DIY duurzame schuursponsjes. Gratis haakpatroon
Duurzaamheid

Zo maak je DIY Duurzame schuursponsjes (Gratis haakpatroon)

Duurzame sponsjes vinden is best een uitdaging, en als ze bestaan zijn ze vaak erg duur. Ik dacht (of eigenlijk mijn moeder dacht) dat kan ik ook zelf maken! Een rondje Pinterest leverde het volgende idee op: zelf DIY duurzame schuursponsjes haken van sisal touw! In deze post lees je hoe jij dat ook kan doen!

Ik gebruik al jaren geen sponsjes meer omdat ze heel slecht voor het milieu zijn. Ze zijn van plastic en geven microplastics af als je ze gebruikt en ze zijn ook nog eens niet heel hygiënisch als je ze niet elke dag wil wassen (en elke keer als je ze wast komen er ook microplastics in het water)

In deze blogpost laat ik je zien hoe je ze zelf kan maken van sisal touw. Sisal touw is een natuurproduct en wordt gewonnen van planten uit de agave familie. Het is heel ruw touw en daarom ideaal voor een schuursponsje.

Meer verduurzamen in de keuken? Hier kan je er alles over lezen!

DIY duurzame schuursponsjes
Die draadjes die uitsteken? Die moet ik nog netjes wegwerken.

Wat heb je nodig voor DIY duurzame schuursponsjes?

Zo haak je een schuursponsje:

Het haken van een schuursponsje is supersimpel, je haakt eigenlijk gewoon een cirkel van stokjes. Enige kennis van haken is wel vereist. Nog nooit gehaakt? Klik hier voor een instructiefilmpje! Ik beloof je dat het heel simpel is!

  1. Haak een magische ring met 12 stokjes (stk), haak hiervoor eerst 4 lossen (L) in de magische ring, dit telt als het 1e stk. Haak dan nog 11 stk en sluit de ring met een halve vaste (hv).
  2. Haak 4 L (deze telt weer als het 1e stokje), Haak in stk in het gaatje tussen de 4L en de eerste steek. Haak daarna in elk stk 2 stk en sluit de tour met een hv. Je hebt nu als het goed is een cirkel met 24 steken.
  3. Haak 4L, haak in de eerste steek 1 stk, haak in de tweede steek 2 stk, in de derde steek haak je weer in stk en in de vier 2 stk (etc.). Ga door tot het einde van de tour en sluit met een hv. Je hebt nu 36 steken.
  4. Hecht het werk af, en werk de draadjes weg met een naald.

Wil je een groter sponsje?

In de volgende toer moet je dan in 2 stokjes 1 stokje haken, en dan 2 stokjes in een stokje haken. De volgende haak je in 3 stokjes 1 stokje en dan 2 stokjes in een stokje. In dit filmpje leggen ze het hele helder uit!

Super simpel! Ik ben heel erg blij met mijn DIY duurzame schuursponsjes en heb zoveel zin om ze te gaan gebruiken. Het is ook heel verslavend haken, voor je het weet heb je 6 schuursponsjes gemaakt. Voor het ster-vormige schuursponsje gebruikte ik overigens dit patroon! Als je eenmaal kan haken kan je overigens nog veel meer duurzame dingen zelf maken, denk aan je eigen kleding, herbruikbare tasjes, cadeautjes. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Liefs, Anouk

Ga jij deze duurzame schuursponsjes ook haken?

Linkjes met een * zijn affiliatie links. Als je iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage. Jij betaalt niets extra.

9 gedachten over “Zo maak je DIY Duurzame schuursponsjes (Gratis haakpatroon)”

  1. Behalve dat ze goed en handig zijn, zien ze er ook nog eens heel erg leuk uit! Mijn haakskills zijn niet al te best, maar zo’n sponsje zou me toch nog moeten lukken.

    1. Ja dat moet vast lukken het is heel simpel! Helemaal als je het filmpje dat ik link kijkt. Haken met touw gaat wel wat stug, maar het is wel te doen 🙂

  2. Ik heb deze link gedeeld in de ’52 weken duurzaam’ Facebook groep, dus ik ben benieuwd of je veel meer views gaat krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *