overprikkeling voorkomen, foto via Prashaut Gautam
Langzaam leven Mentale Gezondheid

Overprikkeling/stress voorkomen: 4x hoe ik dat doe (HSP/Hoogsensitief)

Overprikkeling, niet leuk maar voor (ik denk) voor veel lezers van mijn blog wel iets waar we regelmatig mee moeten dealen. In deze post deel ik wat ik doe in het dagelijks leven om overprikkeling te voorkomen!

Wil je weten wat overprikkeling en hooggevoeligheid is? Dat kan je hier lezen! Of wil je lezen hoe ik herken dat ik overprikkeld ben, dat kan je in deze post lezen. Of ben je al overprikkeld en wil je ontprikkelen, maar weet je niet hoe? Daar kan je hier over lezen!

Overprikkeling Voorkomen: zo doe je dat!

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor overprikkeling. Als ik eenmaal overprikkeld ben gaat er vaak een nacht slapen overheen voor ik me weer mezelf voel, dus beter voorkomen. dit zijn mijn tips:

Goed voor mezelf zorgen

Het belangrijkste wat ik doe, oké probeer te doen: goed voor mezelf zorgen. Overprikkeling kan je makkelijker voorkomen dan oplossen als het eenmaal zover is. Voor mij is het belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen, zodat ik energie heb om met prikkels te dealen. Dus zorg ervoor dat je genoeg eet (ook als je door stress geen honger hebt), genoeg drinkt, genoeg pauzes inplant in je werk/studeerdag en vooral niet te veel afspraken maken.

Installeer een adblocker

De volgende tip zag ik bij Romy van Vakervrolijk.nl en het is er eentje die je direct kan toepassen: installeer een adblocker. Advertenties zijn erop ontwerpen om ons te prikkelen, om ons aan te zetten tot een aankoop. Door een adblocker te installeren kan je het aantal prikkels dat je van je laptop/mobiel krijgt sterk verminderen. Ik gebruik zelf Adblock, die kan je zo instellen dat je op sommige sites nog wel advertenties ziet. Wil je bijvoorbeeld mijn blog wel supporten, dan kan je hier de advertenties weer aanzetten. Of wil je wel advertenties kijken bij je favoriete youtuber, dan kan je zelfs alleen voor dat kanaal de advertenties weer aanzetten! Super handig, ik ben fan. En het scheelt echt enorm veel prikkels.

Zet je telefoon op stil en meldingen uit

Ook iets wat heel veel impact maakt: zet je telefoon op stil of nog beter zet je meldingen helemaal uit. Elke melding is een prikkel die je hersenen moeten verwerken. En als je vervolgens een tijdlang op instagram zit te scrollen (en nergens zijn zoveel prikkels als op sociale media) moet je nog veel meer prikkels verwerken. Dus uit die meldingen, en telefoon op stil. Zelf heb ik nog wel de meldingen van Whatsapp, Telegram en SMS aanstaan (wel op stil), omdat ik toch niet zoveel appjes krijg en het fijn vind dat ik enigszins bereikbaar ben. Je kan er ook voor kiezen tegen iedereen te zeggen dat ze je moeten bellen als ze je nodig hebben, dan kan echt alles uit!

Maak een weekplanning én stel prioriteiten

Plannen kan ook enorm goed helpen om overprikkeling te voorkomen. Door inzicht te krijgen in hoeveel je moet doen in een week, kan je voorkomen dat je te veel doet en overprikkeld raakt. Als je weet dat je zaterdag een verjaardag hebt, kan je ervoor of erna al tijd in te plannen om uit te rusten. Ook belangrijk: prioriteiten stellen. Ik wordt van niets zo overprikkeld als een hoofd met allerlei ideeën, waarvan ik niet weet wat wanneer moet en wat belangrijk is. Dus stel prioriteiten en werk daar eerst aan en dan komt de rest wel (of de rest wordt vanzelf en prioriteit en dan komt het dan. Benieuwd hoe ik dat doe? Dat kan je in deze blogpost lezen!

Overprikkeld zijn is nooit leuk (geloof me, ik weet er alles van), maar hopelijk kan je het met deze tips wat beter voorkomen. Ik ben er ook nog lang niet altijd goed in, maar ik leer steeds meer over hoe ik er mee om kan gaan. Over overprikkeld zijn gesproken, ik heb net mijn stage afgerond en de laatste weken waren behoorlijk stressvol en overprikkelend. Daarom heb ik volgende week een weekje vakantie, dus dan komen er geen blogs online!

Liefs, Anouk

Wat doe jij het liefst om overprikkeling te voorkomen?

3 gedachten over “Overprikkeling/stress voorkomen: 4x hoe ik dat doe (HSP/Hoogsensitief)”

  1. Veel herkenbare tips en ik ben helemaal met je eens dat voorkomen beter is dan genezen. Voor mij is pauzes inlassen wel nog altijd een moeilijk punt. Ik draaf meestal veel te lang door. Dus straks ga ik eerst even lekker rustig zitten met een kop thee, na het lezen van deze blog. Dank voor de reminder;).

    1. Fijn dat ik je daar aan heb kunnen herinneren! Ik draaf ook vaak te lang door hoor, maar ik probeer erop te letten dat ik dat niet doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *