Waarom Yoga gezond is
Mentale Gezondheid

5 x Waarom yoga zo goed voor je is

Ik doe al jaren yoga, gewoon thuis met Adriene van Yoga with Adriene en mijn yoga mat. Toen ik door de feestdagen minder tijd had voor yoga, merkte ik ineens hoeveel goeds ik haal uit mijn wekelijkse yoga-sessies. Waarom yoga gezond is voor mijn lichaam en geest wil ik vandaag met je delen.

Lichamelijke ontspanning

Yoga is voor mij een hele goede manier om mijn lichaam te ontspannen. Ik ben iemand die bij stress veel spanning vasthoudt in mijn nek en schouders, door yoga te doen worden deze klachten minder. Na een yoga sessie voelt mijn lichaam heerlijk ontspannen aan.

Mentale ontspanning

Naast de lichamelijke ontspanning is yoga natuurlijk ook heel goed voor je mentale ontspanning. Yoga is voor mij een hele goede manier om mijn hoofd leeg te maken. Het hangt natuurlijk wel af van de soort yoga die je doet, yoga met rustige bewegingen is hiervoor beter geschikt dan yoga gericht op afvallen.

Een leniger lichaam

Yoga staat natuurlijk bekend om de moeilijke houdingen waar je super lening voor moet zien. Nu kan ik je vertellen dat dit een enorm vooroordeel is, en dat iedereen yoga kan doen ook een hark zoals ik. Ik heb echter wel gemerkt dat ik leniger ben geworden sinds ik aan yoga doen, waar ik vroeger net met mijn vingers mijn tenen kon raken kan ik tegenwoordig mijn handen (oké, bijna dan) plat op de grond.

Een sterker lichaam

Van yoga wordt je niet alleen lenig, maar ook sterk. Waar ik vroeger halverwege een push-up op de grond viel omdat mijn armen het gewicht niet konden houden, kan ik er nu meerdere achter elkaar doen. Dit klinkt natuurlijk niet heel indrukwekkend, maar voor mij is het dat wel want ik heb nooit kunnen opdrukken ook niet toen ik nog fanatiek volleybalde.

Diepe (buik)ademhaling

Door regelmatig yoga te doen heb ik geleerd om actief diep in en uit te ademen. Een actieve rustige ademhaling werkt heel ontspannend en kan ik ook toepassen in andere stressvolle situaties waar je moeilijk even in een childs pose kan gaan zitten. Heel mindfull dus!

Ik ben dol op yoga en ik denk dat ik het nog jaren zal blijven doen. Ik kan nu al niet wachten tot het dinsdagavond is en ik weer op mijn matje kruip om te bewegen en te ontspannen.

Liefs, Anouk

Heb jij yoga wel eens een kans gegeven, als sport of om te ontspannen?

11 gedachten over “5 x Waarom yoga zo goed voor je is”

  1. In totaal heb ik denk ik zo’n twintig yogalessen gevolgd, maar ik vind het echt helemaal niks, haha. Elke les minstens vijf keer de zonnegroet. En bij sommige yogalessen waren dan vrouwen die net van zwangerschapsyoga kwamen waar ze hadden geleerd om heel overdreven en luidruchtig in en uit te ademen.
    Voor mij helpt hardlopen om mijn hoofd even leeg te maken.

    1. Ik denk dat een echte yoga les ook niet echt iets voor mij is, de video’s van adriene zijn gelukkig heel gevarieerd met niet 5 keer hetzelfde in een video of dat elke video bijna het zelfde is.

  2. Wat een mooi lijstje met 5 goede redenen waarom ik yoga ook echt weer eens een kans moet geven. Ik wil zelf graag wat sterker worden en beter ademhalen (ik haal vaak vrij oppervlakkig adem), dus yoga lijkt me ideaal. Toevallig heb ik me net opgegeven voor een proeflesje pilates, volgens mij ook een soort yoga. Ik ben heel benieuwd hoe ik dat zal vinden.

    1. Volgens mij is pilates een actievere vorm van yoga, wat meer als “echt” sporten. Yoga is echt supergoed om dieper te leren ademhalen overigens, heeft mij echt enorm geholpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *