Mentale gezondheid
Mentale Gezondheid

4 x Wat ik wekelijks doe voor mijn mentale gezondheid (tips van iemand met een angststoornis)

Ik worstel al jaren af en aan met een angststoornis, en ik heb ondertussen ontzettend veel geleerd over wat ik hier tegen kan doen. Misschien weet jij dat niet zo goed, en kan je wel wat hulp gebruiken. Vandaag deel ik daarom wat algemene tips om je mentale gezondheid te verbeteren.

First and foremost, wat werkt voor mij werkt misschien niet voor jou. Deze blog bevat dingen die vrij algemeen zijn, maar misschien past het wel niet bij jou. Zoek vooral professionele hulp als je denkt dat je dit nodig hebt. Professionele hulp kan je vinden in de vorm van een praktijkondersteunend hulpverlener bij jou huisartsenpraktijk, bij de psycholoog, een psychiater en ook online. Doe wat goed voelt.

Yoga

Ik heb al vaker over yoga geschreven, het is namelijk iets wat voor mij heel erg belangrijk is. Ik doe (ongeveer) drie keer per week yoga op vaste dagen. Yoga helpt mij om ruimte te creëren in mijn hoofd en rust in mijn lichaam. Als ik het niet doe merk ik meteen dat ik minder goed in mijn vel zit, probeer het eens misschien helpt het jou ook.

Rust inplannen

Als het even kan plan ik actief periodes in waarin er niets moet. Als ik geen tijd hiervoor in plan dan doe ik het niet en voel ik me constant verplicht om me nuttig te maken, dus ik plan minstens een dagdeel (maar liever meer) per week in waarop helemaal niets hoeft en alles mag (als ik wil poetsen mag dat dus ook). Wanneer ik het nodig heb plan ik ze actief in, als het mentaal goed gaat neem ik de rust die ik nodig heb vaak uit mezelf.

Tijd maken voor creativiteit

Een van de beste manieren voor mij om te ontspannen is om creatief bezig te zijn. Wat maakt niet zoveel uit, prutsen met papier werkt net zo goed als bezig zijn met naald en draad. Ik doe dit vaak op de momenten dat ik rust heb ingepland, maar ik probeer ook buiten die moment er tijd voor vrij te maken.

Geen mobiel in bed

Een van de dingen die heel goed heeft geholpen met een betere mentale gezondheid is het verbannen van mijn telefoon uit de slaapkamer. Als ik mijn mobiel niet mee heb merk ik dat ik beter en minder onrustig slaap. Bovendien zorgt het ervoor dat ik mijn dag eindig met een boek en dat op mijn mobiel kijken niet het eerste is wat ik doe op een dag wat ook rust oplevert.

Dit zijn een paar stappen die ik bewust heb gezet om mijn mentale gezondheid te verbeteren. Ik doe natuurlijk nog vele meer, zoals gezond eten, genoeg drinken en regelmatig het huis uitkomen (alhoewel dit laatste nu niet zo soepel gaat). Hopelijk kan een van de dingen die ik doe ook jou mentale gezondheid verbeteren.

Liefs, Anouk

Wat doe jij voor je mentale gezondheid?

15 gedachten over “4 x Wat ik wekelijks doe voor mijn mentale gezondheid (tips van iemand met een angststoornis)”

  1. Tijd maken voor ontspanning vind ik dus ook héél belangrijk. Juist ook nu het bijna ‘niet nodig’ lijkt, want ach, we zitten toch heel de week binnen. Ik merk dat het juist nu belangrijk is om tijd te plannen om dingen te doen waar je écht blij van wordt. Telefoon verbannen uit de slaapkamer vind ik voor mezelf ook wel een goed idee. Ga ik misschien maar eens doen.

  2. Wat een fijne tips. Mijn telefoon op tijd wegleggen en al helemaal niet meenemen naar bed werkt voor mij ook heel goed. Yoga dan weer minder; ik boks liever, haha. En ik heb inderdaad ook gemerkt dat tijd vrijmaken voor creativiteit zo ontzettend goed werkt voor mijn mentale gezondheid; mits ik niet te depressief ben want dan komt er gewoon niks meer uit.

  3. Dit zijn voor iedereen hele goede tips! Creatief bezig zijn helpt mij ook zo om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. Net als lezen trouwens. Mijn telefoon op tijd wegleggen en niet nog heel even mee naar bed nemen om nog snel even dit of dat te doen is ook een belangrijke.

  4. Je bent goed bezig meis! Zelf kamp ik met een depressie en daardoor ook met veel angst. Grappig want ik zat er vanmorgen nog aan te denken om eens een keer een yoga lesje via youtube te gaan proberen dus misschien is dit een teken. Toch maar een keertje doen dan. En je tip voor geen mobiel in bed, zou ik eigenlijk ook moeten toepassen!

    1. Ik kan yoga with adriene enorm aanraden voor yoga lesjes op youtube. Ze heeft nu een speciale afspeellijst voor yoga tijdens deze rare tijden.

  5. Fijne tips! Mijn telefoon ligt standaard op mijn nachtkastje. Ik wil ‘m niet in bed hebben. Verder vind ik het heel belangrijk om rust in te plannen. De afgelopen tijd staat mijn telefoon vaak op stil, zodat ik me even echt kan focussen op helemaal niks. Momenteel puzzel ik heel veel en dat werkt goed voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *