Zero waste zonder bulkwinkels?
Duurzaamheid

Zero waste zonder bulkwinkels

Zero waste gaan is iets wat vele van ons als onbereikbaar zien, alles komt immers in plastic. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik het niet alleen duur vind maar ook vaak moeilijk te vinden is als je niet in de grote stad woont. Daarom deel ik in deze blog tips voor zero-waste zonder bulkwinkels!

Ik doe zelf veel minder zero waste boodschappen dan dat ik eigenlijk graag zou willen. Dit komt voornamelijk doordat ik geen budget heb voor de toch vaak dure biologische zero-waste opties, maar ook doordat ik niet goed wist waar ik hier in het noorden zero-waste boodschappen kan doen. Ik ben vast niet de enige die dit probleem heeft en daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Het resultaat lees je in deze blog!

In de normale supermarkt

Duurzame materialen

Ik vind het zelf vaak fijn om niet voor de groenste optie te gaan maar om steeds een duurzamere optie te kiezen. Het beste is als iets geen verpakking heeft maar er zijn ook duurzamere alternatieven met wel een verpakking.

  • Papier: biologisch afbreekbaar en beland dus niet in de plastic soep. Maar veel eten blijft langer goed in plastic en papier is daarom niet altijd geschikt. Veel producten zoals bloem, suiker en eieren kan je in papier kopen. Koop je iets in papier, check dan ook of het een FSC keurmerk heeft!
  • Glas: glas kan gerecycled worden en is daarom beter voor het milieu. Recyclen kost echter ook energie en plastic kan daarom soms beter zijn. Glazen statiegeld flesjes zijn de beste optie als je iets in glas koopt.
  • Blik: blik is milieuvriendelijker dan glas doordat het beter gerecycled kan worden.

Meer lezen? Milieucentraal schreef er een aantal goede artikelen over zoals deze!

Eigen tasjes

Het meenemen van een herbruikbare tas kan in de normale supermarkt op meerdere manieren je boodschappen zero-waste maken:

  • Boodschappentas: neem een grote tas mee om al je boodschappen in te stoppen. Zo hoef je nooit meer plastic tasjes te kopen.
  • Groente en fruitzakjes: in veel grote supermarktketens (Lidl, AH, Plus) kan je herbruikbare zakjes kopen voor groente en fruit. Scheelt een hoop plastic.
  • Broodzakjes: de bovengenoemde groente en fruitzakjes doen ook prima dienst als zakjes voor lekkere broodjes zoals croissantjes. Scheelt nog meer verpakkingen.

En verder

  • Bij de AH verkopen ze grote zakken om je brood zelf in mee te kunnen nemen. De broden die ze hiervoor aanbieden zijn wel broden uit de duurdere lijnen, maar als je die toch al koopt is dit een goede optie.
  • Vergelijken, vergelijken, vergelijken. Hetzelfde product wordt soms wel en soms niet in plastic verpakt afhankelijk van de supermarkt. Door zelf te vergelijken kan je ontdekken wat de opties zijn bij jou lokale supermarkten.
Zero waste zonder bulkwinkels
Foto door Ella Olson

Zero-Waste opties

Hieronder volgt een opsomming van winkels waar ik heb gezien dat je zero-waste producten kunnen kopen. Deze lijst beperkt zich wel tot voedingswaren.

  • Holland & Barret: in deze winkel vind je bakken met noten en gedroogde vruchten die je in je eigen zakje kan scheppen.
  • EkoPlaza: Ik weet dat deze supermarkt ook niet overal te vinden is, maar als hij in de buurt is, en je kan het betalen, dan kan je je hart ophalen in de ekoplaza. In de vestiging in Assen hebben ze heel veel opties van bloem tot pasta tot ontbijtgranen en snacks! Super tof!
  • Lokale slagers/bakkers/etc: bij veel lokale winkels vinden ze het geen enkel probleem als je iets zonder verpakking mee wilt. Dit soort winkels zijn vaak wel iets duurder dan de normale supermarkt.

Liefs, Anouk

Heb jij nog meer tips voor zero-waste zonder bulkwinkels?

10 gedachten over “Zero waste zonder bulkwinkels”

  1. Mooi om zo te benadrukken wat wél kan. Voor mij zijn de markt en de Marokkaanse super hier in de buurt enorme afvalbespaarders, al leef ik zeker niet zero waste. Ook meer zelf maken spaart veel afval, is mijn ervaring. Bij koekjes bakken komt nog wel wat afval kijken, maar een stuk minder dan de vaak dubbele plastic verpakking die je in de supermarkt aantreft.

  2. Echt best lastig, om zo min mogelijk in plastic te kopen. Ik koop mijn groente en fruit nog in plastic en verbaas me er toch iedere week weer over hoeveel plastic ik daar nog mee verspil. Het valt me trouwens ook op dat in veel supermarkten ook nog heel veel groenten al door de supermarkt in plastic verpakt worden.

    1. Als het al in plastic verpakt zit koop ik het ook in plastic. Ik weet dat ik dan, voor het milieu, op zoek zou kunnen naar een ander alternatief. Maar de Lidl is gewoon het goedkoopst en ik heb niet het budget om meer uit te geven voor minder plastic.

  3. Dat zijn goede tips! Bij de Lidl hebben ze volgens mij ook die bakken met noten waar je zelf uit kunt scheppen. En aubergines en paprika’s kun je er los kopen zonder plastic. O, enne: de Turkse supermarkt is ook top voor groenten en fruit wat dat betreft!

  4. Tegenwoordig als ik aan het koken ben, besef ik pas hoeveel etenswaren er wel niet in plastic zitten – echt niet normaal wat ik telkens aan plastic weg moet gooien! Ik ben er dan nu ook wel wat bewuster mee bezig. Zo neem ik tegenwoordig verse groente ook gewoon zo mee, in plaats van in een plastic zakje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *