een feest (net als het hele leven) sowieso impact, dus helemaal groen wordt het nooit.

    1. Haha dat zou wel bizar zijn als je de hele groep naar een ver oord vliegt. Ik weet dat het gebeurd, maar zoveel geld hebben we niet (laat staan dat ik het niet zou willen, ik ga niet eens met het vliegtuig op vakantie) haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *