Langzaam leven

5 Dingen waar we tegen aanlopen in de zoektocht naar ons eerste koophuis

Ik wist natuurlijk wel al dat een huis kopen een hele onderneming zou zijn, maar hoeveel tijd het kost had ik echt onderschat. Zo blijken er best wel veel dingen te zijn die fijn zouden zijn maar geen must. In deze post deel ik er een paar.

Ik zal eerst even kort specificeren wat we zoeken: een huis met een tuin, 2 slaapkamers en een plek om een bureau neer te zetten wat niet in de woonkamer is (dat hoeft niet perse een 3e kamer te zijn, een rustige hoek mag ook). En dat voor 250.000 euro in Drenthe. Niet onmogelijk, maar ook niet perse makkelijk te vinden. Maar Funda en ik doen ons best.

Een huis met 2 toiletten bestaat niet in een laag budget

Wat me opvalt is dat heel veel mensen een huis willen met een toilet in de badkamer en een los toilet beneden. In eerste instantie wouden we dit ook graag, maar het blijkt voor ons budget eigenlijk niet te bestaan. Er is of een los toilet en badkamer zonder, of een badkamer met toilet en niet los. Deze eis hebben we maar losgelaten.

3 slaapkamers blijkt ook ingewikkeld (dus vinden we 2 ook prima)

Slaapkamers, iedereen wil er zo veel mogelijk lijkt het. Wij willen er graag 2, een voor onszelf en een voor S. Eentje extra zou leuk zijn, zodat mijn man ergens rustig thuis kan werken. Of een kamer voor een eventuele toekomstige baby. Met 2 zijn we al heel tevreden, op het moment hebben we er namelijk maar 1.

Er zijn heel veel starters

Absoluut geen schokkende ontdekking: er zijn heel erg veel starters. Ik weet niet precies wat de situatie nu is in de randstad, maar startershuizen verkopen hier in het noorden vaak wel binnen een paar weken. Je moet dus wel echt snel erbij zijn en een portie geluk hebben. Hopelijk vinden we die binnenkort ergens, die portie geluk.

Buiten de stad is alles onbetaalbaar (behalve in niet-pittoreske dorpen)

Ik dacht altijd dat het het duurst zou zijn om in de stad te wonen. In Drenthe blijkt het andersom, de dorpen (op een enkeling daar gelaten) zijn hier duurder dan de steden. Alhoewel ik best naar een dorp zou willen, is dat a) voor ons niet te betalen. En b) dat heel onhandig voor mijn man die vaak met de trein naar zijn werk gaat. Dus we blijven maar lekker in Assen.

Voor de deur kunnen parkeren

Je auto kwijt kunnen op je eigen oprit is natuurlijk heel erg fijn, maar eigenlijk geen enkel goedkoper huis heeft deze luxe (en als ze het wel hebben is er vaak zoveel mis met het huis dat je er toch niet wil wonen.

Deze 5 heel praktische dingen lopen we vaak tegenaan. Er zijn echter nog veel meer dingen waarover ik me kan verbazen, zoals huizen met hele rare indelingen (een slaapkamer in de woonkamer, een overloop net zo groot als de enige slaapkamer in het huis, etc.). En dan hebben we het nog niet eens gehad over waar je emotioneel allemaal tegenaan loopt in deze zoektocht. Genoeg te ontdekken nog, want voor ons is alles nieuw.

Liefs, Anouk

Waar liep/loop jij tegenaan tijdens het kopen van een huis/appartement?

8 gedachten over “5 Dingen waar we tegen aanlopen in de zoektocht naar ons eerste koophuis”

 1. Leuk om te lezen, hoewel het natuurlijk niet leuk is dat jullie hier tegenaan lopen. Ik zou ook wel graag verhuizen, maar loop aan tegen de bizarre prijzen van dit moment. Ik wil echt niet in de stad wonen en daarbuiten is het inderdaad onbetaalbaar.

 2. Wat grappig om dit te lezen : ) Veel van deze dingen zijn denk ik wel regio gebonden, want bij onze zoektocht vorig jaar hebben we deze gekke dingen niet zo gezien. Gelukkig ook maar, want als ik ze zo lees lijken ze me wel bijzonder vervelend! Hier is het juist andersom, de stad is niet te betalen en de dorpen zijn (over het algemeen) wat beter te doen. En daar heb je dan dus ook weer dat extra toilet en de parkeerplaats aan huis.
  Ik wens jullie in ieder geval heeeeel veel succes met jullie zoektocht! Wij hebben er ongeveer 2 jaar over gedaan om iets te vinden en dat was alles behalve makkelijk. Maar het is uiteindelijk wel gelukt. Ik duim voor jullie!

 3. Het is niet makkelijk om een huis te kopen… Ik hoop dat het juiste huis toch binnenkort op jullie pad komt! Gelukkig hoef/wil ik me voorlopig nog niet bezighouden met het kopen van een huis, want het proces lijkt me niet echt leuk (wel als je het huis uiteindelijk gevonden hebt natuurlijk haha).

 4. Pittige zoektocht! Ik weet niet of dat bij jullie ook zo is, maar hier in België hebben veel oude huizen een toilet die ergens in een aanbouwtje staat en niet in huis. Of de badkamer achter de keuken, of geen centrale verwarming. En wij zagen ook een keer een trap die op een kast leek, zo stijl :’)
  Wij hebben zelf een extra toilet gemaakt beneden, toen ik zwanger was. Was extra handig dat ik niet telkens naar de badkamer boven moest hobbelen dan, haha.
  Hopelijk binnenkort toch een fijn huisje voor jullie!

  1. Dat van dat toilet heb ik nog nooit gezien, die badkamer achter de keuken zie ik wel regelmatig voorbij komen. Dat is wel fijn dat je dan een extra toilet kon maken in jullie huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *