Duurzaamheid

Zo houdt jij de Oceaan plasticvrij! (praktische tips)

Je had het misschien al meegekregen, maar op het moment is er een actie gaande om plastic op te ruimen van de stranden en om de oceanen schoon te maken. In deze blogpost geef ik tips wat jij kan doen voor de oceaan om zo groei van de plasticsoep te voorkomen!

Gooi geen afval op de straat

De belangrijkste stap om te zetten om plasticsoep te voorkomen is om geen afval op straat gooien. Nu denk je misschien, op straat komt het toch niet in de oceaan terecht? Dat komt het wel zeker, van de straat belandt het zo in een kanaal of rivier en komt het uiteindelijk in de zee. Zonde, want dit kan je makkelijk voorkomen door je afval in de prullenbak te gooien!

Recycle je afval

Iets wat ook heel belangrijk is, is om je afval te recyclen. Als je je afval recyclet wordt er een deel hergebruikt waardoor er minder in de oceaan terechtkomt. Bovendien is de kans dan ook groter dat het goed wordt opgeslagen i.p.v. dat het op een open vuilnisbult terecht komt waar afval vanaf kan waaien en waar vogels het meenemen.

Verbruik minder plastic

Iets wat makkelijker gezegd is dan gedaan, maar wel veel impact heeft: verbruik minder plastic. Begin bijvoorbeeld door een broodtrommel te gebruiken i.p.v. plastic zakjes voor je brood (dit klinkt natuurlijk super logisch voor mijn duurzame medemens, maar kijk eens rond in de kantine en zie hoeveel plastic zakjes daar worden weggegooid!). Veel meer tips kan je vinden in deze blogpost over hoe je gratis kan beginnen met zero waste leven!

Ruim anderen hun afval op

Het voelt in eerste instantie misschien een beetje vies om andermans afval op te ruimen, maar je kan zo wel zorgen voor veel minder zwerfafval dat in de oceaan kan belanden. Nadat je afval hebt geraapt moet je natuurlijk wel goed je handen wassen. Je kan ook kiezen om handschoenen aan te trekken of om een prikstok te gebruiken, die kan je vaak zelfs lenen bij de gemeente.

Doneer geld aan Team Seas

Vorige week is Mr. Beast (een youtuber met 73 miljoen (!) abonnees) een geweldige actie begonnen om geld in te zamelen om de zeeën en oceanen op te schonen: Team Seas. Het doel? 30 miljoen dollar inzamelen om 30 miljoen pond afval van stranden op te ruimen. Ik vind dit een super goede actie, die ik graag even wil benoemen in deze blogpost. Geïnteresseerd? Kijk hier zijn youtube video over het concept, of klik hier om te doneren.

De wereld een betere plek maken, daar kan jij zelf aan bijdragen! Ik hoop heel erg dat door deze enorme actie veel meer mensen zich bewust gaan worden van wat ze zelf kunnen doen voor de plasticsoep, en middels deze blog hoop ik jou er ook toe te kunnen zetten om de oceanen schoon te houden!

Liefs, Anouk

Wat ga jij doen om de oceanen schoon te maken?

9 gedachten over “Zo houdt jij de Oceaan plasticvrij! (praktische tips)”

  1. Hier in de buurt heeft iemand een tijdje geleden bij veel rioolputjes zo’n tekst geplaatst van ‘hier begint de zee, niets ingooien aub’. Dat helpt hopelijk wel bij de bewustwording. Toen we vorig jaar een puppy erbij kregen, viel me wel op hoeveel zwerfafval mensen achterlaten. Daar ruimde ik al af en toe wat van op en we hebben inmiddels ook een prikstok in huis. Nu ik zwanger ben, ligt dat natuurlijk stil, maar ik hoop het later wel weer vaker te kunnen gaan doen. Ook direct iets moois om de kinderen dan mee te geven!

  2. Het is zó simpel om je afval gewoon in de prullenbak te gooien. Waarom lijkt het dan toch voor sommige mensen heel moeilijk te zijn? Oké, niet overal staat een prullenbak, maar je kunt je rommel toch wel even tot thuis bij je houden? Mondkapjes van anderen durf ik niet op te rapen, want ja, vind ik dan toch wel heel ehm, virusrijk, maar dat is op het moment wel één van mijn grootste ergernissen in de natuur.

    1. Ja mondkapjes vind ik ook wel een dingetje hoor, met handschoenen zou ik het wel durven denk ik. Of met zo’n prikstok en dan gelijk in een vuilniszak

  3. Op die laatste na doe ik alles en spreek ik mensen ook aan als ze het niet doen. In mijn omgeving is afval scheiden makkelijk en als ik buurtkinderen iets neer zie gooien dan lever ik het bij hun thuis af als ik ze al eens gewaarschuwd heb. Heb al heel diverse opmerkingen gekregen maar de buurman leverde zijn zoon bij me af geef hem maar een zak en die grijper bij een volle zak mag hij thuiskomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *