mentale gezondheid, therapie
Mentale Gezondheid

Mijn traject bij de psycholoog voor mijn angsten (Sociale Fobie/Angststoornis)

Een paar weken geleden kwam er een post online waarin ik vertelde over mijn angststoornis. In deze tweede blogpost over dit onderwerp wil ik dieper ingaan op wat voor behandeling heb gehad en waarom die wel of juist niet voor mij hebben gewerkt

Als eerste wil ik even kwijt dat een behandeling heel persoonlijk is. Wat werkt voor mijn sociale fobie kan juist helemaal niet werken voor jou en wat werkt voor een sociale fobie hoeft ook helemaal niet te werken voor een andere angststoornis.

GGZ praktijkondersteuner

Mijn zoektocht naar hulp begon bij de praktijkondersteuner van de GGZ bij mijn huisartsenpraktijk. Bij de GGZ praktijkondersteuner. Met haar deed ik wat oefeningen met G-schema’s (een methode voor zelfreflectie die je gegarandeerd kent als je ooit ook maar een stap binnen hebt gedaan bij een psycholoog) om te leren relativeren en ze raadde me het boek ‘Denk je sterk‘ van Fred Sterk aan. Aan beide dingen heb ik eigenlijk niets gehad. Aan de eerste niet omdat ik helemaal nog niet wist wat voor angsten en irreële gedacht ik had, en dan kan je ze ook niet relativeren. De tweede niet omdat de insteek van het boek (het gaat over manifesteren) helemaal niet bij mij past.

Basis GGZ: 2 trajecten

Een half jaar na de slechte ervaring bij de praktijkondersteuner belande ik bij de basis GGZ. Bij de basis GGZ kreeg ik een hele lieve psycholoog met wie het meteen veel beter klikte dan met de zweverige dame van de huisartsenpraktijk. Bij haar heb ik heel veel geleerd over wat voor angsten ik heb en hoe ik ze kan leren herkennen. Dit deden we met behulp van cognitieve gedragstherapie en Mindfullness based stress reduction (MBSR).

Als eerste de cognitieve gedragstherapie. Dit bestaat wederom uit heel veel G-schema’s invullen, wat nu een stuk beter werkte. Want niet alleen kreeg ik van de psycholoog veel betere begeleiding met het invullen van de schema’s, ik had ondertussen ook veel meer geleerd over wat voor angsten ik had en hoe ze waren ontstaan waardoor ik ze beter in kon vullen. De g’s staan voor Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg. Door dit in te vullen krijg je inzicht in hoe je reageert op angstsituaties en wat voor gevolgen dit heeft. Deze methode kan je vervolgens helpen te leren relativeren door te kijken of de gedachte wel waar is en hoe je anders kan reageren hierop.

bij deze pyscholoog deed ik ook MBSR. Dit is een methode van mindfulness waarvan bekend is dat het vaak goed werkt bij mensen met angststoornis. Alhoewel mindfulness geen quick-fix bleek voor mijn angsten, helpt het me wel om me in het moment rustiger te voelen. We gebruikten hiervoor de methode van het boek ‘Mindfulness oefenboek’ van John Teasdale*. Dit boek kan ik zeker aanraden, het komt met mp3 bestanden met mindfulness oefeningen die erg fijn zijn.

Specialistische GGZ

Het traject bij de basis GGZ is vrij kort en voor veel mensen is dit niet genoeg (dit ligt niet aan jou, maar aan het zorgsysteem!). Zo ook voor mij, dus daarna ging ik naar de specialistische GGZ. Iets wat ik heel spannend vond omdat ik hiervoor naar een nieuwe mannelijke psycholoog moest. Vooral dat het een man was vond ik nogal een big deal, maar het bleek een ontzettend aardige man te zijn.

Bij de specialitische GGZ heb ik EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing). EMDR is eigenlijk trauma therapie, maar werkt ook vaak voor angsten omdat hier vaak ook trauma’s aan de grondslag liggen (bij mij in elk geval wel). Het is een methode waarbij je trauma’s ophaalt terwijl je naar een bewegende lamp kijkt en je psycholoog gerichte vragen stelt. Door je hersenen te overprikkelen met de lamp terwijl je de herinneringen ophaalt en de vragen van de psycholoog ga je je trauma’s opslaan met neutrale gevoelens i.p.v. met angst. Ik weet het, dit klinkt enorm zweverig maar het is wetenschappelijk bewezen en het werkte voor mij echt heel goed. EMDR zelf is overigens geen pretje, van een behandeling was ik dagen uitgeput.

Na de EMDR heb ik geen officiële therapie meer gedaan. Ik mediteer en relativeer natuurlijk nog steeds en ik leer nog steeds mijn grenzen beter kennen door gewoon te leven. Ik zal niet beweren dat ik nooit meer in therapie zal gaan, maar voor nu red ik me prima zonder en dat is heel fijn.

Liefs, Anouk

Wat voor therapie heb jij gehad voor je mentale gezondheid?

Linkjes met een * zijn affiliate linkjes

6 gedachten over “Mijn traject bij de psycholoog voor mijn angsten (Sociale Fobie/Angststoornis)”

  1. Zo fijn dat het voor nu voldoende is geweest! Ik moest wel lachen toen ik las dat iedereen die ooit bij een psycholoog binnen is geweest G-schema’s kent. Klopt:). Bij mij werken ze overigens niet, want ik weet nooit wat bij mij het verschil is tussen gedachte en gevoel. En ik vind het mooi dat je ook zo duidelijk laat zien dat een klik dus heel belangrijk is. Vertrouwen tussen jou en de hulpverlener kan een behandeling volgens mij echt maken of breken.

  2. Ik merk aan jou dat je je angsten steeds beter onder woorden kunt brengen. Je herkent en benoemt ze, waardoor ik leer begrijpen waar, wanneer en waarom iets gebeurd.
    Ik weet nog niet altijd goed hoe ik dan moet reageren, met welk doel jij je angst benoemt. Ik wil je dan helpen maar doe niet altijd het juiste.
    Soms is hulp niet nodig, omdat je het zelf goed oplost en hoef ik alleen maar te luisteren. Maar soms wil je wel iets, maar wat dat vind ik wel eens lastig. Het levert soms wat stress op bij ons beide maar uiteindelijk ook altijd iets goeds.
    Ik ben heel blij dat je al zover bent gekomen en de afgelopen jaren deze stappen hebt durven nemen e ndut nu zo durft te delen waardoor anderen die jou kennen jou beter leren begrijpen en je ook blog lezers helpt met jou verhaal.
    Ik ben supertrots op jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *