Gestopt met de pil: ervaring
Mentale Gezondheid

Gestopt met de pil: heel gevoelig + weer snel ongesteld (Mijn ervaring van de 1e maand)

Ondertussen ben ik alweer 1.5 maand gestopt met de pil, en ben ik alweer voor de eerste keer natuurlijk ongesteld geworden. Het leek me dus tijd voor een update. In deze blog vertel ik al mijn ervaring van mijn eerste maand dat ik gestopt was met de pil!

Ongeveer een maand geleden ben ik gestopt met de pil. Ik heb toen een uitgebreide blogpost hierover geschreven, die kan je hier vinden.

Week 1 – De ‘stop’-week

De eerste week ging ik zoals altijd in mijn ‘stop’-week (tussen aanhalingstekens, want ik ging immers nooit meer beginnen) bloeden, normaal begin ik dan op vrijdag met een nieuwe pilstrip maar nu dus niet. Ik merkte meteen dat mijn menstruatie niet afgekapt werd door de kunstmatige hormoonverhoging. Normaal slik ik vrijdag de eerste pil en is er zaterdagavond geen bloed meer te bekennen. Dat was nu pas op maandagochtend het geval.

Week 2/3 – Gevoelig in Caps Lock

Wat ik verder merkte de eerste weken was dat ik enorm, maar dan ook echt enorm, gevoelig was. Ik ben al heel gevoelig (ik schreef er vorige week een blog over), maar toen ik met de pil stopte was het erg extreem. Een weeklang had ik spanningshoofdpijn en moest huilen om niets, mijn lichaam wist duidelijk niet wat er aan de hand was. Ik kon harde geluiden niet aan en veel stoffen zaten niet lekker. Een dag of zeven na de laatste dag van mijn menstruatie werd de hoofdpijn minder en mijn emoties weer wat stabieler. Maar het heeft zeker meer dan twee weken geduurd voor ik me weer een beetje normaal voelde.

Iets wat ook gevoeliger werd: mijn vulva is zachter/vochtiger, het is down-under minder droog en gevoeliger op een prettige sensuele manier. Ik was al zo lang aan de pil dat ik helemaal niet doorhad dat mijn vulva zo droog was. Nu merk ik dat het vochtiger en zachter is. Ook heb ik meer vaginale afscheiding, met de pil had ik dat helemaal niet terwijl ik het daarvoor best veel had.

Week 4: De eerste menstruatie

29 dagen nadat ik gestopt was met de pil werd ik voor het eerste weer natuurlijk ongesteld. Dit was dus 25 dagen na de bloedingen die volgden na mijn laatste pil. Ik had er rekening mee gehouden dat het niet direct de eerste maand weer opgang zou komen omdat je dat online veel leest. Mijn lichaam wist nog precies hoe het moest. Echt onverwacht kwam het ook weer niet want ik had al dagen mega PMS (dat heb ik altijd) en buikkrampen (dat had ik met de pil minder, maar voor de pil wel). En mijn huid was (is) mega onrustig, ik denk dat het met de tijd wel weer stabieler wordt. Nu moet mijn huid natuurlijk nog heel erg wennen aan het gebrek aan de nieuwe hormoonspiegels.

De menstruatie zelf zou ik nog niet helemaal normaal willen noemen. Ik heb denk ik 2 dagen echt gemenstrueerd en alle andere dagen was zo weinig dat mijn menstruatiecup niet eens echt nodig waren. Dat net niet/net wel bloeden hield nog een dag of 4 aan en toen was het klaar. Ik ben benieuwd of het de komende maanden heftiger wordt, voor de pil bloedde ik namelijk veel meer dan met. Dat gaan we zien, maar voor nu ben ik blij dat mijn lichaam zo snel weer ging menstrueren

Menstruatie tracken met Clue

Met de pil gebruikte ik altijd een pil reminder app (deze, ik kan hem erg aanraden). Nu gebruik ik Clue hiermee track je je cyclus en allerlei andere dingen naar keuze zoals: humeur, seks, hoofdpijn en buikkrampen. Clue analyseert jou gegevens en rekent uit wanneer je vruchtbaar bent, maar ook wanneer je PMS of hoofdpijn kan verwachten. Ik kan daar nog weinig over zeggen want je moet de app 3 maanden gebruiken voordat hij betrouwbare resultaten geeft. Daar kom ik dus nog eens op terug!

Tot nu toe bevalt het leven zonder de pil prima. Ik merk dat ik op alle vlakken iets gevoeliger ben (dat is soms prettig en soms niet, want ook sneller overprikkeld) en ik heb het idee dat mijn libido wat hoger is. Ik vind het echter nog te vroeg om hier echt conclusie over te trekken. Mijn lichaam moet altijd erg wennen aan verandering, dus hoe ik me voel zal nog wel een poosje blijven veranderen. Ik denk dat ik na 3 maanden zonder de pil weer een update ga schrijven, dan weet ik vast meer!

Liefs, Anouk

Hoe regel jij je anticonceptie?

9 gedachten over “Gestopt met de pil: heel gevoelig + weer snel ongesteld (Mijn ervaring van de 1e maand)”

  1. Ik gebruikte altijd de app Flo om mijn cyclus (en later ook zwangerschap) in bij te houden. Mijn eerste menstruatie kwam ook ‘op tijd’ maar daarna was er echt geen touw meer aan vast te knopen en was ik super onregelmatig voor toch wel anderhalf jaar denk ik. Ik slik nu nog de minipil maar als mijn strip uit is, stop ik ook.

  2. Wat goed dat je hier zo open over schrijft! En fijn dat je zo snel ongesteld bent geworden. Bij mij duurde het een jaar na het stoppen. 🙁 Daar zat ik toen wel een tijd over in. Nu is het wat onregelmatig, ik zie telkens vanzelf wel wanneer het weer komt. 😉
    Ik hoop voor je dat de gevoeligheid wat wegtrekt, maar kan me voorstellen dat de verandering zelf hormonaal veel veroorzaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *