crop person browsing smartphone on wooden table
Langzaam leven Mentale Gezondheid

De eerste weken zonder instagram

Een paar weken geleden was ik het zat, ik wou minder op mijn mobiel zitten. En gezien ik het meest van mijn tijd op instagram doorbracht ging ik die eerst maar eens verwijderen.

Mijn schermtijd was niet heel schokkend, ik zat rond de 2 uur per dag. Lang niet de 6-8h schermtijden die ik laatst voorbij zag komen, maar toch wel veel. De eerste weken gingen ongeveer als volgt:

Op de camping

Ik verwijderde mijn account vlak voor we op vakantie gingen. Niet op mijn telefoon zitten op de camping was de eerste dag even wennen, maar ging daarna (zoals elk jaar) heel goed. Ik leg hem uit beeld en uit mijn normale sleur blijkt het heel makkelijk om niet op insta te zitten. Als je dan thuiskomt blijk je ook altijd heel weinig gemist te hebben.

Weer thuis

Alhoewel ik Instagram van mijn telefoon heb verwijdert, merk ik thuis dat ik het op mijn laptop continu open. Daarom besluit ik al vrij snel mijn blog-Instagram uit te loggen en mijn privé Instagram in te loggen. Hierop volg ik veel minder accounts waardoor ik er minder tijd op besteed. Bovendien kan je op de computer niet lekker door reels scrollen, dat scheelt ook.

Verder blijk je ook shorts te hebben op YouTube om in te verdwalen. De YouTube app schoof ik naar achter in de map met apps die ik niet gebruik, maar niet kan verwijderen. Dat werkt redelijk goed. Af en toe wil ik YouTube kijken op mijn mobiel (vooral in bed als er nog niemand verder wakker is), dus verwijderen ging me nog te ver.

Andere manieren van scrollen

Ik was me er niet van bewust dat er zoveel manieren waren om doelloos te scrollen op je telefoon. Zo deed ik tijdens het afkicken van Instagram de afgelopen dingen het volgende:

 • Feedly installeren: toen ging ik eindeloos zoeken naar meer blogs om te lezen. Niet helemaal het idee, snel weer verwijdert.
 • Een ontspannend spelletje installeren, om hem weer te verwijderen want ik wil juist minder doelloos op mijn telefoon.
 • Oneindig vaak mijn email vernieuwen. Tja, je moet toch ergens scrollen. Gelukkig krijg ik amper mail want nieuwsbrieven schrijf ik me altijd direct weer van uit.
 • Nog veel vaker heen en weer swypen in mijn app-overzicht. Om keer op keer te concluderen dat er nog steeds niets te beleven valt.
 • Dwalen in de online bibliotheek app op zoek naar leuke boeken: al zinniger, maar toch niet echt de bedoeling.
 • Een boek kiezen en die gaan lezen.

En dat laatste, daar ben ik eigenlijk best oké mee. Als ik dan toch mijn scroll-drang wil voldoen dan maar met een boek. Ik lees nu een boek over Dragqueens (Glitter maakt alles beter van Sander den Baas) en geniet er enorm van. Enig nadeel: soms zit ik nu alsnog te veel op mijn mobiel omdat het boek zo leuk vindt.

Het is een proces. Ik ben benieuwd of ik de komende periode minder doelloos ga scrollen in de apps waar toch niets gebeurd.

Liefs, Anouk

Hoe gaat het met jou schermtijd?

6 gedachten over “De eerste weken zonder instagram”

 1. Wat leuk om dit te lezen, ik ben hier nu ook een paar maanden mee bezig 🙂

  Wat voor mij het beste hielp is van mijn iPhone een dumbphone maken. Dus zoveel mogelijk terug naar de functies van bijv een Nokia van vroeger, maar dan met nog minimale smart functies van de iPhone. Met het idee dat het niet meer interessant is om er überhaupt op te kijken. En dat werkt dus!

  Ik heb na meerdere instagram pauzes de app nu wel een tijdje geleden verwijderd. Na een korte afkick periode ben ik nu helemaal van de drang af. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik insta van mezelf mag gebruiken op werk. Daarvoor heb ik een nieuwe account aangemaakt met alleen bloem gerelateerde dingen (ik werk bij een bloemist) en alleen op werk in de pauze kijk (en ook alleen via de browser, niet in de app). Dat werkt heel goed!

  Ben benieuwd hoe het gaat komende tijd voor jou. Ik merk zelf dat ik een hele andere instelling heb gekregen door het digitaal minderen en het gevoel heb dat ik terug ga naar vroeger toen alles rustiger en simpeler was. Voor mij alleen maar pluspunten!

  1. Ja ik lees al meer over het maken van een dumbphone van je telefoon, misschien ga ik dat ook wel doen.
   Wat fijn dat je een manier hebt gevonden die voor jou heel goed werkt. Ik kan nu alleen nog op instagram via mijn laptop maar ik merk dat ik daar toch ook nog heel veel mensen volg van vroeger (denk middelbare school) wat me nu niet inspireert. Hopelijk kan ik daar een wg in vinden.

 2. Heel erg leuk om te lezen hoe het gaat. Ik herken zo dat je dan niet op Instagram gaat, maar dan doelloos door andere apps gaat zitten scrollen. Een boek lezen lijkt me een heel mooi alternatief. Mooi dat je dat ook lukt.

 3. Ik zal dat niet kunnen.
  Ik moet toch paar keer op Instagram kunnen.
  Tis niet dat ik er constant op zit, want ja als je werk dan ben je met je werk bezig.
  Op vakantie is dat ook veel minder omdat ik dan met mijn gezin bezig ben.
  Leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *