Bijen redden: praktische tips en achtergrondinformatie
Mentale Gezondheid

Blij worden van kleine dingen? zo kan jij dat ook! (Mindfulness tip)

Blij worden van kleine dingen is een hele mooie en simpele manier om bewust in het leven te staan. Het opmerken van deze dingen maken je niet alleen blij maar ook rustig, heel mindful dus. In dit blog deel ik een trucje over hoe je mindfulness kan toepassen door de mooie kleine dingen op te merken.

Nu vraag je je misschien af hoe het opmerken van kleine dingen mindful is. Als jij kleine dingen aan het opmerken bent, dan ben je even niet met je hoofd bij je to-do list. Dan ben je met hoofd bij bijvoorbeeld een mooie bloem en hoe mooi rood die is. Even in het hier en nu zijn, dat is waar mindfulness om draait. Hoe kort het moment ook is.

Maak tijd om ze op te merken

Blij worden van kleine dingen, dat is iets wat je kan trainen. Als je actief je best doet om mooie dingen te zien, zul je ze ook vinden. Bovendien zul je merken dat je er rustiger van wordt. Maak hier dus tijd voor. Ga er op uit, het maakt niet uit waar, overal zijn mooie dingen. Kijk vervolgens goed om je heen. Wat zie je? Een gelukkig stelletje op een bankje, een bloem die prachtig bloeit of misschien wel een reclamebord met een leuke tekst.

Door vaker tijd te maken om mooie dingen op te merken zul je ze op den duur vanzelf gaan zien. Tijd maken hiervoor kan al heel makkelijk, doe het bijvoorbeeld tijdens je lunchwandeling. Of loop wat langzamer naar de supermarkt dan normaal en kijk wat je ziet!

Is in het moment komen met mooie dingen niet genoeg om rust te vinden? Probeer dan eens om een ABC-lijstje te maken, de blogpost hierover kan je hier vinden!

Schrijf alle mooie kleine dingen op

Wil je nog een stapje verder gaan? Ga dan ergens rustig zit en maak een lijst van alle mooie dingen die je ziet. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Door het op te schrijven ben je er bewuster mee bezig en zal je meer mooie dingen zien. Ook is het een goede truc om even rustig te worden, je moet echt even in het moment zijn om dit te doen.

Je kan dit ook achteraf doen, denk terug aan de dag en schrijf alle mooie dingen op die je hebt gezien (of gedaan). Als ik terugdenk aan een mooie zomermiddag kom ik tot het volgende lijstje

 • Hommels die vrolijk vliegen tussen alle bloemen
 • De bloemen die zo mooi bloemen
 • De rozenboog waarover de blauwe regen zo prachti groeit
 • De moestuin van mijn schoonmoeder
 • De aardbeien in de moestuin van mijn schoonmoeder
 • De smaak van de sinaasappel die ik at
 • De prachtige schaduwen gemaakt door de zon
 • De vogeltjes die in de tuin vlogen
 • Wat specifieker: het vogeltje dat aan het pikken was op de schutting

Ik ben nu al rustiger, alleen door na te denken over de mooie dingen die ik heb gezien. Mindfull leven is echt niet zo moeilijk. Het mooie aan mindfulness is ook dat je niet elk moment van elke dag mindfull hoeft te zijn, je kan ook even tien minuten bezig zijn met mindfulness dat is ook goed!

Liefs, Anouk

Wat voor moois zie jij nu op dit moment?

4 gedachten over “Blij worden van kleine dingen? zo kan jij dat ook! (Mindfulness tip)”

 1. Opschrijven van kleine gelukjes vind ik zó gaaf. Ook leuk om later terug te lezen en ja, het werkt echt, zelfs op een dag dat je denkt dat er niks leuks is geweest;).

  1. Hoi Anouk,

   Leuke blog heb je met interessante persoonlijke artikelen en handige tips voor een duurzamer leven!
   Als ik in de moestuin banjer ben ik me ook veel meer bewust van de kleine dingen zoals een roodborstje of een dikke rode regenworm. Heel rustgevend altijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *