Beginnen met minimaliseren
Langzaam leven

5 Tips om te beginnen met minimaliseren

Wil jij heel graag je huis en je leven meer op orde brengen maar heb je geen enkel idee waar je dan wel niet zou moeten beginnen? In deze blog bespreek ik tips en tricks over hoe je kan beginnen met minimaliseren zonder dat het overweldigend is en zeker weten met resultaat.

Maak het netjes

Het is natuurlijk een beetje vals spelen maar zorg voor een net huis. Een net huis met veel spullen lijkt veel minimalistischer dan een rommelig huis met veel spullen. Bovendien is het voor mij belangrijk om te beginnen met opruimen in een relatief netjes huis, anders raak ik het overzicht kwijt. Zorg dus dat de afwas opgeruimd is en dat je spullen ongeveer liggen waar ze horen te liggen. Dan voelt je huis al gelijk een stuk netter en simpeler.

Begin met iets simpels

Vaak als we gaan opruimen hebben we de neiging om te beginnen met het rommeligste deel van het huis. Bijvoorbeeld de garage die volstaat met apparaten die je weinig gebruikt en oud speelgoed van vroeger, of de zolder waar jarenlang dozen met sentimentele spullen zijn opgeborgen. Dat is wat je dus vooral niet moet doen! Begin met iets simpels om op te ruimen, je kledingskast of een la van je bureau

volg een methode/challenge

Heb je behoefte aan meer houvast tijdens het opruimen? Kies er dan voor om op te ruimen volgens een bepaalde methode, welke maakt niet uit zolang hij maar bij jou past. Ik ruim graag op volgens de Konmari methode, hieronder beschrijf ik kort mijn 2 favoriete methodes

 • de Konmari methode: Opruimen per categorie in plaats van per ruimte, Marie Kondo legt in haar boek haarfijn uit hoe je goed opruimt en inspireert om allen items te houden waar je blij van wordt.
 • The 30 Day Minimalism Challenge: deze challenge is begonnen bij The Minimalists en is echt een kick start voor je leven als minimalist. Op dag 1 doe je 1 item weg, op dag 2 doe je 2 items weg enzovoort. Doordat je steeds iets meer weg doet kan je langzaam wennen aan het ontspullen

Er zijn natuurlijk nog veel meer technieken en challenges te vinden die je kunnen helpen om je huis op orde te krijgen, maar omdat ik daar geen ervaring mee heb heb ik ze niet opgenomen in deze blog.

Al mijn posts lezen over minimalisme? Die vind je hier!

Lees een boek over minimalisme

Om geïnspireerd te worden om je huis te minimaliseren kan het heel fijn zijn om boeken te lezen over dit onderwerp. Dit zijn een paar boeken die ik heel tof vond:

 • The Magic Art of Tyding up/Opgeruimd! – Marie Kondo
 • Spark Joy – Marie Kondo
 • Stuffocation/Ontspullen – James Wallman

En dit zijn een lijstje boeken die me nog heel leuk lijken om te lezen:

 • Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less – Greg Mckeown
 • Goodbye Things: on minimalist living – Fumio Sasaki
 • Minimalism: Live a Meaningful Life – Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus

Al deze boeken zijn Engelse titels, maar de meesten zijn ook in het Nederlands verkrijgbaar!

Bekijk inspirerende video’s op Youtube

Als je op youtube zoekt met zoektermen als: ‘declutter’ ‘minimalism’ & ‘konmari’ zal je plenty video’s vinden van mensen die net als jij simpelere willen leven. Een goede youtube serie om je zoektocht mee te beginnen is Simples van The Minimalist, hieronder vind je de eerste aflevering:

Ik ben heel benieuwd of het je gaat lukken om te gaan beginnen met minimalisme en te leven met minder. Ik vind het heerlijk om niet meer zo veel spullen te hebben en ik ga nooit meer terug naar hoe het was naar voor ik aan de Konmari methode begon 5 jaar geleden. Laat in de comments weten of jij ook al aan minimalisme doet of er nu eindelijk eens mee aan de slag gaat. Ook als je iemand bent die wel van veel spullen houdt hoor ik graag hoe jij er in staat!

Liefs, Anouk

Wat is jou beste tip om te beginnen met Minimalisme?

Dit vind je misschien ook leuk...

13 Reacties

 1. Wat een heerlijke tips! Moet wel zeggen dat mijn huis vrij snel leeg zou zijn als ik elke dag een dingetje meer weg zou gooien;). En een opgeruimd huis? Ja, liefst altijd!

  1. Ik had ook niet genoeg items om die challenge vol te houden, nadat ik zo’n 100 items had weggedaan had ik alleen nog maar spullen die ik wou houden

 2. Wendy zegt:

  Ik heb net “Weg Ermee” van Dennis Storm uitgelezen. Een lekker minimalistisch, no-nonsense boek over minimalisme. ­čÖé Van tevoren was ik best sceptisch over dit boek, maar eigenlijk past het beter bij mij dan bijvoorbeeld de Kondo-manier van minimaliseren. Minder rigide, meer… simpel?

  1. Oeh nu ben ik nieuwsgierig naar dit boek! Ik vond Marie Kondo wel heel fijn, maar ik hou ook van veel structuur.

 3. Mooie tips! Zelf ben ik inmiddels niet meer zo van het minimaliseren in ‘wat gaat eruit’, maar eerder in ‘wat komt er binnen’. Ik probeer te mijden dat er nieuwe troep in huis komt. Zowel door kritisch te zijn in wat ik koop als kritisch te zijn in wat ik aanneem. Dat gaat van post tot flyers en van testers tot goedbedoelde cadeautjes. Scheelt een hoop gedoe en ook nog voor het milieu.

  1. Daar probeer ik ook op te letten! Alhoewel het daardoor wel steeds moeilijke word om verlanglijstjes te maken

 4. Goede tips! Net als Hermien ben ik nu vooral kritisch aan het kijken naar wat er binnenkomt. Ik heb alleen wel nog vrij veel spullen bij mijn ouders liggen. Daar moet ik echt eens doorheen gaan.

  1. Ik heb ook nog wel spullen bij mijn items liggen. Vooral items als vakantiespullen en kerstspullen.

 5. Wat een handige en fijne tips!

  1. Dankjewel!

 6. Wat een fijne, praktische tips! Handige boekentips ook, alleen die van Marie Kondo heb ik gelezen, de andere ken ik niet.

  1. Dankjewel! het zijn zeker aanraders om te lezen!

 7. […] Weten hoe je goed kan opruimen en kan minimaliseren? dat lees je hier! […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *