Tip voor rust in je hoofd
Mentale Gezondheid

Zo creëer je rust in de chaos in je hoofd! (ABC-lijstje)

Mijn hoofd is op het moment van schrijven een enorme chaos. Ik heb veel dingen die ik wil doen en voor mijn gevoel ontzettend weinig tijd. Van mijn psycholoog leerde ik een waardevolle tip voor rust in je hoofd. Een ABC-lijstje. Lees snel mee om te kijken hoe dat werkt.

Een ABC-lijstje is een manier om de dingen die je nog wil of moet doen te organiseren op urgentie. Vaak blijkt dat veel van de dingen op mijn to do lijst dingen zijn die ik mezelf opleg, en helemaal geen dingen die ik nu moet doen.

Meer lezen over rust in je hoofd? Al mijn blogs over dit onderwerp vind je hier!

De grote lijst

Begin met het opstellen van een grote lijst. Op deze lijst schrijf je alles wat in je opkomt wat je nog graag wil of moet doen. Dit kan dus echt alles zijn van het halen van een deadline tot het doen van boodschappen tot het organiseren van je sokkenla. Alles mag erop, zelfs dingen die niet als taken voelen maar die je wel graag wil doen. Dwaalt het al weken door je hoofd dat je weer eens een podcast zou moeten luisteren schrijf dat dan ook op.

Heb je taken die op te delen zijn in meerdere kleine taken? Schrijf ze dan vooral los op deze lijst. Dat maakt het straks makkelijker om ze in te delen. Hieronder vind je een voorbeeld met dingen die op het moment in mijn hoofd omgaan. Hieronder vind je een kort fictief voorbeeld lijstje, gebaseerd op mijn echte lijstje. In de realiteit staan er bij mij vaak wel 20 items op de lijst.

 • Boodschappen doen voor vanavond
 • Brood kopen voor volgende week
 • Het huis stofzuigen
 • Aan de materiaal en methode van mijn stage verslag werken
 • Een blog schrijven voor woensdag
 • In bad gaan
 • Verjaardagskaart schrijven

Het A-lijstje: Wat nu moet

Op het A-lijstje komen de dingen die urgent zijn, die je echt vandaag moet doen. Het kan zijn dat je ze vandaag moet doen omdat je een deadline hebt, maar het kan ook dat je ze vandaag moet doen omdat je weet dat je al weet dat je er later geen tijd voor hebt om ze te doen.

Op deze lijst staan niet de dingen waarvan je innerlijke criticus (het gemene stemmetje in je hoofd) zegt dat je ze moet doen omdat het anders niet goed komt (want dat komt het wel). Echt alleen wat nu moet. Vaak is dit een heel kort lijstje. Dit is wat ik vandaag echt moet doen:

 • Boodschappen doen voor vanavond

Het B-lijstje: Wat later kan

Het b-lijstje is voor de dingen die niet nu hoeven maar wel in de nabije toekomst. Zet voor jezelf een limiet voor deze nabije toekomst. Ik hou altijd aan dat dit dingen zijn die deze week moeten gebeuren.

Door de taken die niet direct hoeven op een aparte lijst te zetten kan je ze even stallen. Je weet dat je ze niet meer kan vergeten, want je hebt ze immers opgeschreven, maar je ziet nu ook dat ze niet urgent zijn.

 • Aan de materiaal en methode van mijn stage verslag werken
 • Een blog schrijven voor woensdag
 • Verjaardagskaart schrijven

Het C-lijstje: Wat helemaal niet hoeft

En het laatste lijstje is voor de dingen die eigenlijk helemaal niet moeten. Je zal zien dat hier de items op komen waarvan je zelf vind dat je ze eigenlijk echt zou moeten doen. Dit zijn vaak dingen die in je in je huis wil veranderen en dingen die je voor jezelf wil doen.

Vaak staan op deze lijst veel dingen die je jezelf oplegt om te doen. Door ze bij elkaar te zetten realiseer ik me (en hopelijk jij ook) me dat ik dit allemaal niet hoef te doen en dat ik ze alleen maar wil doen omdat het gemene stemmetje in mijn hoofd zegt dat moet. Dit is wat er nu op staat:

 • Brood kopen voor volgende week
 • Het huis stofzuigen
 • In bad gaan

Nu je drie lijstjes hebt gemaakt leg je de B en C lijst weg en ga je alleen doen wat op de A-lijst staat. Heb je dit gedaan en ben je moe? Dan kan je stoppen voor vandaag je hebt immers alles gedaan wat moet. Heb je nog energie, pak dan je B-lijst erbij en ten slotte je C-lijst. Hopelijk helpt dit jou ook om rust te brengen in je hoofd. Mij helpt dit in elk geval enorm.

Liefs, Anouk

Wat is jou tip voor rust in je hoofd als er veel dingen zijn waar je je druk om maakt?

9 gedachten over “Zo creëer je rust in de chaos in je hoofd! (ABC-lijstje)”

 1. Mooie manier om het zo te doen! Ik werk op een soortgelijke manier, alleen mijn hoofd is graag ondanks alles tijdens A ook graag met de B- en C-lijst bezig. Grrr….

  1. Zo herkenbaar! Ik merk wel dat ik er iets minder mee bezig ben als ze ergens anders opgeschreven staan en niet meer alleen in mijn hoofd rondslingeren.

 2. Goede tip! Ik heb dus vandaag inderdaad maar een lijst(je) gemaakt en die was echt superlang. Normaal zou ik daar al rustig van zijn geworden, maar nu niet dus. Het ABC-lijstje ga ik morgen zeker even toepassen, hopelijk brengt dat meer rust.

  1. Hopelijk kan je er wat mee! Ik merk ook dat opschrijven rust geeft, maar soms is het dan alsnog te veel en dan helpt mij dit goed om te vinden waar ik moet beginnen

 3. Wat een handige manier! Ik kende dit nog niet. Vaak creëer ik rust in m’n hoofd door gewoon even alles te laten voor wat het is en buiten een kleine of langere wandeling te maken. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar die wandeling kun je bijvoorbeeld combineren met het doen van boodschappen.

  1. Dat pas ik ook wel eens toe, even naar de supermarkt wandelen om het glas in de glasbak te gooien kan net even genoeg zijn om wat rust te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *