CO2 uitstoot van datacenters
Duurzaamheid

De geheime CO2 uitstoot van jou e-mails en andere bestanden in de cloud (en wat je hier tegen kan doen!)

Heb jij ook een e-mailbox met duizenden oude mails? En ongelofelijk veel bestanden in de cloud opgeslagen die je eigenlijk niet meer nodig hebt? Dan ben je niet de enige, maar wist je dat dit stiekem heel veel stroom gebruikt en helemaal niet duurzaam is? In deze blog vertel ik je alles over CO2 uitstoot van datacenters

Disclaimer: ik weet lang niet alles van dit onderwerp, het kan zijn dat ik iets fout beschrijf. Laat me dit dan vooral weten in de comments of op een andere wijze, dan kunnen we van elkaar leren.

De afgelopen jaren zijn we steeds meer online gaan doen en steeds minder met papier. Dit wordt vaak als een duurzame optie beschouwd, want je gebruikt immers geen fysieke producten die gemaakt moeten worden. Wat je er alleen niet bij verteld wordt is dat al je online bestanden stiekem heel veel CO2 uitstootten! Online is zeker duurzamer dan papier, maar er is toch een addertje onder het gras en dat wil ik je graag uitleggen.

Waar staan online bestanden opgeslagen?

Als eerste moet je weten waar je bestanden eigenlijk zijn. Die duizenden e-mails in je mailbox, en de honderden foto’s in de cloud die hangen natuurlijk niet letterlijk ergens tussen de wolken. Bestanden die in de cloud zijn opgeslagen, staan ergens op de wereld op een fysieke computer opgeslagen. Een plek met zulke computers die jou data opslaan dat noemen we een datacenters. Datacenters zijn gebouwen waarin, kort door de bocht gezegd, enorme computers staan (servers) waarop jou data wordt opgeslagen. Om het wat visueler te maken: stel jij hebt een Gmail account dan staan jou emails opgeslagen in een datacentrum van Google; of als jij onedrive gebruikt om al jou foto’s op te slaan dan staan die opgeslagen in een datacentrum van Microsoft.

Waarom is dit niet goed voor het milieu?

En ten tweede is er natuurlijk de vraag waarom dit niet goed voor het milieu zou zijn. Datacentrums gebruiken namelijk ontzettend veel stroom, een deel is om de computers draaiende te houden zodat jou data niet verdwijnt. Het grootse deel van het stroomgebruik komt echter uit een andere hoek: airconditioning. Als je veel servers aan hebt staan produceren die samen ontzettend veel warmte en dit moet gekoeld worden om te voorkomen dat de computers crasht, en dit kost ontzettend veel stroom. Simpel gezegd: hoe meer data jij online opgeslagen hebt, hoe meer computers er nodig zijn en hoe meer er gekoeld moet worden.

Tijdens een rondleiding in Eemshaven, waar een groot datacentrum is, is mij verteld dat elke e-mail 2 gram CO2 per jaar aan uitstoot veroorzaakt, ik weet niet zeker of dit waar is, en ook via andere bronnen lees ik dat de uitstoot van dit soort centra enorm is!**

Foto via Pixabay

Tips om je CO2 uitstoot te verminderen

Nu hoor ik je denken, allemaal leuk en aardig dit maar ik kan er als individu toch niets tegen beginnen? En nee, je kan niet voorkomen dat zo’n centrum stroom gebruikt. Je kan wel voorkomen dat jij gigantische hoeveelheden online bestanden hebt die opgeslagen moeten worden, zodat er geen nieuwe centra gebruikt worden en de huidige minder belast worden. Hier een paar tips over hoe je je mailbox milieuvriendelijker kan maken:

  • Veel e-mails? Ruim je mailbox grondig op, dit zorgt niet alleen voor minder CO2 uitstoot het geeft ook nog eens rust in je hoofd.
  • Veel e-mails en weinig tijd? Sorteer je mailbox op bestandsgrootte, e-mails met veel bijlages gebruiken meer stroom dan mails zonder. Verwijder deze als eerste.
  • Ga er even voor zitten en schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven die je toch niet leest, dan hoe je in de toekomst er niet over na te denken om ze te verwijderen.
  • Gesynchroniseerde email accounts? Laat je je werk of studie mail automatisch doorsturen naar je normale mail, leeg dan ook eens de inbox van het originele email account. De mails blijven hier namelijk gewoon staan.
  • Leeg je verzonden mailbox! Verzonden e-mails zijn niet altijd automatisch verwijderd als je je normale mails verwijderd. Leeg dus ook eens je mailbox met verzonden mails.

Wil je nog een stapje verdergaan? dan kan je ook eens kijken naar online opgeslagen bestanden in GoogleDrive, Onedrive of Dropbox:

  • Bewaar je al je foto’s online? Overweeg om dit op een hardeschijf te gaan doen. Maak dan wel een backup op je computer, of bijv. de hardeschijf van je geliefde of ouders.
  • Zet jij al je foto’s klakkeloos in de cloud? Verwijder af en toe de foto’s die niet gelukt zijn. Je zal zien dat je al veel minder online ruimte inneemt. Pluspunt: het maakt het ook leuker om foto’s terug te kijken.
  • Voor mijn studie doe ik veel met google docs en google drive, zoek af en toe de bestanden uit van vakken/projecten die zijn geweest. Die heb je vaak niet meer nodig en kunnen gewoon weg.

Ik hoop dat ik je vandaag iets nieuws heb kunnen leren, ik vind het zelf altijd heel fascinerend om over onderwerpen te leren waarvan je niet wist dat ze relevant waren. Hopelijk jij ook! Meer lezen over stroom besparen? Dat kan hier!

Liefs, Anouk

Wist jij al dat je online bestanden CO2 uitstootten? En nu je het weet, ga je er wat mee doen?

8 gedachten over “De geheime CO2 uitstoot van jou e-mails en andere bestanden in de cloud (en wat je hier tegen kan doen!)”

  1. Wat een onwijs interessant artikel. Ik heb zelf eigenlijk maar weinig in online clouds staan, enkel bestanden die gedeeld moeten worden met opdrachtgevers/school/etc. Verder heb ik alles lekker offline staan op harde schijven. Welke dus alleen stroom verbruiken als ik ze aansluit op mijn computer. Vind dit ook een fijner idee, want op deze manier kunnen hackers er ook minder makkelijk bij, omdat de bestanden niet constant online te vinden zijn. En een bijkomend voordeel is dat je ook bij je bestanden kan komen als je geen internetverbinding hebt.

    1. Ik heb eigenlijk ook alleen bestanden voor studie in the cloud staan, vooral omdat ik niet altijd mijn laptop mee heb en er dan wel bij moet kunnen. En het is inderdaad ook fijn dat je daar wel bij kan als je internet het niet doet, of je dat gewoon niet hebt!

  2. Hier had ik echt nog nooit van gehoord! Jeetje mina, zeg. Ik ga de komende week eens flink mijn mailboxen opruimen. Voor de rest heb ik foto’s op Dropbox staan, maar dit zijn niet veel foto’s. Alle andere bestanden zet ik standaard op USB-sticks ๐Ÿ™‚

  3. Goed dan je hieraan een blog besteed! Ik heb juist een andere denkwijze, ik sla juist alles online op (ben wel heel zorgvuldig met uitzoeken, ik blokkeer hiervoor 4 uur iedere maand). Ik doe dit omdat bestanden steeds groter worden en je anders steeds weer een nieuwe externe harde schijf/USB stick moet kopen wat de afvalberg weer groter maakt. Ik gooide vroeger namelijk steeds mijn kleine schijf weg en bewaarde alles weer op de nieuwe grotere harde schrijf. Heb er een hekel aan om verschillende schijven door te moeten spitten voordat ik iets gevonden heb dus bewaarde alles weer op de nieuwe schijf. Maar sowieso goed om over zulke dingen na te denken! Het is een lastig probleem.

    1. Als je veel grote bestanden hebt is dit zeker waar! Ik denk dat de meeste mensen niet zoveel bestanden hebben, ik kocht 5 jaar geleden een 2TB harde schijf en ik heb hem nog niet eens 10% vol.

  4. Interessant!! Vroeger spitte ik regelmatig mijn mails en online bestanden door, maar inmiddels is dat toch weer een tijdje geleden.. Door je artikel beginnen mijn vingers meteen te jeuken om binnenkort mijn online clouds maar weer eens door te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *