Onzelfzuchtige goede daden
Mentale Gezondheid

Doe eens een onzelfzuchtige goede daad (Hoe & Waarom)

Uit positiviteit kan zoveel moois voortkomen. Afgelopen week was ik geĆÆnspireerd om eens te schrijven over onzelfzuchtige goede daden. Waarom je dat eigenlijk zou doen en hoe het de wereld beter maakt. Wil je ook weten hoe jij dat kan doen? Lees dan mee over onzelfzuchtige goede daden.

Wat is een onzelfzuchtige goede daad?

Een onzelfzuchtige goede daad is dat je iets goeds doet zonder er iets voor terug te verwachten. Dit kan iets heel simpels zijn zoals het uitzetten van iemand zijn fietslampje op het station tot het doneren van veel geld aan een goed doel. Zolang je het maar niet doet om er zelf beter van te worden, er een goed gevoel van krijgen mag natuurlijk wel.

Waarom zou je een goede daad doen?

Er zijn allerlei goede redenen om af en toe iets goeds te doen voor een ander. De voor mij belangrijkste reden staan hierondere:

 • Een betere wereld: als we allemaal af en toe iets goeds doen, dan wordt onze wereld daar een heel stuk vriendelijker en mooier van.
 • Wie goed doet, wie goed ontmoet. Als jij af en toe zomaar iets goeds doet, inspireer je iemand anders misschien om dit ook te doen, zo wordt de wereld nog een beetje mooier. Dan moet je alleen niet er vanuit gaan dat iemand iets goeds voor jou doet als jij iets voor hemn/haar hebt gedaan want dan is het natuurlijk niet onzelfzuchtig meer šŸ˜‰
 • Mindfulness: het doen van iets goeds, helpt je om bewuster in het leven te staan omdat je er zorgvuldig over nadenkt en luistert naar je gevoel.
 • Het gevoel dat je iets goed doet: deze reden is natuurlijk niet helemaal onzelfzuchtig, maar het goede gevoel dat je krijgt van iets goeds doen is natuurlijk wel mooi meegenomen.

Wat kan ik dan doen?

Nu je, hopelijk, geĆÆnspireerd bent om af en toe iets goeds te doen, wil je natuurlijk weten wat je dan zou kunnen doen. Je kan op allerlei manieren iets goed doen, dit kan zijn voor je medemens, maar ook voor je huisdier of de wereld. Hieronder een lijstje met ideeĆ«n:

 • Raap eens rondzwervend afval op in je woonwijk;
 • Zet het fietslampje van een ander uit in de fietsenstalling zodat hij/zij niet met een lege batterij komt te zitten;
 • Doe eens pontaan iets voor een ander in het huishouden zoals de afwas, stofzuigen of strijken;
 • Geef geld (of wat te eten) aan een zwerver
 • Lees je dit in januari? Doneer dan nieuw speelgoed aan kinderen wiens ouders geen geld hebben voor cadeaus via deze mooie actie van PostNL
 • Stuur een kaartje op naar een eenzame ouder. door ze gewoon in een brievenbus te doen bij een verzorgingstehuis;
 • Of stuur een kaartje naar je opa/oma/vriend/vriendin/ouder/etc. die je niet vaak genoeg ziet;
 • Doneer eens een geldbedrag aan een goed doel;

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop je iets goeds kan doen, dit is slechts een kleine selectie met ideeƫn en ik weet zeker dat je zelf nog veel meer leuke ideeƫn kan bedenken.

Liefs, Anouk

Heb jij nog een tip voor een onzelfzuchtige goede daad?

8 gedachten over “Doe eens een onzelfzuchtige goede daad (Hoe & Waarom)”

 1. De simpelste ‘goede’ daad is voor mij op dit moment bij de AH om voetbalplaatjes vragen en ze dan uitdelen aan de wachtende kinderen buiten. Die blije koppies word ik gewoon ook blij van;).

 2. Ik had twee AH kerstmini’s. Toen ik in december naar het station liep, zag ik er een heleboel in een raamkozijn ergens staan. Heb de mijne door de brievenbus gegooid. En fietslampjes doe ik altijd uit als ik ze ergens aan zie staan, haha. Dat is echt een gewoonte van me ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *