weekmenu klein budget. Foto via pexels, verschil vegetarisch vegan eten
Duurzaamheid

Wat is het verschil tussen flexitarisch, vegetarisch, pescotarisch, plantaardig en vegan eten?

Als je net als ik geen vlees eet dan ken je de volgende vragen wel: eet je dan echt nooit vlees? Eet je ook geen vis? En hoe zit het met ei en honing? Om meer duidelijkheid te creeëren dacht ik, hier kan ik een blogpost over schrijven. Lees snel verder voor het verschil verschil tussen vegetarisch, vegan, plantaardig en flexitarisch eten!

Voor de duidelijkheid begin ik deze blog met het voedingspatroon waarbij je bijna alles eet en eindig ik met degene waarbij je meer dingen niet eet.

Flexitariër: Minder vlees en minder vis

Een flexitariër is iemand die minder vlees en vis eet. Dit varieert van een dag per week vegetarisch eten tot een dag per week vlees eten. Krijg je een flexitariër te eten dan is het alsnog een goed idee om te vragen of ze vlees willen eten vanavond of dat ze de voorkeur geven aan vegetarisch eten. Er zijn ook veel flexitariërs die thuis geen vlees of vis eten, maar buitenshuis wel omdat dat makkelijker is.

Pescotariër: Geen vlees, wel vis

De meest onbekende in deze blogpost is de pescotariër. Een pescotariër is iemand die geen vlees eet, maar wel vis. Over het algemeen eten pescotariërs het grootste deel van de tijd vegetarisch en eten ze af en toe vis. Wat ik vaak heb meegemaakt is dat mensen denken dat pescotariërs vis eten zoals vleeseters vlees eten (elke dag dus), dat is zelden het geval. Omdat weinig mensen de term pescotariër kennen, kiezen veel ervoor om zichzelf vegetariër te noemen. Dat scheelt een hoop verwarring.

Op zoek naar tips over vegetarisch en vegan eten? Lees dan ook deze blogpost met een vegetarisch weekmenu!

Vegetarisch: Geen vlees en geen vis

Dit is de meest bekende van allemaal: de vegetariër. Ik ben zelf ook vegetariër en dat bevalt heel goed. Zoals je waarschijnlijk wel weet eet een vegetariër geen vlees en geen vis. Vaak denken mensen dat vegetariërs vis eten, maar dat is meestal niet het geval (alleen soms heb je dus een pescotariër die zichzelf vegetariër noemt omdat mensen de term pescotariër niet kennen). Krijg je een vegetariër te eten? Vraag dan altijd voor de zekerheid even of ze vis eten voordat je het ze voorschotelt bij het avondeten. Dat voorkomt een hoop gedoe.

Plantaardig: geen vlees, geen vis en ook geen andere dierljike producten

Plantaardig en Vegan zijn twee termen die veel door elkaar worden gebruikt. Mensen met een plantaardig dieet eten over het algemeen geen vlees, vis, ei, honing en zuivelproducten. Omdat er geen duidelijke eisen zijn voor een plantaardig dieet, kan het heel goed zijn dat iemand plantaardig eet maar wel honing (omdat bijen houden een stuk milieu en diervriendelijker is dan de melkproductie bijvoorbeeld). Waar Vegan meer een lifestyle is, is plantaardig vaak alleen een dieet keuze. Vaak zullen mensen die plantaardig eten bijvoorbeeld wel leer dragen terwijl vegans dit niet doen.

Vegan: Geen enkel dierlijk product

Net als bij een plantaardig dieet, eten vegans geen plantaardige producten. Dit houdt in dat ze geen vlees, vis, ei, honing en zuivelproducten eten. Waar plantaardig eten vaak alleen om het eten draait, is veganisme meer een levensstijl. Veganisten zullen daarom vaak ook geen leer dragen, cosmetica gebruiken die op dieren is getest, naar dierentuinen gaan of producten gebruiken waar bijenwas in zit. Veganisme is een toewijding, maar het is wel de optie die het best is voor de wereld omdat het je CO2 uitstoot bizar veel verlaagt.

Ik hoop dat ik met deze blogpost wat duidelijkheid heb kunnen creëren over de verschillende soorten plantaardig eten. Ik ben me er van bewust dat dit voor veel mensen verwarrend is, bij twijfel kan je het best aan degene die komt eten wat hun voorkeuren zijn. Dan zit je altijd goed!

Liefs, Anouk

Begrijp jij nu wat het verschil is tussen vegetarisch en vegan eten?

5 gedachten over “Wat is het verschil tussen flexitarisch, vegetarisch, pescotarisch, plantaardig en vegan eten?”

  1. Wat handig zo’n overzicht! Ik wist eigenlijk niet wat het verschil was tussen plantaardig en vegan, maar nu wel. Zelf ben ik vegetariër en dat bevalt ook enorm goed. De stap naar plantaardig is voor mij nog iets te groot vanwege eieren en kaas, maar ik hoop in de toekomst zeker die stap te nemen.

  2. De term pescotariër kende ik niet eens. (Mijn spellingcontrole kent ‘m trouwens ook niet;))
    Ik behoorde tot de groep mensen die dacht dat je vegetarisch had in twee vormen: de één eet nog wel vis en de ander niet. Maar zo werkt het dus niet.
    Weer wat geleerd. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *