wandelen in Drenthe
Langzaam leven

12 heerlijke natuurgebieden om te wandelen in Drenthe

Ik ben gek op wandelen en ga er regelmatig op uit met mijn man, moeder of lekker alleen. Voor mij is het een ideale manier om mijn hoofd leeg te maken. Wandelen is ook nog eens corona-proof en het leek me daarom leuk om mijn tips te delen over waar je fijn kan wandelen in Drenthe. En het werd nogal een lijst, dus lees snel verder!

Dit is uiteraard geen complete lijst, er is nog veel meer moois te ontdekken. Dit zijn de mooiste plekjes waar ik ben geweest en die ik je daarom graag aanraad! Deze lijst is meer georiënteerd op midden en noord-Drenthe omdat ik daar woon, maar onderin staan nog wat tips om ook routes te vinden in andere delen van Drenthe!

Wandelen in Drenthe

 • Ballooërveld: een prachtig heide gebied. Zowel de route van 6 als 9km zijn ontzettend mooi. Als je mazzel hebt kom je de schaapskudde tegen langs de route;
 • Mantingerveld: de route van 5km heb ik als kind ontelbare keren gelopen met opa & oma. Prachtig gebied met heide, zand en bos;
 • Asserbos: midden in de stad assen ligt dit prachtige bos. Ik schreef er al eerder een post over, die vindt je hier.
 • Noordsche Veld: bos en heidegebied. Je begint bij een heel mooi bezoekerscentrum en hebt vanaf daar meerdere routes 3, 6 & 9km). Heeft ook een leuke speeltuin voor kinderen;
 • Heikerveld: een prachtig gebied met veel heide, ook hier kan je een schaapskudde tegenkomen;
 • Dwingelderveld: de witte paaltjesroute van 5km liep ik ontelbare keren als kind. Erg mooi gebied, er is ook een rolstoeltoegankelijke route;
 • Ieberenplas;
 • Hart van Drenthe, en dan vooral de 5km lange route het wolvenspoor. Enorm leuke route met bruggetjes. Superleuk voor kinderen;
 • De Onlanden bij Norg;
 • Drentse AA, de lichtblauwe route met bruggetjes en vlonders is volgens mijn moeder een aanrader;
 • De hunnebedroutes en het Boomkroonpad bij Borger, superleuk met kinderen;
 • Orvelte: een oud dorpje waar allerlei wandelroutes starten. Het houten pad van theodoor is een interactieve wandeling van 1km voor kinderen, maar zit ook in andere wandelingen opgenomen. Super leuk, ook voor volwassenen. Het dorp zelf is ook erg de moeite waard!

Zelf een wandeling zoeken?

Natuurlijk is er nog veel meer natuur in Drenthe! Wil je nou zelf zoeken naar een wandeling, dat kan je het best doen op de volgende plekken:

 • De website van Staatsbosbeheer vind je wandelingen voor heel Nederland, gebruik dan de functie ‘zoeken op de kaart’ of klik hier!
 • Het Drentse Landschap heeft ook veel routes. De site is wel wat onoverzichtelijk en de routes altijd niet helemaal up to date, maar meestal bestaan ze nog en komt het op de locatie helemaal goed. Zeker wel de moeite waard, je vind de site hier.
 • Op vakantie? Vraag bij de receptie naar leuke routes in de buurt!

En dit zijn ze dan, al mijn tips om te wandelen. Drenthe is in alle seizoenen prachtig, in de herfst met de mooie kleuren, in de winter als het wat mistig is. In de lente wanneer alles groen wordt en in de zomer is de heide prachtig paars.

Liefs, Anouk

Waar ga jij dit weekend wandelen (in Drenthe)?

12 gedachten over “12 heerlijke natuurgebieden om te wandelen in Drenthe”

 1. Voor mij te ver van huis om even heen en weer te rijden voor een wandeling, maar ik weet van vakanties dat Drenthe echt prachtig is. Dus geniet, zou ik zeggen!

  1. Gisteren met jou op het Sleenerzand wandelroute Vossenven gelopen. Helaas eindigden we met regen, maar hadden we daarna wel een gezellige lunch bij opa en oma met afbakbroodjes!

 2. Jaaa, Drenthe is zo mooi! Bedankt voor alle tips. 🙂 Een vriendin woont naast het Dwingelderveld, dus daar ga ik ook graag wandelen. Maar voor even heen-en-weer is Drenthe helaas te ver weg. 🙁 Dus ik heb dit weekend lekker gewandeld bij de Kromme Rijn! (ook zeker niet verkeerd :p)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *