een dagboek bijhouden
Langzaam leven Mentale Gezondheid

5 tips om in je dagboek/journal te blijven schrijven

Een dagboek bijhouden, ik voelde door de corona-crisis weer meer de drang om dit te doen. Ik heb dat als tiener heel lang en heel fanatiek gedaan, en nu was die behoefte er weer. Ik weet dat dit niet voor iedereen makkelijk op te pakken is en daarom deel ik vandaag tips om consequent een dagboek bij te houden.

Eerlijk is eerlijk, ik schrijf deze blog vooral omdat ik zelf ook wel wat tips kan gebruiken om consistent mijn dagboek er bij te pakken. Ik heb heel veel geschreven als tiener maar de afgelopen jaren is dat verwaterd. Nu ik het weer op heb gepakt merk ik weer hoe fijn het is. Vandaag deel ik de tips die mij nu helpen om te blijven schrijven.

Een dagboek bijhouden? Leg je notitieboek in het zicht!

Leg dat wat je gebruikt als dagboek, ik gebruik altijd een notitieboekje, in het zicht neer. Zo zul je hem vaker zien en er aan denken om er in te schrijven. Niet verstoppen in je nachtkastje dus, maar hem er boven op leggen.

Neem het op in je routine

Wat mij ook helpt is om het op te nemen in mijn routine, ik schrijf graag in de avond de dag van me af en vanzelfsprekend neem ik het dus op in mijn avondroutine. Ik schrijf in bed voordat ik een boek ga lezen, dat werkt voor mij erg goed. Je kan het ook letterlijk in je routine verwerken, leg je dagboek bijvoorbeeld onder de handcrème die je elke avond gebruikt. Dan weet je zeker dat je hem tegen zal komen. Ook in een ochtendroutine kan je het goed verwerken, bijvoorbeeld schrijven direct na het ontbijt.

Begin met dankbare momenten

Als ik begin met schrijven, dan schrijf ik eerst drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Dit is niet alleen fijn omdat ik er blij van wordt om na te denken over de dingen die goed zijn, maar ook omdat je meteen een aangrijpingspuntje hebt om te beginnen met schrijven. Als je niets weet om over te schrijven kan je altijd eerst een dankbaar moment opschrijven, vaak volgt er dan vanzelf meer.

Gebruik een habit-tracker

Een hele goede motivatie kan voor mij zijn dat ik kan afstrepen dat ik het heb gedaan. Daarom heb ik in mijn Bullet Journal nu een habit-tracker gemaakt waarin ik kan invullen op welke dagen ik heb geschreven in mijn dagboek. Omdat het goed voelt dit in te vullen, ben ik sneller geneigd om het daadwerkelijk te doen. Je moet dan wel op letten dat je er geen wedstrijdje van maakt en dat het ook niet erg is als je een dag niet kan inkleuren op je habit-tracker.

Doe het een maand lang elke dag

Iets een maand lang elke dag doen, schijnt een hele goede manier te zijn om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Ik doe dit zelf niet, maar omdat ik er zoveel goeds over lees wil ik je de tip niet onthouden. Ga er voor en schrijf een maand lang elke dag in je journal, daarna zit het waarschijnlijk zo in je systeem dat je niet meer zonder wil.

Ik ben weer met veel plezier een dagboek aan het bijhouden, ik merk ook dat het me echt meer rust brengt nu. Dat kan ik wel gebruiken nu de wereld zo onrustig is. Hopelijk heb jij er ook wat aan.

Liefs, Anouk

Ga jij nu ook een dagboek bijhouden?

8 gedachten over “5 tips om in je dagboek/journal te blijven schrijven”

  1. Ik hou ook van dagboeken! Ik heb ook in mijn tienerjaren eentje bijgehouden en toen ik hem een aantal jaar geleden terugvond, nam ik een notitieboekje en startte ik opnieuw. Van mij helpt vooral de gedachte: het hoeft niet. Ik schrijf als ik goesting heb. Mijn dagboek ligt wel in mijn boekenkast in het zicht, anders vergeet ik het ook inderdaad. Soms schrijf ik maanden niet en dan erna schrijf ik een samenvatting van alles dat me heeft beziggehouden of een tijdje dan weer elke week.

  2. Leuk om te lezen! Ik doe het deze maand voor het eerst, elke dag een stukje in mijn journal schrijven. ’s Avonds na het eten ga ik er even voor zitten en ik vind het heerlijk om te doen. En dan inderdaad ook de dankbare momentjes van de dag opschrijven en onthouden.

  3. Een tijd geleden begon ik een bullet journal, maar door omstandigheden en een druk werkleven is het wat verwaterd. Deze tips zouden misschien wel kunnen helpen om er terug aan te beginnen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *