Beginnen met mediteren, mindfulle gezonde gewoontes
Mentale Gezondheid

Beginnen met mediteren? Jij kan het ook!

Mediteren is niet zweverig. Zo nu dat gezegd is kunnen we aan deze blog beginnen. In deze blog wil ik je graag vertellen waarom mediteren zo fijn is en hoe je kan beginnen met mediteren om meer rust te vinden in je leven!

Waarom ben ik gaan mediteren?

Ik ben gaan mediteren op advies van mijn psycholoog. Ik zal eerlijk zeggen dat ik er eerst wel een beetje tegen op zat. In mijn hoofd was mediteren iets wat zweverig is met chakra’s en edelstenen. Niets bleek minder waar, mediteren bleek voor mij de manier zijn om weer in mijn lichaam te komen en uit mijn piekergedachtes. Heel down to earth dus!

Mediteren is naar mijn weten voor iedereen goed en fijn om te proberen. In het bijzonder is het fijn voor mensen met stress klachten bijvoorbeeld een angststoornis (zoals ik) of andere mentale ziektes waarbij je veel stress ervaart.

Meer lezen over mindfulness? Al mijn blogs over dit onderwerp vind je hier!

Waarom helpt mediteren?

Als eerste wil ik zeggen dat je bij mediteren helemaal niets moet, dat maakt het alleen al heel fijn. Alles is goed, als je afgeleid raakt is dat niet erg, je kan gewoon weer terug naar je meditatie en er is niets verloren gegaan. Ook als je ontelbaar vaak afgeleid raakt is dat niet erg, oefening baart kunst. Mediteren is voor mij (en vele anderen) heerlijk ontspannend. Het is een ideale manier om (snel) te kunnen ontspannen en even een momentje voor jezelf te nemen. Je hebt er weinig tijd voor nodig (5 minuten is genoeg) dus ik heb nooit het excuus dat ik geen tijd heb (en jij ook niet!). Hieronder nog een opsomming met redenen waarom je mediteren zou kunnen proberen!

  • Om je pieker gedachten even los te laten;
  • Om weer in je lichaam te komen;
  • Om je bewust te worden van waar jij nu behoefte aan hebt;
  • Om een momentje voor jezelf te nemen;
  • Om je bewust te worden van het hier en het nu.

Waar te beginnen?

Ik ben zelf begonnen met oefeningen die ik van de psycholoog heb gekregen maar op het internet zijn zoveel fijne oefeningen te vinden! Ik ben zelf dol op geleide meditaties, een rustige stem leidt je dan door de meditatie heen, dan hoef je zelf niet na te denken over hoe je moet mediteren. Ik zou als je nog nooit gemediteerd hebt een korte meditatie van 5-10 minuten proberen. Dit is lekker laagdrempelig en kost niet al te veel tijd. Toen ik een paar weken aan het mediteren was ben ik ook oefeningen van 25 minuten en langer gaan doen, die vind ik nog fijner maar daar moet je wel tijd (en zin) voor maken.

Ik vind zelf de volgende meditaties heel fijn als ik (kort) wil mediteren:

Ik mediteer altijd in het Nederlands, dat doe ik bewust. Je hersenen hoeven dan minder na te denken over de taal en je kan beter ontspannen. Maar voel je natuurlijk vrij om en Engelse meditatie uit te proberen, wie weet werkt dat voor jou juist heel fijn!

Help: hoe moet ik zitten?

Iets waar ik tegen aanliep toen ik begon met mediteren was in welke houding je moet mediteren. Het stereotype beeld is natuurlijk dat je moet mediteren in kleermakers zit. Dat hoeft helemaal niet, kies vooral een houding waarin jij je comfortabel voelt. Dit mag natuurlijk kleermakerszit zijn maar ook gewoon recht op een stoel zitten. Om diep te ontspannen kan het ook fijn zijn om te gaan liggen. Onthoud dat alles mag en dat alles goed is!

Zoals je leest is beginnen met mediteren dus helemaal niet moeilijk. Ik wens jou heel veel succes met je (eerste) meditatie, ik hoop dat jij er net zo ontspannen van wordt als ik!

Liefs, Anouk

Ga jij ook beginnen met mediteren als vorm van ontspanning? Of als je al mediteert, wat vind jij er fijn aan?

4 gedachten over “Beginnen met mediteren? Jij kan het ook!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *