Minimalistische kledingkast
Langzaam leven

Minimalistische kledingkast | Hoe doe je dat?

Minimalisme speelt al jaren een belangrijke rol in mijn leven en ook mijn kledingkast moest eraan geloven. Onderhand ben ik, al zeg ik het zelf, best goed in het hebben van een multifunctionele, maar minimalistische kledingkast. Daarom deel ik vandaag mijn tips om een functionele minimalistische kledingkast te creëren

Een van de dingen die ik het meest waardeer sinds ik minder kleding heb is het gemak waarmee ik een outfit uit de kast kan trekken. Ik had verwacht dat dit moeilijker zou zijn met minder items. Niets was minder waar, het werd er juist vele malen makkelijker van. Door alleen leuke items te bewaren bleek alles veel beter bij elkaar te passen. Dan nu mijn tips hoe je ook zo’n multifunctioneel inzetbare, maar toch minimalistische kledingkast kan samenstellen.

Mest je kast flink uit

Ik weet dat dit voor de hand ligt, maar voor een minimalistische kledingkast zal je hem eerst toch echt op moeten ruimen. Ik doe dit ongeveer elk seizoen, het zorgt niet alleen voor minder kleren in de kast maar ook voor een beter beeld van wat ik ook alweer in mijn kast heb liggen. Ik doe dit het liefst met de Konmari methode, alles op een berg gooien en van elk item individueel beoordelen of het leuk is. Laat hierbij ook echt los dat je je nette jurk niet weg kan doen omdat je hem misschien eens nodig hebt, als hij niet tof is doe je hem weg want je wil hem als die gelegenheid komt toch niet aan.

Ga op zoek naar Basics

Als je wil dat je kast heel functioneel is, is het handig als je een goede selectie basics hebt. Deze items kun je naar hartenlust combineren met uitbundigere items en komen altijd van pas. Denk vooral goed na over wat bij jou kledingsmaakt past. Ik vind het fijn om de volgende items altijd in mijn kast te hebben:

 • Een echt goede blauwe spijkerbroek (kan met alles)
 • En ook een fijne zwarte of grijze spijkerbroek (kan ook met alles)
 • Een grijs vest (die maakt elke lente outfit ook geschikt in de winter)
 • Een T-shirt in een egale kleur (zo breng je makkelijk kleur in je outfit)
 • Een T-shirt met een patroontje (bijv. streepjes of stipjes)

Ik merk dat als ik dit in mijn kast heb liggen, ik altijd iets heb om aan te trekken. Een blauwe spijkerbroek past met werkelijk elk bovenstukje, maar een zwarte broek vind ik wel fijn als mijn shirt blauw is. Je T-shirt in de egale kleur kan je aan op je neutrale broeken maar kan ook in een broek of rokje met print. Een T-shirt met streepjes maakt je outfit net wat minder saai, maar past nog wel bij alles. Ik kan echt niet zonder deze items.

Bijkomend voordeel van een minimalistische kast: Minder items in je kast betekend ook dat je minder kleding koopt. Zo kan je geld besparen, of geld investeren in kleren van betere kwaliteit van een duurzamer merk!

Stel een kleurenpalet samen

Als je weinig kleren hebt, is het handig als de kleuren onderling goed met elkaar staan. Denk eens na over wat voor kleuren je graag draagt en koop dat items in die kleuren, zo past alles bij elkaar. Weet je het niet goed? Maak een moodboard op Pinterest met outfits die je tof vind en kijk wat er veel in voorkomt. Ik draag zelf graag groen, roestrood en zachtroze. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen andere kleuren in je kast mag, maar als je je grotendeels aan je pallet houdt zal combineren makkelijk zijn ook met weinig kleren.

Dit zijn wel mijn belangrijkste tips voor een minimalistisch maar functionele garderobe. Het belangrijkste is natuurlijk altijd dat jou kast bij jou past, dus noem ik in mijn lijstje met must-have Basics een spijkerbroek maar draag jij alleen maar rokjes dan hoef jij die dus echt niet aan te schaffen. En heb jij graag heel veel kleren en wil je die graag houden dan is dat ook goed!

Liefs, Anouk

Wat is jou favoriete item in je kledingkast?

10 gedachten over “Minimalistische kledingkast | Hoe doe je dat?”

 1. Wat een goeie tips! Zelf mestte ik mijn kleerkast een tijdje geleden ook uit en dwong mezelf om ook die mooie dingen (die ik eigenlijk toch nooit aandeed) weg te doen. Resultaat: meer dan de helft weg en EINDELIJK overzicht. Ik kan nu gewoon random wat plukken uit mijn kast en ik weet dat ik het graag aandoe.
  Momenteel doe ik eigenlijk stiekem enkel comfi kleding aan.

 2. Fijne tips. Ik merk dat er bij mij op dit moment echt veel te veel kleding in de kast ligt en hangt. Uiteindelijk draag ik namelijk toch vaak dezelfde setjes, want die zitten nu eenmaal het lekkerst. Toch maar eens goed naar kijken als ik binnenkort de kasten weer ga ‘omgooien’.

 3. Ik heb niet echt weinig kleding, maar zorg wel dat mijn kast niet meer uitdijt. Ik ben langzaam wel naar een kleurenpalet van herfsttinten gegroeid, waardoor mijn kleding inderdaad goed onderling te combineren is. Mij helpt het ook om kleding die uit het seizoen is buiten mijn kast op te bergen. Zo houd ik nog beter overzicht en zie ik juist meer mogelijkheden, net als jij ervaart, eigenlijk.

  1. ik heb ook wel eens overwogen om de kleding van buiten het seizoen uit mijn kast te halen. Ik doe het alleen nooit, ik weet niet zo goed waar ik ze dan moet laten (ik woon klein). Misschien dat ik eens de stapels truien onder in kan leggen en de hemdjes boven in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *