Gestopt met de pil, foto credit: Karolina Grabowska
Mentale Gezondheid

Ik ben gestopt met de pil: Waarom en wat nu?

Stoppen met de pil, je ziet steeds meer vrouwen die niet langer hormonen willen slikken. Ik ben er ook zo een, ik twijfel al jaren en ik heb eindelijk de knoop doorgehakt: ik ben gestopt met de pil. In deze blog vertel ik je waarom en wat voor anticonceptie we dan nu gebruiken! Lees snel verder.

Al jaren twijfel ik over stoppen met de pil. Ik wil graag jong kinderen maar niet voor ik ben afgestudeerd, dus ik bleef aan de pil. Nu ben ik bijna afgestudeerd en zijn we overgestapt op de condoom, want zelfs als het nu mis gaat is het geen ramp. Hieronder lees je mijn beweegredenen.

Waarom ben ik gestopt met de pil?

Er zijn twee redenen waarom ik met de pil ben gestopt 1) ik wil graag voordat wij aan kinderen willen beginnen weten wat mijn cyclus is en wanneer in de maand ik vruchtbaar ben en 2) ik lees steeds meer over vrouwen wiens mentale gezondheid beter is zonder de pil en ik wil graag weten of dit voor mij ook zo is en of het effect heeft op mijn angststoornis.

Ik heb stoppen met de pil heel lang uitgesteld (ik denk er al 3 jaar serieus over na), omdat ik Γ©cht niet zwanger wou worden terwijl ik mijn studie nog af moest maken, en dan vooral terwijl ik no fulltime stage moest lopen. als het goed is studeer ik in juli van dit jaar af en met stage ben ik zelfs in mei al klaar, dus zelfs als het nu misgaat met condooms zou het niet echt meer een probleem zijn voor mijn studie.

Mijn cyclus ontdekken

En nu? Nu kan ik mijn cyclus gaan ontdekken. Ik ben heel benieuwd hoe lang het duurt voor ik weer natuurlijk ongesteld word, ik ben 6 jaar aan de pil geweest dus ik kan me voorstellen dat mijn lichaam even moet wennen. Voor de pil had ik een cyclus van 29 dagen en had ik op PMS en wat buikkramp en hoofdpijn op dag 1/2 er weinig last van (net als met de pil eigenlijk). Ik ben heel benieuwd of dit nu nog steeds zo is of niet. We gaan het zien.

Duurzame condooms

En er is ook nog iets anders wat mijn man en ik nu kunnen gaan ontdekken: condooms. We hebben nu Durex condooms gekocht, maar die zijn natuurlijk niet super duurzaam. Wat ik zeker nog wil doen is op zoek gaan naar duurzame condooms. Ik kwam zelf al het merk Fair squared tegen die vegan condooms maken van fairtrade latex, maar mocht je nog tips voor me hebben laat het me dan weten!

Ik ben nu nog maar net gestopt met de pil, als ik langer ben gestopt ga ik natuurlijk een update schrijven! Bijvoorbeeld als ik voor het eerst weer ongesteld wordt, na 3 maanden of misschien pas na een half jaar. Laat me ook vooral weten wat jullie graag zouden willen lezen over dit onderwerp!

Liefs, Anouk

Wat voor anticonceptie gebruik jij?

23 gedachten over “Ik ben gestopt met de pil: Waarom en wat nu?”

 1. Wat leuk dat je hier zo openhartig over schrijft! Ik ben heel benieuwd hoe het je bevalt. Zelf gebruik ik nu al zo’n twaalf jaar de pil. Precies de helft van mijn leeftijd. Voorlopig blijf ik ‘m nog wel gebruiken, want ik vind het ideaal en wil nu ook nog geen kinderen.

 2. Ben heel benieuwd of je een verschil gaat merken, en hoe dit “avontuur” verdergaat. πŸ™‚ Ik heb nog nooit de pil geslikt want ik ben daar te vergeetachtig voor. Ik gebruik de Nuvaring, dan weer een tijdje wel en dan weer een tijdje niet, en nu alweer een hele tijd niet want de laatste keer leek het alsof ik er nog somberder van werd dan ik op dat moment al was, en daarbij, ik heb geen vaste relatie, ik vind daten in coronatijd verschrikkelijk, en mocht het er toch van komen en we zouden all the way gaan, dan komt er sowieso een condoom bij kijken. Dus tja. Ben wel benieuwd naar die duurzame varianten.

 3. Heel begrijpelijk dat je een zwangerschap tijdens het (af)studeren niet zag/ziet zitten. Ik ben benieuwd of je verandering gaat merken. Ik ben nooit aan de pil begonnen, omdat ik bang ben dat het negatief effect zal hebben op mijn mentale gezondheid en om nog wat andere redenen.

  1. Kan ik me goed voorstellen! Ik wist dat allemaal nog niet toen ik er al (net) 16-jarige aan begon, anders had ik het denk ik ook nooit gedaan.

 4. Ik ben benieuwd hoe het je zult ervaren! Zelf ben ik een aantal jaar geleden vrij spontaan gestopt met de pil. Ik moest tijdelijk andere medicijnen slikken waarbij ze al waarschuwden dat het de werking van de pil kon verminderen, en inderdaad: ik werd er dwars doorheen ongesteld, dus toen dacht ik: dan stop ik maar helemaal. Ik had toen geen relatie, dus ben ook niet meer begonnen. En toen ik wel weer een relatie kreeg, zat ik ook vrij snel op een punt dat ik dacht: een condoom is wel voldoende, want het is geen ramp als het misgaat inderdaad πŸ™‚

  1. Ik wist helemaal niet dat je de pil niet met alle medicijnen kan gebruiken, ik snap heel goed dat je ermee stopt als het toch niet meer goed werkt!

 5. Ik ben een halfjaar voor we wilden beginnen aan kinderen gestopt met de pil. Mijn cyclus was eigenlijk meteen normaal, braaf na een maandje mocht ik de rode vlag uithangen. Na de geboorte van mijn kind ben ik niet meer gestart met de pil, bewuste keuze. Na anderhalf jaar opnieuw bewust terug zwanger en ook na deze zwangerschap doe ik niet meer aan de pil, hoewel ons gezinnetje best wel compleet aanvoelt nu. Ben benieuwd of het een invloed zal hebben op je angststoornis!

 6. Ik zei het op Instagram al maar ik stopte ook met de pil maar dan vooral omdat ik er migraine en tussenbloedingen van kreeg en ik het beu was. Heb het stoppen altijd heel positief ervaren eigenlijk. Wat me achteraf opviel: in het begin leek mijn cyclus meteen terug normaal omdat ik na een maand gewoon ongesteld werd maar na een tijdje bleek dat ik toch een heel onregelmatige cyclus had en dat de pil in het begin dus nog wel in mijn lijf zat.
  Sinds de bevalling slik ik de minipil maar ik wil er eigenlijk ook terug van af. Alleen wil ik absoluut nog niet zwanger worden en heb ik bij de pil voorlopig wel een veiliger gevoel (ook al is het gelijkaardig qua risico). ’t Zit in m’n hoofd, haha. Dus ik maak nu dit doosje op en dan stop ik ook.

  1. Ik snap je helemaal, ik had ook precies dat in mijn hoofd. Daarom ben ik er nu ook pas mee gestopt, omdat als het nu ‘mis’ gaat we dat niet erg vinden omdat ik dan ruim afgestudeerd ben voordat de baby er is en we toch binnen nu en een jaar graag willen gaan proberen.

 7. Wat goed zeg dat je met de pil bent gestopt en ook gaaf dat je hier zo open over schrijft! Ik ben zelf nog nooit aan de pil gegaan of aan welke hormonale vorm van anticonceptie dan ook. Mijn vriend en ik gebruiken altijd een condoom. We zijn allebei tegen hormonen in mijn lichaam en voorstander van een natuurlijke cyclus. Nu hebben we geen wens om zwanger te worden, maar met condoom gaat het al 7 jaar goed.

 8. Leuk dat je hierover schrijft! Ik ben nooit aan de pil geweest, zou er te warrig voor zijn. Ik heb eerst jarenlang een koperspiraal gehad en nu juist sinds twee jaar juisr een mirena-spiraal, omdat ik toch een soort onrust ging ervaren ‘of ‘ie nog wel goed zat’. Zo’n spiraal scheidt wel veel minder hormonen af en ik heb nergens last van, dus het bevalt me goed.

 9. Hopelijk helpt het stoppen en voel je je beter zonder.
  Ik ben na dik een half jaar te stoppen net weer begonnen. Ik voel me net beter met. Zelf kiezen wanneer die ongesteldheid komt, en niet die hevige krampen die ik heb zonder pil. En ook belangrijk: ik voel me veel rustiger. Zonder pil vond ik mezelf soms niet uit te staan en moest ik zoveel moeite doen soms om niet voor het minste uit mijn slof te schieten. Dus ook beter voor mijn omgeving πŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *