Mentale Gezondheid

Overprikkeld? Zo word je weer ontspannen (4 manieren + wat je vooral niet moet doen!)

Ontprikkelen, dat is iets wat voor mij altijd heel moeilijk is geweest. Nu ik 2 jaar bij een psycholoog heb gelopen en meer heb uitgeprobeerd weet ik wat voor mij werkt. Omdat ik graag anderen help met mijn ervaring, deel ik vandaag 5 manieren om te ontprikkelen.

Weet je nog niet wat overprikkeling is, of wil je weten of jezelf misschien een hoogsensitief persoon (HSP) bent? Ik schreef er al eerdere posts over, hier vindt je de blog over overprikkeling en hier over hoe HSP zich bij mij uit.

Idealiter vul ik mijn leven zo in dat ik weet dat ik niet over mijn grenzen ga en niet overprikkelt raak. In de praktijk raken wij HSP’ers allemaal regelmatig overprikkeld omdat de wereld niet op ons is ingericht. Bijvoorbeeld op een verjaardag, in een rumoerige treincoupé (ik zit standaard in de stilte, maar soms is die vol) of in de drukke supermarkt. Als ik dan toch overprikkeld ben dan zijn dit de stappen die ik onderneem om te ontprikkelen:

Onder de douche stappen (of beter nog in bad)

Warm water is voor mij een ontzettend effectieve manier om te ontspannen en te ontprikkelen. Ik douche daarom regelmatig vrij uitgebreid en, ondanks dat het niet heel duurzaam is, ga ik toch ook met enige regelmaat in bad. Het is gewoon heel goed voor mij. Onder de douche zijn weinig prikkels, kan ik mijn gedachten ordenen en is er niet de constante druk van to-do lijst en telefoon. Probeer het ook eens zou ik zeggen.

Lege tijd inplannen

Dit is misschien wel de beste, maar ook de moeilijkste: lege tijd maken. Minstens een dagdeel, maar liever nog een dag. En dan bedoel ik dus tijd waarin je echt helemaal niets moet, zelfs niet even snel naar de brievenbus. Ik ontprikkel het beste als er niets moet en alles mag, dus als ik moe ben mag ik de hele dag op de bank liggen. Als ik zin heb mag ik ook het hele huis schoonmaken. Niets moet alles mag. Dat werkt heel goed voor mij.

Alles in deze post is gebaseerd op mijn ervaringen. Ga vooral op ontdekkingstocht wat voor jou goed werkt. Ik ben heel introvert en ik ontprikkel het best als ik alleen ben, maar misschien ben jij wel extravert en fleur je hier helemaal niet van op. Oefening baart kunst.

Bewegen: Yoga, Wandelen of Dansen

Beweging is zo goed voor een mens. Yoga, wandelen en dansen helpen mij heel goed om stress kwijt te raken, maar elke vorm van beweging is goed. Dit is overigens ook wetenschappelijk bewezen, cortisol (het stress hormoon) zorgt ervoor dat er meer energie vrij komt, door te bewegen gebruik je die op een goede manier en voorkom je stress klachten. Een professor zij eens in een college dat als je gestrest bent voor een presentatie je het beste rondjes kan rennen om van de overtollige energie af te komen, helaas kan dat niet in het echt. Maar, bewegen helpt dus echt!

Mediteren

Alhoewel ik er niet, zoals vele anderen, van overtuigd ben dat mediteren een wondermiddel is. Ga ik het hier toch noemen want het helpt wel. De dag beginnen met vijf minuten mediteren helpt mij om rustiger de dag door te komen. Dagelijks moeten mediteren is voor mij juist een enorme bron van stress, dus dat doe ik ook vooral niet. Ik schreef er al eens een hele post over, die kan je hier vinden.

Wat ik absoluut NIET moet doen

Naast dat er dingen zijn die je wel kan doen om te ontprikkelen, zijn er ook dingen die ik vooral niet moet doen om te ontprikkelen. Valkuilen waar ik vaak inloop waarvan ik weet dat ze slecht voor me zijn. Hier een paar voorbeelden:

 • Mijn to-do lijstje afwerken zodat ik minder heb om me druk over te maken: het klinkt heel verleidelijk eerst je takenlijst afwerken en dan lekker ontspannen. Dit werkt dus niet als ik overprikkeld ben, de taken kosten me veel meer tijd en het lukt vaak niet waardoor ik enorm gefrustreerd wordt. Dit komt later wel weer als ik meer ontspannen ben.
 • Op het internet rondklikken zonder daadwerkelijk iets te kijken of te lezen: een hele frustrerende bezigheid waar niemand beter van wordt. Vooral als ik op sites ga zitten kijken waar geen positieve energie is, zoals een nieuwssite. Als ik mezelf hierop betrap tijdens het ontprikkelen zorg ik dat ik iets anders ga doen.
 • Afspreken met mensen waar ik niet 110% op mijn gemakt ben (iedereen dus behalve mijn moeder en mijn man): Ik ben enorm introvert en het kost me veel energie om bij andere mensen te zijn (wat niet betekent dat ik dit niet leuk vindt!). Voor mij is het dan ook een echte no-go om met andere af te spreken als ik overprikkeld ben.

Ik ben nu heel erg benieuwd. Wat helpt jou om te ontprikkelen. Heb je vergelijkbare strategieën als mij, of doe je juist hele andere dingen. Laat het hieronder weten, zo kunnen we elkaar helpen!

Liefs, Anouk

Hoe zorg jij ervoor dat je kan ontspannen als je overprikkeld bent?

10 gedachten over “Overprikkeld? Zo word je weer ontspannen (4 manieren + wat je vooral niet moet doen!)”

 1. Zó herkenbaar allemaal. En ik trap dus ook elke keer weer in de valkuil van de dingen die je noemt die je juist niet moet doen. Als m’n lijstje maar af is… Werkt inderdaad niet, maar ik leer het nooit, lijkt het wel.

  1. Nee hè, ik doe het ook elke. keer. weer. Gelukkkig heb ik mijn man om me eraan te herinneren dat dit nooit werkt, als ik dat weer eens wil gaan doen. Het gaat wel steeds beter trouwens, dus oefening baad kunst!

 2. Herkenbaar, vooral het juist je to-do-list gehaast af willen werken, wat dan meer stress geeft. En ook het verplicht voelen om elke dag te moeten mediteren werkte voor mij niet. Nu doe ik het regelmatig, maar meer uit behoefte dan uit moeten-want-zo-goed-voor-je. Werkt veel beter.

  1. Bij mij wisselt het met mediteren, ik deed het een poos heel regelmatig elke ochtend. Nu is mijn ochtendroutine veranderd en doe ik het weer niet, behalve als ik er behoefte aan heb dan wel.

  1. Ja dat helpt ook altijd goed! Helaas niet altijd mogelijk omdat het werk gerelateerd is of iets wat je niet kan afzeggen (denk aan begrafenissen en bruiloften)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *