Illustratieve afbeelding van een herbruikbaar reisbestek bij de blog: zero waste musthaves die ik niet heb. foto credits: Karolina Grabowska
Duurzaamheid

6x Zero-waste musthaves die ik niet heb (en ook niet wil)

Als je mij al langer volgt weet je dat ik druk bezig ben met het verminderen van de hoeveelheid afval die ik produceer. Toch vind ik het soms lastig om te kiezen welke zero-waste items ik wel en niet nodig heb. Vandaag deel ik 6 zero-waste musthaves die heel populair zijn maar die ik zelf niet gebruik!

De items in deze lijst zijn geen dingen waarvan ik nu nog de wegwerpvariant gebruik en waarvan ik zou willen overstappen. Het zijn juist items die ik helemaal niet nodig heb, en daarom is het duurzamer om ze ook niet te kopen! Hieronder vind je dus items die ik niet gebruik. Weten wat ik wel veel gebruik? Dat kan je hier lezen!

Een Spork (of ander reisbestek)

Reisbestek zoals een spork dat heb ik niet. Ik eet niet zo heel vaak een maaltijd onderweg (dat geen brood is), maar als het gebeurd dan neem ik gewoon bestek mee uit de keukenla! zo’n spork heb ik overigens wel gehad, maar ik vond het echt helemaal niets, als je eerst je avondeten eet met de vorkkant en daarna yoghurt met de lepel kan worden je handen helemaal vies omdat de vorkkant nog vies is. Echt niets voor mij, ik gebruik wel gewoon mes en vork.

Wasbare tampons & maandverband

Wasbare tampons en maandverband, ik heb het niet en ben ook niet van plan om het te gaan kopen. Ik gebruik met heel veel plezier mijn menstruatiecup (daar kan je hier & hier over lezen) en voor als ik intiem ben geweest of als ik weinig bloed gebruik ik een wasbaar inlegkruisjes (lees hier mijn review), maar wasbaar maandverband of tampons daar heb ik geen interesse in.

Herbruikbare Koffiebeker & Thermosfles

En dan twee items in een: Een herbruikbare koffiebeker/thermosfles. Het staat in elk lijstje met zero-waste musthaves bovenaan, maar ik heb het dus niet. Ik drink gewoon nooit drankjes to go voor onderweg, nee echt niet! Dit heb ik dus helemaal niet nodig en zou dus zonde zijn als ik dit zou aanschaffen. Ook een thermosfles voor onderweg heb ik niet (een grote voor op vakantie heb ik wel), want ik gebruik dat gewoon niet. Een beetje vergelijkbaar

Een veiligheidsscheermes

Zero-waste scheren dat doen de meeste mensen met een veiligheidsscheermes. Dat vond ik eigenlijk maar eng, ik krijg het al voor elkaar om mezelf te snijden met een lady shave (hoe dan?) dus dat leek me niets. Na veel wikken en wegen heb ik besloten om voor een epilator/lady shave combi te gaan (ik heb deze). Iets minder zero-waste, maar gaat ook jaren mee en is zeker duurzamer dan wegwerpmesjes!

Herbruikbare wattenstokjes

Ik ben groot fan van herbruikbare wattenschijfjes, die gebruik ik al jaren (binnenkort wil ik er alsnog een review over schrijven). Maar herbruikbare wattenstokjes die heb ik niet, wederom omdat ik ze gewoon niet gebruik (het wordt wel een beetje eentonig hรจ). Zo’n plastic variant gebruikte ik nog wel eens toen ik thuis woonde, maar nu ik uit huis ben koop ik ze nooit en ik heb ze ook niet gemist.

Wat voor zero-waste musthaves zie jij anderen veel gebruiken maar heb jij helemaal geen behoefte aan? Laat het me hieronder weten, ik ben heel nieuwsgierig! Sowieso hoef je trouwens geen hippe musthaves te kopen voor een zero-waste leven, veel kan je ook vervangen met items die je al in huis hebt!

Liefs, Anouk

Welke hippe zero-waste musthave gebruik jij niet?

15 gedachten over “6x Zero-waste musthaves die ik niet heb (en ook niet wil)”

 1. Een thermosfles staat serieus bovenaan? Ik heb er ook geen. Ik heb wel een flesje waar water in kan voor onderweg, maar ik neem nooit iets warms mee, dus nee, niet nodig.

 2. Ik heb juist op zoek naar een 0,5 liter thermosflesje.
  Met de horeca dicht nu, kunnen Gertie en ik onderweg niet ergens lunchen en wat warms drinken.
  Het water wordt echt heel erg koud in de dopper. Ik ben net gisteren Marktplaats op geweest om eens te kijken, want kringlopen gaat nu niet.
  Hopenlijk zie ik snel iets leuks en handig in de buurt

 3. Ik durf die safety razor ook echt niet te kopen haha. Ik heb inderdaad nu ook al vaak moeite met goed scheren, dus dat wordt een ramp … Een scheerapparaat vind ik nu ook wel een fijne middenweg! En ik heb ook zelf een keer suikerhars gemaakt en lapjes geknipt uit een oud laken om mee te harsen. Dit beviel ook wel. Vooral het resultaat, de pijn tijdens het harsen was iets minder. ๐Ÿ˜›

 4. Zodra die woorden erop staan is het bijzonder en meestal bijzonder duur. Ik begin er niet aan. Ik drink onderweg geen warme dranken en sjouw met liefde mijn 2 literfles mee die daarna de flessenautomaat in kan. Die wasbare tippies zou niemand nodig hebben als ze geen make up droegen. Scheelt ook weer want daar wordt een hoop rommel in gebruikt. En ja gewoon bestek ik vind het al waardeloos dat ik door mijn werk vaak niet thuis eet dus eet ik danw el het liefst mijn eigen voedsel met eigen bestek. Ik heb trouwens ook een eigen beker die ik meestal vuil mee naar huis neem omdat ik de afwasmachine ook verafschuw.

 5. Leuk om te lezen! Ik krijg soms wel eens het idee dat je als je duurzaam wilt zijn in alle duurzame dingen mee moet gaan. Maar inderdaad je hebt ze niet altijd nodig, of je kan iets anders gebruiken (zoals gewoon het bestek uit je keukenla meenemen).

 6. Ik heb wel een thermosfles. Die gebruikte ik dan bijvoorbeeld ook op mijn werk. Handig, want als ik meerdere lessen achter elkaar gaf, hoefde ik me niet even snel te haasten naar de docentenkamer voor thee. En ik gebruikte ‘m op de middelbare school ook al voor koffie of thee. Moet wel eens in de zoveel jaren een nieuwe kopen, maar ik vind het een fijne duurzame optie ๐Ÿ™‚

 7. Oh, dit is voor mij wel inspirerend! ๐Ÿ™‚ Ik gebruik veel dingen ook niet omdat ik het ‘gewoon niet doe’, maar zou me hier echt wel wat meer in kunnen verdiepen. Dat ga ik eens doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *