crop worker with tablet against partner with smartphone in cafe
Langzaam leven

Verdwalen op het internet (leven zonder instagram)

Een maand geleden verwijderde ik Instagram van mijn mobiel. Die scroll-verslaving blijkt echter hardnekkig, en er blijken nog al wat plekken te zijn waar je ook kan verdwalen in je smartphone. Ik update je over hoe het gaat zonder instagram.

Minder tijd door brengen op mijn mobiel gaat nog niet zonder slag of stoot. Deels omdat ik ook niet goed weet hoe ik de tijd dan wel door zou willen brengen. Er zijn zoveel opties dat ik soms door de bomen het bos niet zie. Of wil ik de tijd op mijn mobiel anders doorbrengen, constructiever. In een YouTube video die ik keek (deze) had iemand het volgende gedaan, tijd doorbrengen op haar mobiel door te creëren in plaats van te consumeren.

Dit zijn dingen op het internet die ik de afgelopen weken deed om in mijn scroll behoefte te voorzien:

Niet constructief-mobiele telefoon gebruik

 • Een biebboek lenen over hoe je digitaal kan minimaliseren. Dit boek had ik al eens gezien en wou ik eigenlijk niet echt lezen. Ik ken mezelf, dit soort zelfhulpboeken voel ik me vaak vooral rot door. Het werd aangeraden in een podcast die ik graag luister en ik dacht, dat moet ik toch maar lezen want daar ben ik mee bezig. Dit boek uitte zich uiteraard vooral in het gevoel dat ik niet radicaal genoeg ben in mijn digitaal minimalisme. Uiteindelijk ben ik gestopt met lezen, maar fijn lezen (wat vorige weken zo goed werkte), deed ik ook niet.
 • Tientallen keren mijn mobiel unlocken om te zien dat er niets gebeurt en hem weer te locken. Of een random app openen (zoals je agenda). Zien dat er niets is verandert. en weer locken.
 • Nog steeds heel erg vaak mijn email vernieuwen (maar wel al minder dan voorgaande weken, voortgang!)
 • Oei ik groei!-app verwijderen: een ouderschapsapp, waar ik op het moment vooral onzeker van wordt (omdat je baby nog niet alles kan want de app zegt dat baby’s kunnnen leren op deze leeftijd) i.p.v. dat ik leuk kan kijken welke ontwikkelingstappen S nu heeft.
 • Random mensen op zoeken op Instagram via je browser. Dit gaat bijvoorbeeld zo: in de podcast die ik luister gaat het over BN’er x, die google je dan en dan klik je op Instagram om even te kijken. Zonde van mijn tijd.

Het gaat met vallen en opstaan, en dat geeft niet. Al met al denk ik dat ik zeker minder op mijn mobiel zit dan 2 maand geleden. Ik zette ook nog wat andere stapjes om mijn digitale leven simpeler te maken:

Digitaal minderen

Iets wat ik ook nog deed de afgelopen weken is heel wat accounts die ik niet meer gebruik verwijderen. En een e-mailadres dat ik nooit gebruikte deleten. Het scheelt mij om niet meer 3 mailadressen in de gaten te hoeven houden, en ook mailtjes over geüpdatete privacy verklaringen. Verder schreef ik me ook uit voor een paar nieuwsbrieven. Dat doe ik altijd direct, maar de afgelopen tijd waren er toch weer een paar mijn mail binnengekomen.

En ik ga nu nog een boek lenen in de bibliotheek app dat ik daadwerkelijk wil lezen. Dat beviel goed en dat wil ik weer terug. Ik denk dat het Niet bepaald Sexy wordt van Milou Munsters. Dat boek staat al een tijdje in mijn opgeslagen boeken in de app.

Liefs, Anouk

Hoe was jou week?

7 gedachten over “Verdwalen op het internet (leven zonder instagram)”

 1. Blijft boeiend om te lezen, jouw weg hierin.
  Uitschrijven voor nieuwsbrieven deed ik ook altijd gelijk heel trouw, maar ook bij mij sluipen er de laatste tijd weer heel wat doorheen. Goed idee om daar weer eens naar te kijken. Ik lees ze toch niet; gooi ze alleen maar gelijk weg.

 2. Ugh ja lastig hé. Ik ben nu iets langer dan een maand bezig en heb echt vaak terug de urge om Instagram terug aan te maken. Het feit dat ik mijn account echt verwijderde maakt de stap wel groter dus ik houd vol, maar ik herken dat ontgrendelen, random app openen en locken erg. Ik heb nu terug mijn smartphone ipv mijn dumbphone en dat maakt echt veel verschil.
  Ik probeer wel meer te lezen op mijn e-reader in de plaats, of in mijn journal te schrijven, of echt met meer aandacht samen met de kleine dingen te doen. Ik voel me wel rustiger op die momenten dat ik het echt los kan laten.

 3. Als oma van S weet ik nog heel goed dat ik dacht: internet, daar begin ik niet aan. Haha, niet voor te stellen hè?
  T is superhandig en heel makkelijk, maar soms ook te makkelijk. Want ook ik kan inmiddels goed dwalen op het net of op Facebook of Insta.
  Ik heb ook er ook over gedacht om wat af te schaffen. Maar de weggeefhoek vindt ik zo geweldig leuk dat ik Facebook toch aanhoudt.
  En op Insta kan ik zo mooi geluksmomentjes van mezelf zien als ik even niet lekker in mijn vel zit. Van die oja, wat was dat leuk. Dus ook die hou ik.
  Wel vindt ik het fijn dat ik geen Twitter, tiktok of snapshat heb.

 4. Heel interessant om te lezen! Ik verwijderde laatst ook heel resoluut (tijdelijk) Instagram, omdat het meerdere keren per dag raak was en ik me verloor in de random content die de app me continu voorschotelt. Na een hele week zonder Instagram was ik weer in staat om het steeds voor enkele minuten te gebruiken, en me er niet meer door te laten opslokken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *