Effecten van hoogsensitiviteit
Mentale Gezondheid

5 Dingen waarvan je niet wist dat ze komen door hoogsensitiviteit (HSP)

Ik denk dat de meeste mensen wel weten dat hoogsensitieve personen snel overprikkeld raken en emoties heel sterk kunnen aanvoelen. Er zijn echter ook heel veel dingen die (kunnen) komen door hoogsensitiviteit die veel minder bekend zijn, zoals een overgevoeligheid voor caffeïne. dit effect en nog vier andere effecten van hoogsensitiviteit deel ik vandaag.

Iets meer dan een jaar geleden ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben, ik wist wel al langer dat ik snel overprikkel raakt (en schreef daar al eens een post over) maar dat ik hoogsensitief ben is voor mij nog vrij nieuw. Ik ontdekt steeds meer dingen die niet komen doordat ik gek ben, maar doordat ik hoogsensitief ben.

Nog nooit van hoogsensitiviteit gehoord en wil je er meer over weten? Ik vond dit artikel van Psychologie magazine erg informatief

Eten vies vinden door de structuur

Ik wist wel dat veel mensen met autisme eten niet lekker kunnen vinden door de structuur. Nu heb ik dit ook al mijn hele leven en heb ik geen autisme, dus ik vond dit altijd maar stom en vond dat ik mezelf niet zo aan moest stellen en het gewoon moest eten. Wat blijkt nou, komt dit gewoon doordat ik hoog sensitief ben. Zo vind ik het rubberige van champignons echt vreselijke en kan ik helemaal niet tegen het geknisper van taugé.

Geen wol kunnen dragen

Nog zoiets wat ik altijd heel suf vond en waarvan ik dacht dat ik me aanstelde: ik kan wol niet verdragen. Ik word dus echt helemaal gek van dat gekriebel aan mijn lijf. Ik heb een hele mooie winterjas waar wol in zit, die ik alleen maar aantrek met kleding met een hoge halslijn, anders word ik echt helemaal gek.

Geen spannende films kunnen kijken

Ik vind films en series dus ontzettend snel heel erg spannend. Ik voel me ook heel snel zo ongemakkelijk bij films dat ik liever niet wil kijken (voorbeeld: iemand doet iets wat niet mag zoals vreemdgaan of een terrein opgaan met een verboden toegang bord). Spannende achtergrondmuziekjes word ik ook helemaal onrustig van en aan horrorfilms hoef ik al helemaal niet aan te beginnen, dan zit ik twee uur lang achterstevoren naar het scherm.

Heel slecht tegen kietelen kunnen

Ik kan al mijn hele leven ontzettend slecht tegen kietelen, iedereen in mijn omgeving weet dit ook (en maken daar graag misbruik van). Ik dacht dat dit nou eenmaal zo was, en nu kom ik eracht dat dit dus ook door die hoogsensitiveit komt. Het is overigens helemaal niet leuk om slecht tegen kietelen te kunnen, als mijn man me over mijn lichaam streelt als ik moe ben ervaar ik dat als kietelen, echt een ongelofelijke dooddoener in bed als je in giechelen uitbarst.

Absoluut niet tegen cafeïne kunnen

Cafeïne en ik, wij kunnen het niet zo goed vinden. Nu scheelt het dat ik koffie ontzettend vies vind en dus niet zo vaak met cafeïne in aanraking kom, maar onhandig is het wel. Ik vind cola bijvoorbeeld wel lekker, maar wordt daar zo vreselijk druk van, dat ik het toch maar niet drink (en nee dit is geen suikerkick, ik heb het ook met cola light en het effect houdt echt uren aan). Ik ben van nature al iemand die alles er zomaar uitflapt en vrij druk is, als ik cafeïne heb gehad heb ik daar dus helemaal geen controle meer over. In thee zit overigens zo weinig cafeïne dat dat wel goed gaat.

Ik ben heel blij dat ik tegenwoordig weet dat ik zo sensitief ben. Mijn omgeving bleek dit overigens al jaren te weten (hallo, waarom heef niemand mij dit ooit even verteld?!). Gelukkig weet ik het ondertussen ook en kan ik er rekening mee houden, wel zo fijn.

Liefs, Anouk

Ben jij ook een HSP? Zo ja, wat zijn bij jou een effecten van hoogsensitiviteit?

13 gedachten over “5 Dingen waarvan je niet wist dat ze komen door hoogsensitiviteit (HSP)”

 1. Heel erg interessant om te lezen. En ja, er zit voor mij veel herkenbaars tussen, met het verschil dat mijn gevoeligheid verklaard kan worden vanuit autisme. Maar het effect is op sommige terreinen hetzelfde;).

  1. Ja klopt! Mijn broertje heeft ook autisme en hij heeft ook in elk geval een deel van deze dingen. Volgens mij zijn veel mensen met autisme ook heel gevoelig 🙂

 2. Champignons vind ik om dezelfde reden als jij extreem vies. Net zoals vb aardappelpuree waar nog brokjes in zitten. Ik vind de rest van je punten super herkenbaar ook behalve dat van de cafeïne. Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik daar op reageer. Ik drink bijna nooit cola en koffie lust ik ook niet.
  Van die spannende films / series is het wel wat dubbel. Ik hou enorm van crime dingen maar ik kan tegelijk ook totaal niet goed tegen die spanning.

 3. Nog een heel herkenbare, want dat heb ik ook en je oma ook?.
  Als je erge honger hebt heeft dit veel invloed op je concentratievermogen en je humeur.

 4. Heel leuk om te lezen! En herkenbaar! Ik kan zelf trouwens ook niet goed tegen theïne…in die zin dat ik ’s avonds wakker lig als ik ’s middags zwarte of groene thee heb gedronken. Hier word ik soms wel wat gek voor aangekeken. Dat iemand anders dan nog een kop koffie drinkt en ik geen thee wil, omdat ik dan ’s avonds niet kan slapen. Ik snap dat wel, maar het is nu eenmaal echt zo. :’)

 5. Wat een interessant artikel. Ik ben een stuk ouder dan jou maar ontdek nu toch nog nieuwe dingen over hsp. Zo lust ik inderdaad geen champignons. Brr, dat glibberige. Dat vind ik ook wel van perzik uit blik. Film kijken vindt mijn man ontspannend. Ik herken echter helemaal wat je schrijft over zaken als vreemdgaan, onrecht bijv bij Tom en Jerry. Ik vind dat dan zo zielig voor die kat etc. Dank je wel voor dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *