Mindfulness
Mentale Gezondheid

14 dagen mindfulness

Ik merk dat ik de afgelopen weken een beetje op mijn grenzen aan het lopen ben. Ik ga over mijn grens heen, ik neem rust en kom weer aan de goede kant van de lijn. Een week later ga ik er weer overheen. Daarom leek het me fijn om in maart wat extra aandacht te besteden aan mindfulness. Vandaag vertel ik je wat ik ga doen.

Geïnspireerd door Merel Wildschut haar niet-commerciële zelfzorg januari challenge besloot ik een niet-commerciële mindfulness challenge op te zetten. Niet een hele maand, dat leek me niet zo mindful, maar twee weken.

14 Dagen Mindfull

Dag 1: Doe vandaag deze meditatie waardoor je je energie weer gaat voelen stromen. Heerlijk om op te laden aan het eind of begin van de dag.

Dag 2: Maak een half uurtje vrij om iets creatiefs te doen. Laat alle andere afleidingen even liggen en ga alleen bezig met iets creatiefs. Ideeën om te doen: creatief journalen, breien, kleuren voor volwassenen, schilderen of schrijven. Alles is goed.

Dag 3: Neem vandaag de tijd om een kop thee (of koffie) voor jezelf te zetten en deze rustig op te drinken zonder andere afleidingen. Misschien merk je dat je hoofd heel druk is of je er heel onrustig van wordt. Dat is oké en normaal.

Dag 4: Doe je ochtendroutine zonder mobiele telefoon erbij. Stop hem bijvoorbeeld de avond van tevoren alvast in je tas en haal hem er pas uit als je op werk of studie bent.

Dag 5: Doe een korte meditatie. Ik stel voor dat je deze doet van Sanny zoekt Geluk. Haar meditaties zal je vaker voor bij zien komen de komende twee weken, mediteren is een hele fijne manier om mindful te zijn en haar meditaties zijn lekker down-to-earth en makkelijk. De meditatie voor vandaag is speciaal een voor beginners, dat lijkt me fijn om mee te beginnen.

Dag 6: Doe vandaag eens een yoga-sessie in plaats van een work-out. Deze yoga video van Yoga With Adriene kan je doen zonder dat je een yoga-mat of speciale kleren nodig hebt.

Dag 7: Loop een doelloos rondje door de wijk waar je woont om je hoofd leeg te maken. Laat je mobiel vandaag eens thuis om de verleiding te weerstaan om er even snel op te kijken.

Foto door Nicolazzi Xiong

Meer lezen over mindfulness? Al mijn blogs over dit onderwerp vind je hier!

Dag 8: schrijf weer eens al je zorgen van je af in je dagboek. Als je geen dagboek hebt kan je dit doen in een notitieboekjes, los papiertje. Als het echt niet anders kan zou het zelfs op je computer kunnen.

Dag 9: Schrijf 3 dingen op waar je vandaag dankbaar voor bent. Dit kan iets kleins zijn zoals een lekker koekje of tien minuten zon, het mag ook iets groots zijn zoals een belangrijk examen hebben gehaald. Alles mag.

Dag 10: Maak een fijne boswandeling in het bos in de buurt. Geen bos? Probeer dan in elk geval de natuur op te zoeken, wandel aan de rand van je dorp/stad of in het park.

Dag 11: Verbind jezelf met jou innerlijk door deze fijne meditatie te doen. Uiteraard weer een van Sanny. Hopelijk heb ik je ondertussen overtuigd door deze meditatie en weet je nu dat het echt niet super spiritueel hoeft te zijn

Dag 12: Kies een recept uit en ga vandaag iets lekkers bakken. Als je iets simpels kiest is de kans groot dat je alle ingrediënten al in huis hebt en je niet eens naar de winkel hoeft.

Dag 13: Sluit je dag af door tot rust te komen met Yoga. Yoga with Adriene heeft nog meer yoga sessies die je zonder yogamat kan doen, zoals deze.

Dag 14: Sluit deze twee weken af door de tijd te nemen om te reflecteren op de afgelopen weken. Wat heb je geleerd? Wat zou je mee willen nemen nu de 14 dagen zijn afgelopen?

Ik ben heel benieuwd of het me meer rust gaat brengen om actief met mindfulness bezig te zijn. Uit eerdere ervaringen weet ik dat ik me beter voel als ik er actief mee bezig ben, maar ik weet ook dat het een verplichting kan worden en een last. Ik ben benieuwd, over een paar weken zal ik natuurlijk een update schrijven over hoe het is gegaan.

Liefs, Anouk

Doe jij wel eens aan mindfulness?

15 gedachten over “14 dagen mindfulness”

  1. Mooie activiteiten heb je op een rijtje gezet. Ik hoop dat het je rust gaat brengen. Ik zeg trouwens altijd dat ik niet aan mindfulness doe, maar ik herken wel heel wat activiteiten;).

  2. Lekker bezig en mooi om zo’n challenge in te lassen. Ik probeer sowieso elke dag even te lezen, het liefst voor het naar bed gaan. Dit brengt mij echt rust. En elke dag drie dingen opschrijven die goed gingen of waar ik dankbaar voor ben.

    1. Ik lees elke dag voor ik ga slapen. Als ik naar studie moet dan ook in de trein. Elke dag drie dingen opschrijven heb ik heel lang gedaan, maar ik vergeet het nu steeds, zo jammer

  3. Jaaaaa dit ga ik doen! Makkelijk in elke dag te bouwen en toch bezig zijn met mezelf en mijn overvolle, verdrietige mind. Bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *