Eropuit in Nederland
Langzaam leven

Een dag Tandem fietsen op Schiermonnikoog & naar de Hortus Botanicus in Leiden (fotodagboekje)

Ik had een weekje vakantie vorige week (Ik ben afgestudeerd namelijk!). Ik ging erop uit in Nederland, even mijn studenten OV nog goed gebruiken, en het leek me daarom leuk om weer eens een fotodagboekje te maken. Vandaag neem ik je mee naar Schiermonnikoog en Leiden!

Eropuit in Nederland: Schiermonnikoog

Met de boot naar Schiermonnikoog

Maandagochtend vertrokken we met de boot naar Schiermonnikoog. Een uurtje later dan verwacht want we hadden ons in de tijd van de boot vergist. Daarom wandelden we eerst nog een beetje rond in het haven gebied waar we deze zeemeeuwen zagen die een maandagochtend meeting hadden op de steiger.

Met de Tandem door de natuur en naar de vuurtoren

Eropuit in Nederland: Schiermonnikoog

We huurden een tandem en vlogen het hele eiland over. Je kunt heerlijk hard fietsen met een tandem dus dat was super leuk. We fietsten naar de vuurtoren en wandelden door de duinen naar het strand. Vervolgen fietsten we verder door de duinen naar de volgende stop: de Kobbeduinen.

eropuit in Nederland

Terwijl we op een bankje zaten bij de Kobbeduinen brak de zon door. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het grote natuurgebied aan de oostkant van het eiland. Helaas niet toegankelijk voor bezoekers, maar met een goede reden: het is een gigantisch beschermd natuurgebied!

Met het OV naar Leiden

Eropuit in Nederland; Molen in Leiden

Mijn studenten OV loopt bijna af en ik wou er nog een keer goed gebruik van maken voor ik moet gaan betalen voor de trein. Daarom besloot ik om een dagje naar Leiden te gaan. Een goede beslissing want Leiden bleek een prachtige stad te zijn. Oer-Nederlands met molens midden in het centrum. Midden in de randstad, maar qua drukte vond ik het vergelijkbaar met Groningen, goed te doen dus!

De Hortus Botanicus

Ik ging naar Leiden omdat ik al jaren eens naar de Hortus Botanicus wou. Een gigantische botanische tuin midden in het centrum, als gediplomeerd bioloog (ja echt, ik heb een bachelor biologie) moet je daar toch eigenlijk wel een keer geweest zijn. Ik vond vooral de kassen fantastisch waar planten stonden met bladeren groter dan ikzelf. Ook de rest van de tuin is enorm de moeite waard, doordat er super veel dieren leven in dit groene paradijsje voelt het een beetje alsof je in een dierentuin loopt maar dan enorm budgetproof. Normaal kost de tuin 8 euro, maar voor studenten is toegang maar €2,50 en met museumkaart kan je er gratis in!

De burcht van Leiden

Toen ik op google zocht naar leuke plekken in Leiden zeiden alle websites dat ik naar de Burcht moest. And it did not disappoint! Dit middeleeuwse bouwmerk staat op een heuvel midden in de stad. Het is precies hoog genoeg dat je over de daken heen kan kijken en het uitzicht is erg mooi. Als je van geschiedenis houdt is de Burcht denk ik ook erg leuk om zijn historische waarde!

Ik vond het heerlijk om eropuit te gaan in eigen land. Door corona ben ik het veel meer gaan waarderen dat we hier in Nederland zoveel verschillende natuur hebben. Op Schiermonnikoog was ik alleen nog maar geweest als peuter en ook Leiden kende ik nog niet dus dat was erg leuk. Vorig jaar ging ik op vakantie in Friesland en dat was ook een groot succes. Ik hoop nog eens naar Zeeland of Limburg te gaan want in die provincies ben ik nog zelden geweest.

Liefs, Anouk

Ben jij er nog eropuit geweest in Nederland de afgelopen weken?

16 gedachten over “Een dag Tandem fietsen op Schiermonnikoog & naar de Hortus Botanicus in Leiden (fotodagboekje)”

 1. Wat een leuke uitjes! Ik heb mijn OV destijds ook nog goed benut op het laatst. Ben zelfs vanuit Limburg naar Groningen geweest, haha. Ik kan je een uitje naar onze mooie provincie natuurlijk erg aanraden. Zuid-Limburg is natuurlijk prachtig, maar ook Roermond is een heel leuke stad met veel historie. En de natuurgebieden zijn hier ook heel mooi.

  Tot zover mijn promotiepraatje 😉 Naar Leiden wil ik ook echt een keertje!

  1. Oeh dat klinkt heel leuk! Ik vind Limburg altijd fascineren omdat er zoveel heuvels zijn en als Drent ben ik dat helemaal niet gewend haha 🙂

 2. De Hortus in Leiden is prachtig, ik wil er gauw weer eens naartoe. En wat gaaf die burcht, dat wist ik helemaal niet, dat die midden in het centrum van Leiden ligt. Bedankt voor de tip!

 3. Maandag was heerlijk!
  Superleuk dat je zo alleen op stap bent geweest naar Leiden. Ik zet hem op mijn lijstje om samen met Anja een keer een vriendinnen weekend te houden.
  Make nice memories, nou dat is jou wel gelukt afgelopen week!

 4. Zo leuk om te lezen! Schiermonnikoog lijkt me ook heerlijk, ben er nog nooit geweest maar staat zeker op mijn lijstje. En ik wil ook zo graag naar de Hortus Botanicus in Leiden, lijkt me echt prachtig!

 5. Mooie foto’s! En wat leuk dat je enthousiast was over Leiden. Ik heb daar een tijdje gewoond en hoewel ik me er niet helemaal thuis voelde als noorderling, kon ik wel heel erg genieten van de wandelingetjes door het oude centrum. Echt prachtige oude gebouwen overal. 🙂

  1. Ik weet ook niet of ik me er thuis zou voelen om te wonen, ik woon zelf in Assen en dat vind ik al een grote stad (waar niet-noordelingen me om uit lachen haha)

 6. Oooooh mijn studenten OV heb ik ook flink gebruikt toen ik studeerde. Festivals, concerten, dagtripjes. Ik heb heel Nederland gezien dankzij dat ding! Afgelopen week was ik een paar dagen camperen in de buurt van Zutphen. Ik had nog nooit echt op een camping gestaan dus dit was wel echt een avontuur! Het was fantastisch!

 7. Ooh wat een fijne uitjes en goed gebruik gemaakt van je laatste beetjes studenten-ov (nog gefeliciteerd met je afstuderen trouwens!). Ik ben nog nooit in de Hortus Botanicus geweest in Leiden, maar het ziet er wel heel mooi uit. Die zet ik op mijn lijstje voor deze zomer. Ben je al eens in de botanische tuinen in Utrecht geweest? Die zitten naast mijn kantoor, gegarandeerd een goede lunchwandeling dus 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *