zero waste afwassen, foto credit: Karoline Krebowska
Duurzaamheid

Zero waste afwassen: zo doe ik dat! (Tips & Tricks)

Zero waste afwassen, het was even zoeken maar ik kan nu zeggen dat wij geen (plastic) afval produceren met onze afwas. In deze post deel ik een volledige gids waarmee jij ook zero waste kan gaan afwassen!

Houten afwasborstel

De makkelijkste overstap is die naar een houten afwasborstel, je kan hem in allerlei winkels kopen. Ik zelf vind die van Dille & Kamille (Deze) heel fijn. Pluspunten zijn dat deze van duurzaam hout is, dat je losse koppen kan kopen zodat je de steel kan hergebruiken en de haren zijn van natuurlijke vezels en niet van dierenhaar. Niet alleen zero-waste, ook nog helemaal vegan! Maar er zijn natuurlijk ook andere merken die dit verkopen, bijv. AH, Sostrene Grene, of Ekoplaza.

Nog een pluspunt, bij normale afwasborstels (net als bij normale sponses) kunnen er microplastics en vezels vrijkomen bij gebruik. Dat heb je met deze duurzame alternatieven niet. Klik hier om alles te lezen over waarom microplastics zo schadelijk zijn!

Zeepklopper met huishoudzeep

Vorige week deelde ik al mijn review van de zeepklopper (je leest hem hier), dit fantastische item gebruiken wij i.p.v. afwaszeep in flessen. Dit bespaart niet alleen heel veel plastic flessen, maar ook nog eens veel geld want zo’n blok huishoudzeep gaat ontzettend lang mee! Let er wel op dat je een zeep kiest waar geen chemicaliën in zitten die schadelijk zijn voor het water.

DIY schuursponsjes

Verder gebruiken we bij de afwas af en toe een schuursponsje, en daarvoor gebruik ik de schuursponsjes die ik zelf heb gehaakt. Ik haakte ze van sisal-touw, dat is lekker ruw en heel geschikt om aangebrande plekken uit je pannen te halen (maar niet uit die met antiaanbaklaag, zoals met elk schuursponsje). Je kan het haakpatroon hier gratis vinden!

Meer tips voor een duurzame afwas

Verder zijn er nog kleine dingen die wij doen/nog willen doen voor een duurzame afwas. Niet alle onderstaande stappen doen we al, maar op termijn zouden we dit ook graag allemaal gaan doen. Met de stappen hierboven is je afwas in principe al zero waste, maar het kan dus nog duurzamer. Hieronder lees je mijn overige tips:

  • Gebruik geen servies van plastic, dit kan microplastics afgeven tijdens de afwas.
  • Afwas nog niet heel vies? Gebruik het nog een keer (bijv. een bord waar alleen kruimels op liggen)
  • Laat afwas niet te lang staan, dan droogt het vuil niet in en dan krijg je het makkelijker schoon
  • Was niet af met stromend water maar met teiltje/stop in de wasbak. Dit bespaart ontzettend veel warm water!
  • Was af met minder heet water: zo bespaar je stroom/gas!

Zero waste afwassen is dus helemaal niet zo moeilijk, met een klaar kleine aanpassingen ben je er al. Bovendien is het ook nog eens goedkoper, helemaal als je ook de tips voor duurzaam afwassen opvolgt. Geen enkel excuus dus om nog afval te maken met de afwas!

Liefs, Anouk

Wat doe jij om je afwas duurzamer te maken?

5 gedachten over “Zero waste afwassen: zo doe ik dat! (Tips & Tricks)”

  1. Bij mij doet de afwasmachine het werk, maar ik zorg er wel voor dat die alleen draait als hij ook echt vol is. Soms betekent dat dus dat ik een paar dagen vaat ‘spaar’, omdat ik eten opwarm en de pan dan met de hand afwas. Dan verzamel ik dus alleen borden, glazen, enz. En ja, een glas doe ik een hele dag mee en een bord gebruik ik net als jij ook gerust nog een keer als er alleen kruimels op liggen.

    1. Oh ja prima toch! Een glas doe ik ook een hele dag mee, alhoewel ik hem soms wel eens kwijt ben en een nieuwe pak (dan blijkt hij later op een rare plek te staan zoals in een kast, hoe dan?!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *