zero waste afwassen met zeepklopper en huishoudzeep
Duurzaamheid

Zero waste afwassen: Zeepklopper en huishoudzeep van Dille & Kamille (review)

Een houten afwasborstel is zo gekocht, maar hoe vervang je de afwaszeep nou duurzaam? In mijn zoektocht naar een duurzaam en zero waste alternatief om mee te afwassen kocht ik een zeepklopper (ik leg zo uit wat dat is) met huishoudzeep. Vandaag deel ik hoe dit werkt en hoe je hiermee heel veel afval kan besparen!

Hoe werkt het?

Een zeepklopper is, zoals je op de foto kan zien, eigenlijk gewoon een enorm thee-ei. Alleen dus zo groot dat je er een blok zeep in kan doen, ik gebruik huidshoudzeep van Dille & Kamille (deze), maar je hebt ook speciale afwaszeep (deze, dit is wel veel duurder). Allebei deze zepen kan je makkelijk zonder verpakking kopen of met enkel een papieren label, heel zero waste dus! Het werkt super simpel, je doet de zeep in de zeepklopper en houdt hem onder de kraan als je de wasbak vult met water voor het afwassen. Of je klopt hem heen en weer in het water. Je krijgt niet echt schuim met de huishoudzeep, dat hoort zo. En dan ben je good to go!

Maakt het goed schoon?

Zoals ik al even zei krijg je dus geen schuim, ik vroeg me in het begin af of het dan wel goed schoonmaakt. We gebruiken het ondertussen al een half jaar en we hebben er al succesvol hele vieze en vette afwassen mee schoongemaakt. Ik vind dat het zeker net zo goed werkt als de goedkope afwaszeep van Action die wij altijd hadden. Ik heb nog nooit dreft (of een ander fancy merk) gebruikt, dus daar kan ik het niet meer vergelijken.

Het leuke aan huishoudzeep is dat je de sop ook voor allerlei andere schoonmaakdoeleinden kan gebruiken. Zoals het maken van een sopje of zelfs een handwasje doen. Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik kan niet zeggen of het hier ook goed voor werkt.

zero waste afwassen: zeepklopper met huishoudzeep

Meer lezen over zero waste in de keuken? Klik hier voor nog veel meer tips!

En de kosten, hoe zit het daarmee?

Ook niet onbelangrijk, hoe duur is het? Een zeepklopper is niet super goedkoop, maar ook niet erg duur. Wij hebben deze zeepklopper van Dille & Kamille en die koste โ‚ฌ8,95. Als het goed is koop je dit maar een keer in je leven. Wij gebruiken in de zeepklopper de huishoudzeep (ook van Dille & Kamille) en die kost โ‚ฌ1.50. 1 blok is ongeveer genoeg voor een half jaar afwassen (natuurlijk wel afhankelijk van hoe vaak je afwast en hoeveel je gebruikt). Een gemiddelde fles afwasmiddel gaat bij ons maar een maand of 3 mee, dus dit is een stuk voordeliger omdat je het minder vaak hoeft te kopen.

Wij zijn om en gaan zeker niet weer terug naar afwasmiddel uit fles. Het bespaart zeker 4/5 plastic flessen per jaar, daarnaast maakt het heel goed schoon en is het goedkoper dan traditioneel afwasmiddel. Ik ben echt helemaal fan, en wou dat ik dit jaren eerder ontdekt had! Binnenkort komen er nog meer blogs over duurzaam schoonmaken, onder andere over wat je allemaal schoon kan maken met azijn en welke opties je nog meer hebt voor duurzaam schoonmaakmiddel (dat wel lekker ruikt). Stay tuned!

Liefs, Anouk

Gebruik jij al een zero-waste product om mee te afwassen?

21 gedachten over “Zero waste afwassen: Zeepklopper en huishoudzeep van Dille & Kamille (review)”

 1. Ik heb al wel een houten afwasborstel van Dille & Kamille, maar ik gebruik nog een standaard afwasmiddel. Hoewel, het is ecologisch (van Klok), maar het zit in zo’n typische afwasmiddel-fles. Om mijn haren te wassen gebruik ik al jaren shampoo bars, en die gaan ook veel langer mee dan een fles shampoo, dus nu verbaast het me eigenlijk dat ik de overstap naar (afwas)zeep nog niet gemaakt heb. XD

 2. Wat een geweldige uitvinding is dit zeg. Ik heb een afwasmachine (nee, niet duurzaam, wel heel fijn;)) en was dus alleen af en toe een pan met de hand af. Met goedkoop afwasmiddel, maar zelfs dan vind ik dat dat spul er heel snel doorheen gaat.

  1. Een afwasmachine is eigenlijk qua waterverbuik veel duurzamer dan met de hand afwassen. Dat hebben ze hier in Belgiรซ op tv getest (je kan het stukje hier bekijken: https://www.een.be/factcheckers/wat-verbruikt-minder-water-vaatwasser-of-handafwas).
   Dat gezegd zijnde, wij hebben dus een vaatwasser die alleen aan gaat als hij vol is en ik was eigenlijk amper met de hand dingen af. Alleen de flesjes van de baby en daar gebruik ik wel afwasmiddel uit een fles voor omdat ik dat rechtstreeks in de flesjes doe en dan daar water in giet. Ik denk dat dat minder water verbruikt dan dat ik de afwasbak vol laat lopen.
   Ik wist eigenlijk niet dat zo’n zeepklopper bestaat, haha. Daar had ik nog nooit over nagedacht maar het is wel een super fijn alternatief! Als ik vaker met de hand zou afwassen zou ik dit zeker gebruiken.

 3. Wat een goeie tip! Lijkt me echt een heel fijn ding. Wij hervullen ons vloeibaar (ecologisch) afwasmiddel altijd bij een lokale winkel, dus er komt geen verpakking aan te pas en dat vind ik fijn. Maar je doet er toch niet zolang mee als met zo’n blok zeep.

 4. Ik had heir nog nooit van gehoord maar Dille & Kamille is zo’n leuke winkel! Hier gaat dat ding overigens niet komen, we gebruiken afwasmiddel ook om onze vette handen te wassen als we iets aan de auto gedaan hebben. We verdunnen afwasmiddel wel flink maar ik heb juist die blokken zeep afgezworen omdat ze overal vlekken maken en vuil worden.

 5. Wauw, wat een goede ontdekking! Helaas ben ik net sinds dit jaar begonnen met gebruiken van de afwasmachine. ๐Ÿ˜‰ Maar als ik ooit verhuis naar een huis zonder, dan ga ik dit zeker aanschaffen. ๐Ÿ™‚

 6. Heel tof! Ik gebruik al jaren Klok, omdat ik van alle andere afwasmiddelen kapotte handen krijg (en uitslag krijg op m’n handen). Ik moet wel zeggen dat ik ook m’n twijfels zou hebben bij afwaswater zonder schuim ๐Ÿ˜…. Misschien dat ik het toch koop als ik weer eens in een stad met een Dille en Kamille ben. Ik kan het altijd een kans geven.

 7. Ik heb jarenlang een zeepklopper gebruikt, eerst als kind…. wij wasten er altijd mee af en later toen ik getrouwd was heb ik het nog jaren gedaan.
  Maar wel met schuim! Als het water heet genoeg is en je goed klopt krijg je een heel prettig sopje. Bij het afkoelen zakt het in en ook als het water vuil wordt door vette borden.
  Wij zijn ermee gestopt toen het steeds moeilijker werd om ongeparfumeerde huishoudzeep te vinden…. eerst hadden we Sunlight, maar die ging het parfumeren, later ontdekten we een ander merk, maar steeds vaker was het niet te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *