hoogsensitief opladen
Mentale Gezondheid

7x Dingen die mij opladen als Hoogsensitief & Introvert persoon (HSP)

Als je net als ik introvert en hoogsensitief bent, kan je vast wel herkennen dat het soms moeilijk is om op te laden in deze drukke wereld. Toch lukt het me steeds beter om op te laden. In deze blogpost deel ik tips waarmee ik kan opladen als hoogsensitief & introvert persoon!

Naast dat ik hoogsensitief ben (lees daar hier meer over) en introvert, heb ik ook nog eens een angststoornis. Deze dingen gecombineerd maken dat het voor mij heel lastig is om te ontspannen en echt goed op te laden. Door therapie en ervaring heb ik echter wel geleerd wat werkt (en ook wat niet werkt).

Opladen als hoogsensitief persoon betekent voor mij alleen zijn

Wat voor mij het allerbeste werkt om op te laden is alleen zijn. En dan bedoel ik ook echt alleen en niet dat je je eigen ding doet terwijl je man nog wel in dezelfde kamer zit. Het afgelopen jaar was dat soms best wel lastig want door corona waren we eigenlijk altijd allebei thuis. Alhoewel mijn man nu weer wat vaker weg is, mis ik het nog steeds enorm om alleen te zijn.

Ontspannende Yoga

Iets waarvan ik al jaren weet dat het goed werkt om op te laden is yoga. Ik schreef er zelfs al eens een hele blogpost over, die kan je hier vinden. Yoga die gericht is op ontspanning werkt voor mij beter dan yoga die gericht is op sporten. Ik ben zelf groot fan van de video’s van Yoga with Adriene, al zal ik meteen bekennen dat ik weinig andere heb geprobeerd.

Boeken & tijdschriften lezen

Dat ik dol ben op lezen dat had je vast wel al door, maar dit helpt me dus ook enorm om op te laden. Ik lees elke avond voor het slapen gaan, dan slaap ik zoveel beter dan wanneer ik door Instagram scroll. Ik zou graag nog veel meer willen lezen omdat ik weet dat het goed voor me is, maar vaak beland ik toch op de bank met een serie i.p.v. met een boek. Wel een belangrijke opmerking bij lezen, opladen met een non-fictie boek waarvan het de bedoeling is dat je er iets van leert dat is niet zo effectief heb ik gemerkt. Fictie werkt beter of luchtige non-fictie.

Uitgebreid douchen of in bad gaan

Wat voor mij ook heel goed werkt om op te laden is een lange (te) warme douche. Niet zo heel duurzaam, maar mijn mentale gezondheid is ook wat waard. In bad gaan vind ik ook heerlijk, maar niet al te vaak omdat in bad gaan toch nog minder duurzaam is dan gaan douchen. Ik denk dat dit vooral heel goed werkt omdat ik onder de douche eventjes helemaal alleen ben, en alleen zijn daar ga ik gewoon heel goed op.

Haken (of elke andere creatieve hobby)

Creatief bezig zijn is iets waar ik ook enorm van kan opladen. Vooral als ik bezig ben met het maken van iets waar ik verder geen uitleg bij nodig heb maar gewoon lekker kan doen. Op het moment is mijn favoriete hobby haken, maar ook borduren, creatief journallen, kaarten maken en elke andere creatieve hobby die je kan bedenken vind ik leuk. Probeer het ook eens, er is vast wel iets creatiefs wat bij jou past!

Aanrommelen in (en om) huis

Een van mijn favoriete bezigheden (en ook van mijn moeder ๐Ÿ˜‰ is aanrommelen in huis. Hiermee bedoel ik gewoon in huis een beetje lekker bezig zijn. De plantjes water geven, decoraties verschuiven, kastje herinrichten. Ik kan hier echt uren zoet mee zijn en heel blij van worden. Mijn man vind me overigens erg irritant als ik ga aanrommelen als hij geconcentreerd moet werken, dus dit kan ik ook vooral doen als ik alleen ben.

De samenvatting van deze blogpost met dingen die mij opladen als hoogsensitief persoon is dat ik vooral goed oplaad door alleen te zijn of door dingen alleen te doen. Dit betekent overigens niet dat ik het niet leuk vind om met vriendinnen of familie af te spreken, die dingen kosten me alleen wel heel veel energie. Daarover gesproken, volgende week komt deel 2 van deze blogpost online: 6 dingen die mijn energielevels juist leegtrekken!

Liefs, Anouk

Ben jij ook hoogsensitief? Zo ja, waarmee kan jij goed opladen?

12 gedachten over “7x Dingen die mij opladen als Hoogsensitief & Introvert persoon (HSP)”

 1. Heel herkenbare tips die ik ook vaak toepas (behalve de yoga, want dan zou ik vast eindigen met spierverrekkingen ofzo).
  In de tuin werken helpt bij mij ook goed, maar wel dingetjes waar ik niet heel erg hoef bij na te denken zoals wat onkruid wieden of snoeien.
  Ook heel herkenbaar, dat alleen ervoor ‘moeten’ zijn. Nog nooit zo dankbaar geweest voor ons ruime huis als in de coronatijd, waar we elk onze werkkamer hebben.

  1. Als je bij Yoga eindigt met spierverrekingen dan ben je over je eigen grenzen gegaan, er zijn veel soorten yoga dus er is vast een die geschikt is voor jou lichaam! In de tuin werken lijkt me ook heerlijk, ik heb alleen geen tuin.

 2. Jaaa. Aanrommelen vind ik ook erg fijn, vooral als er dan ineens een leuk hoekje ontstaat waar ik nog langvan kan genieten.
  We lijken veel op elkaar, want al die andere dingen doe ik ook graag. Muv de Yoga. Daar zou ik mijn geval wandelen of fietsen moeten staan.

 3. Heel herkenbaar! Al verruil ik yoga denk ik liever voor lekker wandelen, maar verder kan ik me zo goed vinden in je blogpost. Uitgebreid douchen of in bad gaan vind ik ook echt heerlijk, echt even me-time ๐Ÿ™‚

 4. Leuk! Ik ben niet perse erg hoog sensitief, maar ik verlies wel veel energie als ik te lang in een drukke omgeving ben. Dus ik herken wel veel van de activiteiten als fijne opladers. ๐Ÿ™‚ Vooral lezen en in bad gaan (en dan vooral tegelijk!).
  Zelf kan ik ook goed opladen door in de natuur te wandelen met mijn vriend.

 5. O, ja lekker aanrommelen in huis is zo’n fijne oplader! En zo leuk om te lezen jij en anderen dat ook zo ervaren. Ik voelde mij vroeger wel eens schuldig als ik maar wat ‘aan had gerommeld in huis’ en niet echt iets nuttigs of heel concreet veel gedaan had. Maar, dat was voordat ik wist dat ik het nodig heb om weer op te laden. Uiterst nuttig dus. ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *