Mindfulness oefenboek - John Teasdale
Boeken Mentale Gezondheid

Mindfullness Oefenboek – John Teasdale | Review

Een paar maand geleden viel ik in een gat omdat ik niet langer in aanmerking kwam voor de basis GGZ, maar nog op de wachtlijst stond voor de specialistische GGZ. Omdat mijn psycholoog met mij een paar hoofdstukken uit het Mindfulness oefenboek van John Teasdale had gedaan, besloot ik het boek te kopen om hem helemaal te lezen/doen.

Het Mindfulness oefenboek is geen normaal boek, het is namelijk een cursus in boekvorm gebaseerd op het MBCT programma, het programma en het oefenboek zijn ontwikkeld door John Teasdale en Philip Barnard. Wat MBCT is dat vertel ik je zo. Het boek is opgezet als een crusus van 8 weken die je zelf kan volgen, in groepsvorm of met je psycholoog. Ik deed hem in mijn eentje, ik weet niet of dat de beste keuze is, maar voor mij kwam het nu zo uit.

Wat is MBCT?

MBCT staat voor mindfulness based coginitive therapy, het is een techniek die zoals de naam al zegt, mindfulness combineert met cognitieve gedragstherapie. Het is bewezen ontwikkeld voor mensen met een depressie, maar kan ook behulpzaam zijn voor mensen met angst gerelateerd problemen en/of chronische pijn. Het is werkzaam door de twee kernpijlers van MBCT namelijk: aandacht voor het hier en nu en dit met vriendelijkheid bekijken.

Om het iets visueler te maken een voorbeeld hoe dit in zijn werk gaat. Stel je voor je hebt een hele vervelende start van je dag gehad. Het brood was op, de trein heeft vertraging waardoor je je bus mist en veel te laat op je werk/studie komt. Normaal zou ik dan hebben gebaald en me enorm naar hebben gevoeld, en mezelf heel stom en irritant hebben gevonden omdat ik me zo voel. Met MBCT leer je om op te merken dat je je naar voelt en om vervolgens het er te laten zijn zonder jezelf te veroordelen.

In de cursus staan twee onderdelen centraal: formele mindfulness oefeningen (mediteren) en informele oefeningen (denk aan een logboek van prettige gebeurtenissen). Elke week zijn er nieuwe oefeningen in het boek, hier wordt je doorheen geleid met een heldere uitleg en met ervaringen van anderen in tekstballonetjes. Dit werkt heel fijn.

Mindfulness oefenboek - John Teasdale

Hoe vond ik MBCT?

Heel eerlijk, MBCT heeft me tot nu toe minder opgeleverd dan ik had gehoopt. Het is een enorme tijdsinvestering, en dat vond ik best wel stressvol. Veertig minuten per dag mediteren (in een stuk) is namelijk niet niets! Het heeft voor mij niet veel toegevoegd aan dat wat ik al had geleerd samen met mijn psycholoog. Mindfulness zelf heeft me wel veel rust gebracht, deze cursus heeft alleen geen nieuwe ervaringen toegevoegd aan dat waar ik met mijn psycholoog al aan had gewerkt!

Op de langere termijn vergaat het me moeizaam om dagelijks te blijven mediteren, vooral nu ik uit de sleur van het studerende leven ben getrokken omdat het zomervakantie is. Ik mediteer nog steeds, maar dat deed ik voor deze cursus ook al.

Ik denk dat als je volledig nieuw bent in mindfulness en nog geen cognitieve gedragstherapie hebt gedaan (wat ik allebei al had gedaan met mijn psycholoog) dat MBCT een hele waardevolle nieuwe ervaring is, maar dat je geen wonderen moet verwachten. Wil je iets minder intensief kennis maken met mindfulness? Lees dan mijn blog over beginnen met mediteren!

Liefs, Anouk

Ben jij bekend met het mindfulness oefenboek? Zo ja, hoe heb jij dit traject ervaren?

Het mindfulness oefenboek van John Teasdale is verkrijgbaar voor €21,95 bij o.a. Bol.com (affiliate link)

4 gedachten over “Mindfullness Oefenboek – John Teasdale | Review”

  1. Veertig minuten vind ik ook wel erg lang hoor. Ik kan me voorstellen dat je dat niet dagelijks kunt doen. Volgens mij is er overigens niets mis met mediteren op je eigen manier en als dat jou helpt, zou ik dat zeker blijven doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *