Tip voor rust in je hoofd
Mentale Gezondheid

Online studeren, hoe gaat dat nou eigenlijk? | Mijn ervaring met online les!

Zoals je misschien wel weet ben ik tweedejaars master student Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het collegejaar is alweer even bezig en het leek me leuk om mijn ervaringen met online college te delen. Dus lees snel verder om te lezen hoe dat gaat, online studeren!

We zitten nu alweer vier weken in het nieuwe college jaar, dus ik heb alweer een maand ervaring met online studeren. Het was wel even wennen, maar het werkt en dat is heel fijn.

Hoe werkt online studeren eigenlijk?

Ik zal eerst even uitleggen hoe online studeren gaat, want ik denk dat niet iedereen dat weet. Normaliter ga je fysiek naar hoor- en werkcolleges en kan je thuis alle informatie en opdrachten vinden op de studenten interface van de universiteit (de RUG gebruikt Nestor wat runt op Blackboard), nu volg je ook je colleges via deze studenten interface. Een soort zoom eigenlijk, maar dan voor colleges. Ik heb overigens ook college gehad via zoom, kan ook gewoon. Verder als je wilt samenwerken aan opdrachten dan gaat dit ook via videobellen en Whatsapp, dat communiceert soms wat stroef maar gaat over het algemeen prima. Hoe werkcolleges online gaan dat weet ik niet, die heb ik (nog) niet gehad.

Ik heb tot nu toe in vier weken tijd twee keer fysiek les gehad in een klein groepje, de RUG probeert dit zoveel mogelijk te doen maar in de praktijk is vrijwel alles online.

Redelijk goed georganiseerd

Wat ik in elk geval kan zeggen is dat alle docenten enorm hun best doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo zijn er vaak goede lesroosters, wordt er goed gecommuniceerd over waar je de colleges kunt volgen en worden er heel wat mails gestuurd met informatie over de vakken (zoals wanneer wat ingeleverd moet, wat ze je normaal vertellen in een werkcollege bijvoorbeeld). En samenwerken met studenten op afstand voor groepsopdracht verloopt over het algemeen ook soepel, ik was bang dat niet iedereen gemotiveerd zou zijn maar dat valt mee. Het gaat ook wel eens mis, zo veranderd het rooster nog al eens op het laatste moment wat plannen buiten de studie om nogal lastig maakt.

Gebrek aan structuur

Dat brengt ons bij het volgende punt, het gebrek aan structuur valt me zwaar. Niet alleen dat het rooster regelmatig veranderd, maar ook dat ik minder structuur in mijn dagen heb. Normaal ga ik met het OV naar de universiteit, in de trein lees ik dan altijd een boek en tegen de tijd dat ik thuis ben ben ik al aardig ontspannen. Nu stap ik van mijn bureau zo mijn woonkamer in en uit de werkmodus komen is dan gewoon latiger. Het is altijd bij je. Ik woon in een heel klein huisje, dus het is ook niet zo dat ik een deur dicht kan trekken en mijn bureau achter me kan laten. Die staat in een en dezelfde ruimte als mijn bank, bed en keuken. Dat is soms lastig.

Ik mis menselijk contact

Ik had niet gedacht dat ik als hoog sensitieve introvert het ooit zou zeggen, maar ik mis menselijk contact. De praatjes in de pauze van de colleges en om tijdens het werken aan een opdracht even te kunnen kletsen over iets onzinnigs als dat je natgeregend bent vanochtend, die mis ik dus. Doordat ik niet in Groningen woon kan ik ook niet even makkelijk langs bij vriendinnen van mijn studie om samen aan iets te werken. En dat vind ik best wel zwaar. Ik weet dat ik er een beetje laat mee ben na zeven maanden corona crisis, maar ik had het gewoon nog niet eerder mee gemaakt om mensen te missen.

Over het algemeen ben ik wel positief, natuurlijk heb ik liever in het echt les, maar het werkt. De vakken zijn inhoudelijk niet anders dan dat ik gewend ben, de kwaliteit van onderwijs is dan ook prima. Het is alleen gewoon echt niet hetzelfde thuis.

Liefs, Anouk

Hoe gaat het bij jou, studeer of werk jij ook online?

4 gedachten over “Online studeren, hoe gaat dat nou eigenlijk? | Mijn ervaring met online les!”

  1. Fijn dat het een beetje meevalt, maar ik kan me ook wel voorstellen dat fysiek naar collega gaan toch prettiger is. Zeker ook als je studeert in dezelfde ruimte als waar je eigenlijk de rest van de dag ook bent. Dan is de kans heel groot dat alles in elkaar over gaat lopen en dat kan voor onrust zorgen. Laten we hopen dat je snel weer meer naar de universiteit mag.

  2. Precies mijn punten: gebrek aan menselijk contact, en vooral gebrek aan nieuwe inspirerende ontmoetingen, geen boek in de trein lezen en ja, dat met de kleine woning lijkt me niet ideaal. Je zou natuurlijk ergens anders kunnen gaan zitten, cafe of zo. Maar een groot voordeel vind ik de tijdswinst en de compactheid. Succes.

    1. In een café werken vind ik ook niet ideaal, dan moet je elke keer koffie of thee kopen. De tijdswinst die ik heb door niet te reizen vind ik heerlijk, gewoon 2 uur per dag meer tijd daardoor. Dat is wel een voordeel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *