Hoogsensitiviteit
Mentale Gezondheid

6x dingen die mij leegtrekken als Hoogsensitief & Introvert persoon (HSP)

Vorige week schreef ik een blogpost over hoogsensitiviteit en hoe ik goed kan opladen als HSP. Deze week deel ik een blogpost met dingen die mij juist leegtrekken en veel energie kosten als HSP. Lees snel verder!

Zoals ik vorige week al schreef ben ik naast hoogsensitief (lees daar hier meer over) ook introvert, en heb ik een angststoornis. Al deze dingen gecombineerd maken het dat er heel veel dingen zijn die mij heel veel energie kosten. Deze blogpost zijn mijn persoonlijke ervaringen, het kan zijn dat je hoogsensitiviteit ervaart maar dat je je hier helemaal niet in herkent!

Verjaardagen

Verjaardagen, en dan vooral de kringverjaardag, kosten mij ontzettend veel energie. Heel veel mensen in een kleine ruimte zijn eigenlijk niets voor mij. Alhoewel ik het heus heel leuk vind om mijn vrienden en familie te zien, helemaal op een belangrijke dag als een verjaardag, zijn dit toch energievreters. Daarnaast kan ik me door mijn angststoornis ook nog eens ontzettend druk maken over of het cadeautje wel leuk gevonden gaat worden, wat vooraf al veel energie kost.

Sociale activiteiten die een hele dag duren

Wat me nog wel de meeste energie kost zijn sociale activiteiten die een hele dag duren en die ondernomen worden met een grotere groep, denk aan een dag naar de dierentuin met je (schoon)familie. En specifiek kost dit me veel energie als ze de hele dag duren, dus van voor de lunch tot na het avondeten. Ik denk omdat ik dan geen dagdeel meer voor mezelf heb en voor mijn gevoel de hele dag kwijt ben. Wederom, niet dat ik het niet leuk vind, het kost me gewoon veel energie.

Theaters

Iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen is naar het theater gaan, maar dit kost me ook altijd zo ontzettend veel energie. Ik weet niet wat het is met theaters dat ze zoveel energie kosten, ik denk de hoeveelheid mensen gecombineerd met heel veel prikkels van de voorstelling. Na een avond theater heb ik dan ook eigenlijk altijd hoofdpijn (een teken dat ik overprikkeld ben) en kan ik moeilijk in slaap vallen (nog een teken dat ik overprikkeld ben).

Grote groepen

Grote groepen, ik heb ze eigenlijk al drie keer genoemd bij de voorgaande items. Moge het duidelijk zijn: groepen kost mij energie. Doordat ik zo gevoelig ben krijg ik ontzettend veel binnen van wat er om me heen gebeurd, en in grote groepen is dit dus nog veel meer. Als er bijvoorbeeld ruzie in zo’n groep ontstaat (ik hoef er niet eens bij betrokken te zijn) dan voel ik dat heel erg en dat kost allemaal energie.

Te veel to do’s open

Als je op een computer te veel tabbladen het openstaan dan wordt je computer langzaam. Als ik te veel to do’s in mijn hoofd open heb staan dan wordt mijn hoofd ook langzaam en moe. Vaak is dit een opeenstapeling van kleine dingen. Gelukkig weet ik heel goed hoe ik hier mee om moet gaan (en nee, als een maniak alle to do’s gaan uitvoeren is niet de oplossing, lijstjes maken en prioriteiten stellen wel).

Afspreken met vriendinnen

Deze laatste dit is een twijfelgeval. Ik vind het ontzettend leuk om af te spreken met vriendinnen en soms kan dit ook iets zijn wat me juist oplaad! Het hangt alleen ontzettend af van hoe ik in mijn vel zit en op welke manier we afspreken. Bij een vriendin thuis op de bank thee drinken levert me vaak energie op, terwijl samen ergens gaan lunchen me vooral energie kost. Het hangt ook nog eens van de vriendin af, want bij de een ben ik meer op mijn gemak dan bij de ander.

Ik ben heel nieuwsgierig of je je ook kan herkennen in deze dingen die mijn hoogsensitiviteit veel energie doen kosten. De korte samenvatting is dat samenzijn met veel mensen mij veel energie kost. En ik ga het nog een keer noemen (alhoewel je het ondertussen vast weet): het is dus niet dat ik deze dingen niet leuk vindt. Ze kosten me alleen meer energie dan gemiddeld.

Liefs, Anouk

Heb jij ook wel eens last van je hoogsensitiviteit doordat dingen je meer energie kosten?

14 gedachten over “6x dingen die mij leegtrekken als Hoogsensitief & Introvert persoon (HSP)”

 1. Heel herkenbaar van die dagvullende activiteiten! Dat heb ik ook. Ik vind het op zich heel leuk om met mensen af te spreken, maar moet dan wel echt ergens op de dag een momentje voor mezelf hebben. Grote groepen en kringverjaardagen kosten mij vaak ook de nodige energie. Verder heb ik gemerkt dat ongeplande en lang durende telefoontjes voor mij een energieslurper zijn (zeker als ik bijvoorbeeld al 2 geplande calls heb en dan nog 2x een half uur spontaan word gebeld). Ik schaamde me daar eerder vaak voor, maar heb er nu meer mijn draai in gevonden (bijvoorbeeld door belafspraken te maken in plaats van zomaar alles op te nemen).

 2. Heel herkenbaar. Wat mij ook nog veel te veel energie kost, is een dag die veel ongeplande extra’s heeft. Nog een telefoontje, nog iemand die je spontaan tegenkomt etc. Dan is er eenvoudigweg te veel op één dag, en ik erger me dan dat ik wat ik eigenlijk wilde doen niet meer met de nodige tijd en rust kan doen.

 3. Ik vind alles herkenbaar. Zeker sociale activiteiten die een hele dag duren vind ik horror. Toen mijn vrijgezellenfeestje georganiseerd werd heb ik dat ook uitdrukkelijk aangegeven dat ik GEEN hele dag wou :p Idem eigenlijk met dingen die tot laat in de avond duren. Ik ben super snel moe en eens ik aan die grens zit is alles me te veel.
  En ja, met vriendinnen afspreken vind ik zalig maar ik kijk er ook altijd tegenop. Ik vind dat een heel tegenstrijdig gevoel eigenlijk.

  1. Haha dat had ik ook hoor bij mijn vrijgezellenfeestje! Ja ik vind dat gevoel ook zo tegenstrijdig, voel me er altijd een beetje schuldig over dat ik dat voel. Fijn dat ik niet alleen ben die dat heeft.

 4. Ik heb het soms meer dan andere dagen… Merk dat dit bij mij wat schommelt. Ik probeer wel altijd wat balans in mijn weken te hebben maar ik merk inderdaad soms wat vaker en sneller overprikkeling. Mooi artikel!

 5. Veel is herkenbaar, zoals activiteiten die een hele dag (of erger: een heel weekend!) duren, te veel to-do’s in mijn hoofd (en er toch elke keer weer intrappen!) en grote groepen. Waarbij de eerste en de laatste denk ik mij het meeste leegtrekken, omdat ik er dan meestal ook geen controle over heb, je ontkomt er niet aan. Bij te veel to-do’s heb ik nog enigszins het gevoel dat ik er wel controle over heb omdat ik dingen af kan strepen. Maar wellicht is dat schijn, omdat ik bij te veel to-do’s (net als nu) er eigenlijk te laat achter kom dat dát de reden is dat mij al de hele week zo moe voel…

  1. Activiteiten van een weekend heb ik gelukkig eigenlijk nooit. Dat van die te veel to do’s trap ik ook elke keer weer in, en heel veel afstrepen helpt meestal niet om rust te vinden.

 6. Zeer herkenbaar! Vooral die grote groepen. Ik kan mij in een groot gezelschap juist heel eenzaam voelen. Dat heb ik veel minder met een kleiner gezelschap. O, en zo’n bedrijfsuitje dat een hele dag duurt… hartstikke leuk als je ervan houdt, maar dat vreet zoveel energie. Daar doe je mij echt geen plezier mee.

 7. Allemaal zo herkenbaar en wat heerlijk om te weten dat ik niet de enige ben. Ik spreek nu altijd ‘s morgens af of in de namiddag zodat ik tussendoor kan rusten. Dat blijf ik toch een lastige vinden om dat zo stellig aan te geven. Maar nu ik dit zo lees, voel ik me daar wel sterker in worden. Mijn man heeft juist veel werk energie maar een hekel aan grote groepsfeesten. We passen wat dat betreft goed bij elkaar. Geef mij maar een klein georganiseerd uitje. Bijv iets in een open tuin met zes kraampjes. Daar voel ik me gelukkig. In de natuur, buitenlucht, veel ruimte om me heen en vriendelijke rustige mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *