wasbare luiers
Duurzaamheid

Wasbare luiers: zo doen wij het (budget vriendelijk & duurzaam)

Er zijn heel veel verschillende soorten wasbare luiers, het leek me daarom leuk om een blogje te wijden aan het systeem dat wij gebruiken: overbroekjes met inleggers. Lees snel verder om te leren wat dat inhoud!

Ik had het in een eerdere blog al genoemd, een van de duurzame dingen die we doen voor onze baby: wasbare luiers. In deze blog vertel ik je er wat meer over, wat dat allemaal inhoudt. In grote lijnen want er is veel meer over te vertellen dan in een blog past.

Deze wasbare luiers hebben wij: Inleggers + Overbroekje

Wij gebruiken een waterdicht overbroekje zoals je hierboven op de foto kan zien. Hierin zitten 2 bamboo inleggers van het merk Totsbots. Er zijn heel veel merken die dit verkopen, dit merk heeft hele goede recensies dus daar zijn we voor gegaan. Als je precies wil weten wat we hebben verwijs ik je graag naar deze blog van Team confetti, zij gebruikt precies hetzelfde systeem als wij. In haar blog lees je ook hoeveel je ongeveer nodig hebt. Alhoewel dat natuurlijk ook afhangt van hoe vaak je wil wassen.

En als ze vies zijn? IKEA prullenbak met wasnet

Als ze vies zijn moeten ze natuurlijk gewassen. Voor de vieze luiers gebruiken wij de Halbarr vuilnisbak van IKEA van 35L. Hierin zit een ring waar je normaliter je vuilniszak in klemt, maar wat ook perfect is voor een wasnet voor je luiers. Wij gebruiken een wasnet dat gemaakt is voor deze prullenbak, namelijk deze. We wassen ongeveer om de dag, maar je kan zeker 3 dagen aan luiers hierin kwijt. En nee, dit gaat dus echt niet stinken!

Zo wassen we ze: Spoelen en wassen op 50/60 graden

Er zijn heel veel meningen over hoe je luiers het beste kan wassen. Wij volgen gewoon de instructies op website van Totsbots. Wij spoelen ze eerst voor op het spoelprogramma en dan wassen we ze op 50/60 graden (afhankelijk van hoe vies ze zijn) met een poeder wasmiddel en met de extra spoelen functie. Onze ervaring is: hoe meer water hoe schoner de luier.

Nooit meer een wegwerpluier?

Gebruiken we nu nooit meer wegwerpluiers? Daar kan ik heel simpel over zijn: we gebruiken nog steeds wegwerpluiers. ’s Nachts krijgt ze een wegwerp om, omdat ze nog nachtvoedingen krijgt en we in de nacht zo min mogelijk gedoe willen. Op de opvang draagt ze soms wasbaar en soms wegwerp, en als we van huis zijn hebben we er ook niet altijd zin in.

Wil je meer lezen over wasbare luiers? Bijvoorbeeld over hoeveel geld het je bespaart (veel) klik dan hier. Of als je wil lezen over dat het zelfs met het wassen nog duurzamer is dan wegwerp, klik dan hier!

Liefs, Anouk

Heb jij overwogen om wasbare luiers te gebruiken?

8 gedachten over “Wasbare luiers: zo doen wij het (budget vriendelijk & duurzaam)”

  1. Wasbare luiers hebben vaak ook nog heel erg leuke printjes, nog een voordeel;). Ik snap wel dat je, als je van huis gaat, af en toe voor wegwerp kiest. Lijkt me dan toch net wat makkelijker.

  2. Wij gingen ook wasbaar luieren, had zelfs alles in huis gehaald en gewassen maar toen de baby er was vond ik het toch te veel gedoe. Het paste echt niet bij onze situatie dus wij zijn vrij snel overgestapt op wegwerpluiers. Jammer want vind het echt een goede oplossing! Fijn te lezen dat jullie er een manier in gevonden hebben en het zo werkt 🙂

  3. Wat Naomi zegt, ze zien er vaak ook leuk uit! Ik ben nog geen moeder, maar wasbare luiers zijn zeker producten die ik in overweging zou nemen als ik ooit een kind krijg.

  4. Onze kinderen zijn nu 12 en 13. Bij de oudste zijn we enthousiast wasbaar gaan luieren. Ik vond het niet te veel gedoe, maar wat ik wel heel vervelend vond is dagelijks echt heel vaak doorlekte. Zeker ‘s nachts. Toch hebben we het ruim een jaar volgehouden, ook buitenshuis (meestal, niet altijd). Maar toen een jaar later de tweede telg geboren werd, bleek die ook continu door te lekken. We hebben nog 50/50 geprobeerd met de hoeveelheid luiers die we hadden. Meer aanschaffen wilde ik niet, want de effectiviteit was dus niet fantastisch, maar eigenlijk wilde ik het ook niet opgeven. En hoe groter ze werden, hoe erger het doorlekken werd. Uiteindelijk zijn we gestopt. Ik moet wel zeggen: er was destijds veel minder keuze dan nu. Misschien had een ander systeem beter gewerkt voor ons. En kekke printjes waren er toen ook nog niet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *