van vega naar vegan, foto credit: Daria Shevstova
Duurzaamheid Uncategorized

Van vega naar vegan: 3 Baby stapjes die ik zette naar een plantaardige leefstijl

Zoals je misschien wel weet ben ik nu ongeveer een jaar vegetariër. Langzaam maar zeker proberen mijn man en ik ook steeds meer van vega naar vegan eten te gaan, omdat dat goed is voor het milieu en om dierenleed tegen te gaan. In deze post laat ik zien welke kleine stapjes we daar onder andere voor nemen.

Vegan eten wordt steeds normaler en er zijn steeds meer opties. Maar toch, zowel mijn man als ik zijn nog lang niet klaar om afscheid te nemen van kaas en eieren, maar we willen wel graag meer naar vegan i.p.v. van vega eten. Dus gingen we op zoek naar mini stapjes die we wel willen nemen, want alle beetjes helpen!

Sojamelk in de pannenkoeken (i.p.v. gewone melk)

Een van de eerste stappen die we maakten was gewone melk in onze pannenkoeken vervangen met sojamelk (ja, voor sojamelk word oerwoud afgekapt, koeien eten veel meer soja voor 1liter normale melk dan voor 1l sojamelk, dit is dus wel duurzamer!). Wij proeven oprecht het verschil niet en zijn heel blij met deze stap. Als je gezoete melk gebruikt dan krijgen je pannenkoeken een beetje een american-pancake smaak, heel lekker! (maar niet ideaal als je iets hartigs op je pannenkoek wil doen)

Mayolijn van Calvé (i.p.v. normale mayonaise.

Mayolijn is een vegan mayonaise van Calvé en deze is ontzettend lekker. Normaal is hij wat duur, maar gelukkig is het regelmatig in de aanbieding en dan helemaal niet meer duur. Een bijkomend voordeel: deze is ook een stuk gezonder en minder vet dan normale mayonaise. Daar worden we ook blij van.

Vegan Brownie/chocoladetaart recept

Sinds ongeveer een half jaar gebruik ik een vegan recept voor brownies (Dit recept van Jennie From the Blog). Hiervoor maakten we chocoladetaart altijd met eieren erin en dat hoeft nu dus niet meer. Super blij mee, zo eten we met verjaardagen toch maar mooi minder dierlijke producten!

We eten overigens wel meer vegan dan deze 3 dingen, we eten al regelmatig per ongeluk vegan of dat er maar 1 zuivelproduct in een gerecht zit (denk aan kaas boven op de pasta)

Het zijn echt nog babystapjes, zoals ik eerder al zei, maar dat maakt ze niet minder waardevol! Als we allemaal kleine stapjes zetten kunnen we heel veel CO2 uitstoot en dierenleed besparen en daar gaat het uiteindelijk om. Bovendien houden we het veel beter vol als we niet in 1x onze hele levensstijl om hoeven te gooien.

Liefs, Anouk

Welke babystapje naar een veganistische levensstijl heb jij al gezet?

6 gedachten over “Van vega naar vegan: 3 Baby stapjes die ik zette naar een plantaardige leefstijl”

  1. Dit zijn mooie, relatief eenvoudige stappen. Lijkt mij prima om er samen de tijd voor te nemen. Ik heb zelf niet de intentie om vega of vegan te gaan eten, maar vind het wel interessant om jouw/jullie zoektocht te volgen.

  2. Elke stap is er een! Ik drink weinig melk en voor in mijn koffie gebruik in het liefst Oatly Barista. Ik gebruik wel nog normale melk voor pannenkoeken, omdat ik het zonde vind om hier dan bijvoorbeeld mijn Oatly Barista (ik heb nooit een andere versie in huis) voor te gebruiken. Wel kook ik steeds vaker vegan als avondeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *