Gestopt met de pil, foto credit: Karolina Grabowska
Mentale Gezondheid

5x Dingen die zijn veranderd sinds ik ben gestopt met de pil

Ongeveer een half jaar geleden ben ik gestopt met de pil. Het leek me leuk om een blog te schrijven over dingen die me sindsdien zijn opgevallen/zijn veranderd aan mijn lichaam. Lees snel verder als je meer wil leren over mijn cyclus!

Deze blog is absoluut TMI en gaat over allerlei dingen waar je het niet over zou mogen hebben (onzin natuurlijk). Als je hier niet van houdt, dan is dit je kans om weg te klikken, want we gaan het wel over al die dingen hebben.

Meer vaginaal slijm/afscheiding

Een van de dingen die me vrijwel meteen opviel zodra ik was gestopt met de pil (ik noemde het al in mijn 1 maand zonder de pil update): mijn vagina en vulva zijn zoveel vochtiger dan voorheen. Met de pil was ik altijd heel droog (zo droog dat tampons inbrengen pijnlijk was), en zodra ik stopte met de pil werd alles ineens veel vochtiger. Ben ik heel tevreden mee, ik heb nu minder vaak jeuk rondom mijn vulva en seks is fijner.

Er zit een cyclus in mijn ontlasting

Iets wat ik ook leerde is dat mijn ontlasting mee veranderd met mijn cyclus. Even googelen leerde me dat dit super normaal is, maar ik had geen flauw idee. Afhankelijk van mijn cyclus varieert mijn ontlasting van best wel heel hard tot zo zacht dat je toilet er nogal vies van wordt. Als je dit ook hebt, you’re not alone!

Veel meer PMS, maar ook meer vrolijkheid

Een niet zo welkome verandering is dat ik nu heftigere PMS heb dan met de pil. Hier had ik wel rekening mee gehouden want mijn PMS kwam gewoon door mijn pil heen, terwijl ik van mensen in mijn omgeving vooral hoorde dat dat weg was met de pil. Gelukkig kreeg ik er ook voor terug dat ik de week rondom mijn ovulatie veel vrolijker ben en beter in mijn vel zit dan gemiddeld genomen de afgelopen paar jaar. Niet alleen maar negatief dus.

De tweede helft van de maand heb ik het warm

Iets wat ik super raar vond de eerste paar maand zonder de pil, maar wat ook super normaal bleek: ik heb het veel warmer in de week na mijn ovulatie tot ik ongesteld wordt. Dit schijnt te komen doordat je lichaamstemperatuur gewoon hoger is in de tweede helft van je cyclus. In de winter is dit vast heel chill, maar op zomerdagen is dit ’s avonds in bed vooral irritant.

Een hoger libido

Een ontzettend welkome verandering is dat ik zonder de pil veel meer libido blijk te hebben. Ik had natuurlijk wel eens gehoord dat de pil je libido onderdrukt, maar ik had dit nog nooit ervaren doordat ik aan de pil was voor ik seksueel actief werd. Zonder de pil heb ik echt meer libido, vooral (je raad het al) rondom mijn ovulatie heb ik tegenwoordig echt zin in seks. Klinkt heel suf maar voorheen had ik pas zin in seks nadat er al was gezoend/gevingerd/etc. en nu ook zonder. Helemaal niet vervelend.

Als jij iemand bent die menstrueert en niet aan de pil is, ben ik heel benieuwd of jij ook een of meer van deze dingen ervaart tijdens je cyclus? Ik wist helemaal niet dat mijn lichaam dit deed, waarschijnlijk omdat ik het jaren heb onderdrukt met de pil. Sommige dingen zijn fijn, andere minder. Al met al ben ik nog steeds blij dat ik niet meer aan de pil ben. Ik zeg nooit nooit, maar ik denk niet dat ik ooit nog weer aan de pil ga.

Liefs, Anouk

Ben jij aan de pil?

12 gedachten over “5x Dingen die zijn veranderd sinds ik ben gestopt met de pil”

 1. Fijn dat je – naast wat kleine ongemakken – vooral veel positieve veranderingen hebt ervaren! Ik vond het heel tof om mijn natuurlijke cyclus te leren kennen en ook echt meer te weten over hoe mijn lijf werkt. Ik ben natuurlijk al een paar maanden niet meer ongesteld geweest, maar zo’n zwangerschap is uiteraard ook een heel fascinerend proces om mee te maken. Over afscheiding gesproken, hahaha, nog nooit zoveel gehad als nu.

 2. Oh man, ik zweet me helemaal het ongans in het tweede deel van m’n cyclus. Zodra ik wat ga doen. Maar… als ik stilzit, heb ik het ijskoud. En ik vind dat echt vreselijk irritant.
  Heel fijn dat je niet alleen de PMS (boehoe!) merkt, maar ook een stukje blijheid!

 3. Ik moest even denken waar TMI voor staat maar ben erachter.
  Wil ik dit allemaal weten: ja, waarom niet? Dit is ook onderdeel van het leven.
  En ik lees ook niets nieuws want we zijn altijd heel open tegen elkaar.
  Toch is het fijn om te lezen wat voor goeds het je brengt!

 4. Wat fijn dat je je zo goed voelt zonder pil!
  Ik neem ze wel weer. Een tijd gestopt maar die PMS vond ik zo’n ellende. Ik kon mezelf niet uitstaan zo. Met pil ben ik veel rustiger en evenwichtiger πŸ™‚
  Maar ik herken wel een aantal dingen die je opnoemt, van in de tijd dat ik gestopt was.

 5. Heel herkenbaar, behalve – helaas – het laatste puntje, haha. Ik herken zelf aan mijn afscheiding wanneer ik ongesteld ga worden. Ik ben nu ook alweer een tijdje zonder pil en ik heb er eigenlijk totaal geen last van. Geen ongemakken en de ongemakken die ik met de pil wel had zijn weg.
  Ik vind het ook niet te veel informatie en net fijn om te lezen eigenlijk πŸ™‚

  1. Wat cool, ik probeer te leren herkennen aan mijn afscheiding wanneer ik ongesteld wordt maar ik ben nog niet zo ver dat ik het echt precies weet. Fijn dat je je beter voelt zonder pil!

 6. Heel fijn dat je hier zo open over schrijft! Ik ben sinds kort gestopt met de pil nadat ik het jΓ‘ren onafgebroken innam en ik herken heel veel dingen uit dit lijstje. Best geruststellend eigenlijk om te lezen dat andere vrouwen min of meer hetzelfde ervaren.

  1. Wat fijn dat je het geruststellend vind, daar schrijf ik deze blogs voor zodat we ons niet zo alleen voelen want veel wordt er niet gepraat over menstruatie πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *