sokken haken gratis patroon: de boord van de sok
Langzaam leven

Simpele sokken haken (GRATIS haakpatroon)

Vandaag heb ik een heel leuk blogje voor jullie klaarstaan, namelijk een gratis haakpatroon waarmee jij je eigen sokken kan gaan haken. Ik weet dat de zomer eraan komt, maar de Nederlandse zomer is zo koud, dat je in de avonden dan ook wel een paar fijne sokken kan gebruiken. Zelf sokken haken is echt super makkelijk, en met dit gratis patroon kan je heel makkelijk aanpassen aan je eigen maat! Lees snel verder

sokken haken gratis patroon

Zelf sokken haken doe ik super duurzaam, wol koop ik namelijk tweedehands. Bij de kringloop kan je heel veel wol vinden, na het haken wel even je sokken wassen voor je ze draagt om te zorgen dat het schoon is. Je kan ook kiezen voor biologische wol, hier kan je er meer over lezen!

Als eerste wil ik even credits geven naar Haakjemee.nl, dit patroon is gebaseerd op haar haakpatroon en is deels hetzelfde. Klik hier voor haar patroon voor simpele sokken! Weet je nou niet hoe je een bepaalde steek moet haken. Zoek dan op youtube op: hoe haak je (bijvoorbeeld) halve stokjes. Haken is echt heel makkelijk, jij kan het ook!

sokken haken gratis patroon: de tenen
Zelf haakte ik de tenen in een andere kleur!

Het tenen en het onderste deel van de sok

 • Haak een magische cirkel en haak hierin 8 halve stokjes (hstk). (8)
 • Haak 2 hstk in iedere steek (st). Sluit de toer met een halve vaste (hv) (16)
 • Even wat uitleg voor de volgende toer: Keer het werk vanaf nu voor elke toer. Begin met twee lossen en een hstk in de eerste steek. Dit hstk is de eerste steek. Aan het einde van de toer haak je een hv in de eerst hstk
 • Vervolgen haak je de volgende toer: 3 hstk, 2 hstk in 1 st,1 hstk, markeer deze steek (met een steekmarkeerder of veiligheidsspeld), 2 hstk in 1 st, 5 hstk, 2 hstk in 1 st, 1 hstk, markeer deze steek, 2 hstk in 1 st, 2 hstk (20)
 • In de volgende toeren herhaal je dit: meerder in de steek voor en na de gemarkeerde steek. Je krijgt dan de volgende aantallen: 24 – 28 – 32 – 36 – 40 – etc.
 • Meerder tot het kapje om je tenen heen past, hoe vaak dit is hangt af van de dikte van je wol, hoe strak je haakt en natuurlijk de grootte van je voeten. Haak dan verder met hstk in elke steek tot de sok wat lengte heeft. Pas dan de sok. Is de sok te breed voor je voeten? Haal dan de sok uit en doe dit opnieuw met minder steken (dus als je eerste 36 had en dat is te breed doe dan 32 steken).
 • Als de breedte goed is, dan haak je tot de sok lang genoeg is om om het grootste deel van je voet heen te passen. Voor maat 38 is dit ongeveer 16 cm. Je zit ongeveer goed als de sok een centimeter of 8-10 korter is dan de lengte van je voet is.
 • Daarna gaan we nog ongeveer 6 toeren meerderen voor en na de steekmarkeerder (heb je dikke wol, haaknaald 5/6. Doe dit dan maar 4 keer). De sok is aan het eind van het meerderen nog ongeveer 3 cm korter dan je voet.

De hak haken

 • Haak vanuit het midden 8hv naar rechts (6hv als je dikke wol hebt)
 • Keer het werk, sla de eerste hv over en haak 12 vasten (v; 10v voor dikke wol). Haak 1 v in 2 st (door de eerste st, ophalen, door de tweede st ophalen, draad door de 3 lussen).
 • Keer het werk en herhaal tot je 15 toeren gehaakt hebt.
 • ga met 7hv terug naar het midden
 • Nu gaan we weer de hele sok rondhaken met hstk en elke toer keren. Begin met 2 lossen. Minder elke toer door 1hstk in 2st te haken aan het eind van het hielkapje tot je weer op je originele aantal steken zit voor we gingen meerderen.
 • Nu ziet je sok er al uit als een sok

sokken haken gratis patroon: de boord van de sok

De rest van de sok en de boord

 • Als je weer je originele aantal steken hebt blijf je toeren met hstk haken tot je sok de gewenste lengte heeft.
 • Nu gaan we de boord haken: begin met 4 lossen. Haak dan om en om een stokje (stk) en een relief stokje voor (rstkv: haak een stokje maar steek de naald niet door de stk maar tussen de steken) tot het einde van d etoer. Sluit met een hv.
 • Hierna ga je niet keren maar haak je in het rond verder. Haak een stk in iedere stk en een rstkv in ieder rstkv. Herhaal dit nog 1 keer. Als je dikke wol hebt dan zijn 2 rondes met stk en rstkv voldoende.
 • Zo krijg je een mooie ribbelrand boven aan de sok.

En nu ben je klaar en kan je van je sokken gaan genieten. Ik ben superblij met mijn sokken, en ik blijf ze in de zomer ook gewoon dragen hoor. In de avond is het daar zeker koud genoeg voor. En anders kan je ze nu alvast haken voor de hersft zodat je dan meteen warme sokken hebt. Ik ben heel benieuwd of jij dit patroon gaat proberen. Ben je op zoek naar iets simpelers? Ik heb ook een haakpatroon voor schuursponsjes online staan, die zijn nog makkelijker!

Liefs, Anouk

Ga jij zelf sokken haken met dit gratis patroon?

12 gedachten over “Simpele sokken haken (GRATIS haakpatroon)”

  1. Hoi! ik heb gehaakt met een haaknaald 6, maar het hangt natuurlijk af van de dikte van je wol. In de beschrijving leg ik uit hoe je het aantal steken kan bepalen dat je nodig hebt voor andere wol/naald, ik heb dit niet uitgerekend maar gekeken wanneer de sok past maar als je het wil uitrekenen weet google vast hoe dat moet ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *